Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pozvaná byla, řešení bylo navrženo, nechce, nechce. Nemá cenu to dál řešit. Je to jejich problém, ne váš.
@prokr píše:
Vidím chybu pouze a jenom na straně sestřenice. Když už teda nepovažovala za nutné partnera s širší rodinou seznámit, nevím co jí bránilo ve chvíli, kdy byla zvána partnera odtajnit a slušně se zeptat, zda by ho mohla vzít s sebou. Pochopila jsem to tak, že s tím by novomanželé neměli problém. Jako tvářit se do poslední chvíle, že jsem single a potom se urazit a dělat vlny to je chování nepříliš inteligentního puberťáka, ne normální dospělé ženské
Pokud se jí při zvaní na svatbu zeptali, zda má přítele, a ona řekla ne, pak ano, byla by chyba pouze na straně sestřenice. Pokud oni se jí nezeptali, zda má partnera a chce si ho přivést s sebou, je chyba i na jejich straně (evidentně nejsou moc v kontaktu, takže ten dotaz by byl na místě). Za mě je slušnost zvát pár. Tak to vnímám já.
Pujdu proti proudu, ale mne prijde nezdvorile nepozvat na svatbu partnera rodinneho prislusnika jen proto, ze vy jste ho jeste nepoznali. A pozadavek, ze on by se mel ted prijet rychle predstavit, aby byl povolen, mi prijde trapny z vasi strany. Ale je to vase svatba a vase pravo tam mit/ nemit koho chcete. Proc se do toho plete babicka netusim, ale pokud ti tahle situace prijde jako „peklo v rodine“
, tak jsi stastna osoba. Jestli pritel tetu a sestrenici na svatbe chce, at zvedne telefon a zavola sestrenici primo, nez komunikovat skrz babicku jak male decka. ![]()
@BohunkaP píše:
Samozřejmě, že to myslím vážně.Jak jsem psala – teta a její rodina se nechovají zrovna nejlíp. To ale vůbec nic nemění na tom, že ten problém vznikl kvůli opomenutí na straně těch, kteří zvou. Evidentně nemají tak blízké vztahy, aby o sobě znali podrobnosti… proto si to při rozdávání pozvánek měli ověřit, aby podobnému trapnému nedorozumění předešli. Pozvat jednoho ze sourozenecké dvojice s partnerem a druhého bez (s odůvodněním, že jim ještě nebyl oficiálně představen), to je prostě trapné a nezdvořilé.
Příspěvek upraven 24.08.23 v 10:40
Aha…a při pozvání existenci partnera zamlčet a očekávat, že se s ním i přesto bude počítat, to je nejen trapné a nezdvořilé, to je navíc chování hloupého a bezohledného nevychovance.
@prokr píše:
Aha…a při pozvání existenci partnera zamlčet a očekávat, že se s ním i přesto bude počítat, to je nejen trapné a nezdvořilé, to je navíc chování hloupého a bezohledného nevychovance.
Samozřejmě – reakce tety, babičky a sestřenice samotné měly být pohotovější a vypadat úplně jinak.
K té situaci nemělo vůbec dojít a vina za její vznik je na straně zakladatelky – ovšem ohledně chování si obě strany nemají co vyčítat.
Mně připadá nedospělé chování sestřenice. Mohla se při pozvání zeptat, jestli může vzít i partnera (nebo se zeptat později, ale ne to řesit těsně před svatbou). Mohli se ji snoubenci zeptat, jestli bude mít doprovod, to je pravda, ale je to rodina, tak jim to opomenutí mohla odpustit a sama se zeptat.
@Thomassss píše:
Za mě je slušnost zvát dospělé osoby v párech.
@Thomassss, mýlíš se naprosto.
Bylo by to běžné u tzv. „velké svatby“. Tam se předpokládá, že pozvaná osoba bude samozřejmě mít s sebou partnera/partnerku. A v pozvánce je to uvedeno. Ale u malých svateb „v užším kruhu rodiny“ fakt nechceš, aby se tam sešly osoby, z nichž se polovina vzájemně vůbec nezná.
Ráz svatby a okruh zvaných osob určují pouze snoubenci, pokud to nevíš.
Příspěvek upraven 24.08.23 v 11:05
@prokr píše:
Boze to skoro zni, jak kdyby to ta sestrenka udelala schvalne. Jake zamlcet? Pokud s nim akorat zacala chodit, tak treba ani sama v te dobe nevedela, jestli s nim v dobe svatby jeste bude. Kdyz hned zkraje chozeni s nekym (ve 23 letech!!) typka nepredstavim cele rodine, tak ho vedome tajim? Asi sestrenka netusila, ze tito svatebcane maji nejaky protokol co se +1 tyce.
@Silverine247 píše:
Pujdu proti proudu, ale mne prijde nezdvorile nepozvat na svatbu partnera rodinneho prislusnika jen proto, ze vy jste ho jeste nepoznali. A pozadavek, ze on by se mel ted prijet rychle predstavit, aby byl povolen, mi prijde trapny z vasi strany. Ale je to vase svatba a vase pravo tam mit/ nemit koho chcete. Proc se do toho plete babicka netusim, ale pokud ti tahle situace prijde jako „peklo v rodine“, tak jsi stastna osoba. Jestli pritel tetu a sestrenici na svatbe chce, at zvedne telefon a zavola sestrenici primo, nez komunikovat skrz babicku jak male decka.
Taky jsem si to říkala. Je to až, stararomodni? Nebo nevim jak to říct. Hned teď, okamžitě pošli partnera! My se podíváme, vyslechneme a když se nám bude líbit může prijit
.? Za jeden den nepoznáš co to je za člověka.
Ale mají plné právo si na svoji vlastní svatbu pozvat toho, koho chtějí, ne musejí
.
@AnnieTRoj píše:
Mně připadá nedospělé chování sestřenice. Mohla se při pozvání zeptat, jestli může vzít i partnera (nebo se zeptat později, ale ne to řesit těsně před svatbou). Mohli se ji snoubenci zeptat, jestli bude mít doprovod, to je pravda, ale je to rodina, tak jim to opomenutí mohla odpustit a sama se zeptat.
Souhlas.
Ale já bych to ani jako opomenutí nenazývala. Tak snad když si chci na svatbu vzít partnera, kterého snoubenci neznají, beru to tak, že pro to musím něco udělat a vyvinout nějakou iniciativu. Minimálně takovou, že to s nimi řeším při pozvání.
A ne že budu jak princezna očekávat, že se budou primárně angažovat oni a zjišťovat informace o mém soukromí, aby se čistě teoreticky nedopustili nějakého společenského přešlapu. Obvykle asi mají lidi před svatbou dost jiné starosti než monitorovat ne/vztahy budoucích hostů ![]()
@Anonymní píše:
Taky jsem si to říkala. Je to až, stararomodni? Nebo nevim jak to říct. Hned teď, okamžitě pošli partnera! My se podíváme, vyslechneme a když se nám bude líbit může prijit.? Za jeden den nepoznáš co to je za člověka.
Ale mají plné právo si na svoji vlastní svatbu pozvat toho, koho chtějí, ne musejí.
S posledni vetou plne souhlasim. Jinak ja to mam asi nastaveno jinak, partner sestrenice pro me neni „cizi“. Ale jejich svatba, jejich vec.
@BohunkaP píše:
Samozřejmě, že to myslím vážně.Jak jsem psala – teta a její rodina se nechovají zrovna nejlíp. To ale vůbec nic nemění na tom, že ten problém vznikl kvůli opomenutí na straně těch, kteří zvou. Evidentně nemají tak blízké vztahy, aby o sobě znali podrobnosti… proto si to při rozdávání pozvánek měli ověřit, aby podobnému trapnému nedorozumění předešli. Pozvat jednoho ze sourozenecké dvojice s partnerem a druhého bez (s odůvodněním, že jim ještě nebyl oficiálně představen), to je prostě trapné a nezdvořilé.
Příspěvek upraven 24.08.23 v 10:40
O všech partnerech vím, proto jsem je taky zvala. Nebudu se sestřenice doprošovat, jestli náhodou někoho nemá. Dlouhé roky byla sama a teď by měla oznámit, že někoho má a chce ho vzít s sebou. Mého bratrance jsme pozvali, jeho přítelkyni neznáme, ale on nám zrovna řekl, že ji brát nebude, jsou spolu chvíli.
Nám ale nejde o to, že ho neznáme. My jsme vůbec nevěděli, že existuje. Samozřejmě kdybysme to věděli, tak se jí zeptáme. Proto jsme udělali kompromis, že nám ho má dojít představit. Za mě je to vhodný ústupek
Já bych to již neřešila. Pozvala jsi je, pozvala, když nechtějí přijít, jejich volba. Asi ty vztahy nebudou nejlepší, když za sestřenici s tebou komunikuje babička a ona se ani neuráčí ozvat. Podle mě je svatba rodinná záležitost, tak přece tam nebudete zvát cizího chlapa, kterého ani neznáte.
@prokr píše:
Souhlas.
Ale já bych to ani jako opomenutí nenazývala. Tak snad když si chci na svatbu vzít partnera, kterého snoubenci neznají, beru to tak, že pro to musím něco udělat a vyvinout nějakou iniciativu. Minimálně takovou, že to s nimi řeším při pozvání.
A ne že budu jak princezna očekávat, že se budou primárně angažovat oni a zjišťovat informace o mém soukromí, aby se čistě teoreticky nedopustili nějakého společenského přešlapu. Obvykle asi mají lidi před svatbou dost jiné starosti než monitorovat ne/vztahy budoucích hostů
Také ne každému je přijemné, když se ho rodina vyptává na vztahy. Já se nikoho neptám, jestli s někým chodí. Čekám, až se o tom zmíní sám.
Mohli ji rovnou dát pozvánku +1, ale chápu, že v případě, že nebude mít partnera, nechtěli, aby tam brala kamaráda.
Já byla na svatbu bratrance pozvaná s přítelem, když mně bylo 18, byli jsme spolu rok a půl v době svatby, ale snoubenci o něm věděli. Stejně starého bratra se nikdo neptal, jestli má přítelkyni.
@Silverine247 píše:
Pujdu proti proudu, ale mne prijde nezdvorile nepozvat na svatbu partnera rodinneho prislusnika jen proto, ze vy jste ho jeste nepoznali. A pozadavek, ze on by se mel ted prijet rychle predstavit, aby byl povolen, mi prijde trapny z vasi strany. Ale je to vase svatba a vase pravo tam mit/ nemit koho chcete. Proc se do toho plete babicka netusim, ale pokud ti tahle situace prijde jako „peklo v rodine“, tak jsi stastna osoba. Jestli pritel tetu a sestrenici na svatbe chce, at zvedne telefon a zavola sestrenici primo, nez komunikovat skrz babicku jak male decka.
Mně to přijde adekvátní. My jsme nevěděli, že vůbec nějaký přítel je. Ona to začala řešit přes babičku, tohle mi přijde absolutně trapné. Proto jsme řekli, ať se ozve, zeptá se sama, dojde ho představit. Ale nic ![]()
Pro mě to není peklo, bude to peklo v jejich rodině, začnou obviňovat mého přítele, jeho maminku a všechny okolo, už tak nemají dobré vztahy, moc se nebaví, takže toto je jen třešnička na dortu