Švadleny, prosím o rady
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Švadleny, prosím o rady
Ahoj,
jsem dost sváteční švadlena a zkušenosti mám relativně malé a také staršího data (šila jsem na děti, když byly malé, a to už je let.
Aktuálně jsem se pustila do renesančního kostýmu…
![]()
Střih mám připravený, postup myslím zatím chápu (je mi jasné, že narazím, ale zatím teorie dobrý.
Aktuální problém - šiju z bavlněného sametu vysoké gramáže. těžké jak prase, ale bylo mi na historický kostým doporučeno.
Jak vysrážet před střihem a šitím 6 metrů sametu??
Napařovací žehlička? Nebo nesrážet vůbec? Nepočítám, že by se to kdy pralo, bude to velké jak blázen a do pračky se mi to určitě nevejde. Podle potřeby spíš počítám s čištěním v čistírně.
Určitě mi vzniknou další akutní problémy, zatím je aktuální tohle. Moc díky, jestli poradíte ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Jo a další dotaz bude, jakou jehlu a jaké nitě? Šiju na Singrovce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja bych to jen propařila zehlickou.
Nite jsou kvalitní gutermann, mám dobrou zkušenost.
Nitě, které používáme na běžné strojové šití, mají většinou označení síly nitě 100 nebo 120. Na šití silných materiálů a džínoviny, se používají nitě s označením síly 30 nebo 35. Co z toho vyplývá? Čím nižší číslo, tím silnější nitě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nesrážela bych vůbec, je to umělina, nemělo by se to výrazně srazit. Pro jakékoli rady a postřehy doporučuji skupinku na FB sikulici střihy a návody, tam se řeší všechno kolem šití určitě ti poradí i zkušené švadlenky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejlépe vyprat, bavlněný samet se sráží docela dost a když není možnost, tak opravdu pečlivě vysrážet žehličkou. Nitě nějaké kvalitnější gutermanny jsou výborné a jestli budeš nařívat i porty, tak jehlu určitě 70. Sice jich možná dost zlámeš, ale nezničíš si porty. Díly živůtku určitě pořádně vyztuž nějakou pevnou lepící výztuží, aby to drželo tvar, jinak to budeš mít na těle jako onuci. Kdybys potřebovala ještě nějakou radu, klidně se ptej, kostýmy jsem šila leta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky moc, určitě budu psát dál o rady. Teď jsem zkoukla nějaké anglické video o práci se sametem, to bude tedy těžké…
Např. že nemám stříhat z dvojité látky, přitom značná část dílů je přesně tak stavěná.
A asi je nejlepší položit samet vlasem směrem vzhůru? Prý pak líp vypadá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to nevím, já jsem dávala vždycky samet po vlasu, hlavně musí být všechny díly jedním směrem. Zbytek je asi o tom, jak se ti to líbí víc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, tak jsem tak v polovine dila
Je to napinavy. Aktualne mam nejvetsi problem - predem jsem vzala miry, podle tabulky zjistila velikost, vytahla strihy ve spravne velikosti, nastrihala a - zjistena velikost 42 je u sukne silene siroka, takze slozite redukuju na velikost 36-38 ve chvili, kdy uz je sukne narasena
Taky me teda prudi, ze jsem mohla koupit o hodne min latky a usetrit, ale holt nezkusenost
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hezký den prosím o radu mám asi dva roky šicí stroj Lutznik že začátku šil dobře jenže teďka ušiju dva stehy a zespoda šmodrchanec je vyčištěný promazaný správný napětí nítě. Jsem zoufalá nevím co s tím že by to bylo strojem fakt nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Může to být cokoliv. Špatný návlek horní i spodní nitě, ohlá či bouchlá jehla, naťuknutý chapač. Zkusila bych dát novou jehlu a znovu navlíct. Pak je třeba ještě vyčistit chapač. Jestli máš kovový kyvný, může být třeba i posunutý. Takhle na dálku težko říct. Jaký máš typ stroje?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkus v první řadě vyměnit jehlu a kompletně znovu navléct. Pokud to bude stále zlobit, může být pootočený chapač. Jediné co mně napadá, je ho rozebrat a vyčistit, Není to složité, jsou tam takový dvě packy, ty uvolníš rozebereš a znovu složíš. Ale já bych vsadila na špatnou jehlu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, prodim nema doma nekdo nefunkcni stroj Singer 6423, ktery by daroval za odvoz? Praha a blizke okoli, moc dekuju za reakci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit