Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Na svatbu se automaticky zve „plus jeden“, to mi přijde jako standard, resp. slušnost, ať už se jedná o malou, nebo velkou svatbu, tak každý by měl mít protějšek, bez ohledu na to, jestli znáte, nebo neznáte, nebo jak dlouho spolu dotyční chodí.
Pozvat jen jednoho je podle mě úplně mimo svatební etiketu.
@Janli píše:
A proč s tím teda dělá ofuky? Tají ho před rodinou a když je přímo vyzvaná, aby se s ním stavila na návštěvu a příbuzní ho mohli pozvat, tak má problém….. Čím to asi bude…
A jak to vis? Ty jsi s ni narozdil od zakladatelky nebo jejiho pritele mluvila? ![]()
@Silverine247 píše:
A jak to vis? Ty jsi s ni narozdil od zakladatelky nebo jejiho pritele mluvila?
Proč teda zakladatelku nenavštívila?
@Janli píše:
Proč teda zakladatelku nenavštívila?
Chapes, ze narazim na to, ze zakladatelka ma pouze zprostredkovane informace pres babicku, ze to ani nemusi byt ta sestrenice, kdo na tom typkovi na svatbe trva, protoze „prece tam Janicka nebude sama, kdyz Karel dojde s Blazenou“?
@marg píše:
Na svatbu se automaticky zve „plus jeden“, to mi přijde jako standard, resp. slušnost, ať už se jedná o malou, nebo velkou svatbu, tak každý by měl mít protějšek, bez ohledu na to, jestli znáte, nebo neznáte, nebo jak dlouho spolu dotyční chodí.
Ano, je to přesně, jak píšeš, na to jsem se už ani nepokoušela poukazovat.
Tzv. svatební etiketa je poměrně volná věc, která má v podstatě jediné dvě zásadní podmínky - pozvání dospělé osoby platí automaticky „i s partnerem“ a druhá, pozvání „s rodinou“ znamená partner + všechny děti bez ohledu na věk.
Bohužel se na to dnes už příliš nedbá resp. obvykle se to smete ze stolu pod heslem „nevěsta rozhoduje a smí všechno“.
@marg píše:
Není to mimo etiketu. Zvu lidi, který zvát chci. Není povinnost automaticky pozvat další, mě neznámý. To by se ze svatby o třiceti lidech jaksi rychle stala megasvatba. Každý si na svatbu dělá rozpočet a jaksi počítá s konečným počtem hostů. Mít tam ještě proměnnou v podobě imaginárních partnerů, to si může dovolit tak možná milionář. A počítat s imaginárními partnery, to znamená pozvat míň hostů. Navíc člověk riskuje, že si pak dotyčný přivede kamarádku nebo narychlo sbalenýho týpka, jen aby tam někoho měl. A proč mít na svatbě cizího člověka? Mám pocit, že moc koukáš na americký seriály….
@Janli píše:
Není to mimo etiketu. Zvu lidi, který zvát chci. Není povinnost automaticky pozvat další, mě neznámý. To by se ze svatby o třiceti lidech jaksi rychle stala megasvatba. Každý si na svatbu dělá rozpočet a jaksi počítá s konečným počtem hostů. Mít tam ještě proměnnou v podobě imaginárních partnerů, to si může dovolit tak možná milionář. A počítat s imaginárními partnery, to znamená pozvat míň hostů. Navíc člověk riskuje, že si pak dotyčný přivede kamarádku nebo narychlo sbalenýho týpka, jen aby tam někoho měl. A proč mít na svatbě cizího člověka? Mám pocit, že moc koukáš na americký seriály….
Je to mimo etiketu, staci zagooglit, ty americky seriale. ![]()
Koho pozvat na svatbu podle etikety?
Dobrá zpráva je, že svatební etiketa a selský rozum se nevylučují. Z hlediska etikety není ani neslušné, uspořádat malou svatbu s minimem hostů, případně pouze ve čtyřech se svědky (a dodatečně rozeslat oznámení o sňatku). Etiketa pro výběr svatebních hostů klade pouze dvě podmínky:
1. Pozvání na svatbu automaticky platí i s partnerem
2. Pozvání „s rodinou“ na svatbu znamená partner + všechny děti
Edit: Pardon vypadl mi zdroj:
https://www.svatbona.cz/…t-na-svatbu/
U nás new tradice že u každého dospělého hosta se očekává že přijde v páru. když nemá partnera tak se berou kamarádi/kamarádky. Taky svatba jsou nejlepším místem k seznámení
@Silverine247 píše:
Je to mimo etiketu, staci zagooglit, ty americky seriale.![]()
Koho pozvat na svatbu podle etikety?
Dobrá zpráva je, že svatební etiketa a selský rozum se nevylučují. Z hlediska etikety není ani neslušné, uspořádat malou svatbu s minimem hostů, případně pouze ve čtyřech se svědky (a dodatečně rozeslat oznámení o sňatku). Etiketa pro výběr svatebních hostů klade pouze dvě podmínky:1. Pozvání na svatbu automaticky platí i s partnerem
Edit: Pardon vypadl mi zdroj:
2. Pozvání „s rodinou“ na svatbu znamená partner + všechny děti
https://www.svatbona.cz/…t-na-svatbu/
Hele ale ona ji pozvala i s partnerem, jakmile se dozvěděla že existuje, jen ho chtěla poznat. Je to fakt tak nepřekonatelná podmínka, že se raději ta druhá strana postaví na hlavu a dělají bugr? To je pořád etiketa, rodinné vztahy, ale ve finále je to pouze ustupování straně, která není ochotná žádného kompromisu. Myslím, že zakladatelka udělala vstřícný krok tím jak to původně chtěla řešit.
Si stejně myslím, že tam někde u babičky vznikl šum a bůhví co kdo pak slyšel. Nechápu proč to neřešit přímo s lidmi, kterých se to týká.
Tady tu tichou poštu přes příbuzné nesnáším. Zrovna tenhle víkend jsme došli na oslavu narozenin o 2,5h pozdě, protože nás zvali přes jiného příbuzného a ten nám řekl špatný čas. Přitom by stačila hloupá smska a nebyli bychom za blbce.
Tipuju, že v případě zakladatelky to bude podobná komunikační šaškárna.
@Parninas píše:
Hele ale ona ji pozvala i s partnerem, jakmile se dozvěděla že existuje, jen ho chtěla poznat. Je to fakt tak nepřekonatelná podmínka, že se raději ta druhá strana postaví na hlavu a dělají bugr? To je pořád etiketa, rodinné vztahy, ale ve finále je to pouze ustupování straně, která není ochotná žádného kompromisu. Myslím, že zakladatelka udělala vstřícný krok tím jak to původně chtěla řešit.Si stejně myslím, že tam někde u babičky vznikl šum a bůhví co kdo pak slyšel. Nechápu proč to neřešit přímo s lidmi, kterých se to týká.
Tady tu tichou poštu přes příbuzné nesnáším. Zrovna tenhle víkend jsme došli na oslavu narozenin o 2,5h pozdě, protože nás zvali přes jiného příbuzného a ten nám řekl špatný čas. Přitom by stačila hloupá smska a nebyli bychom za blbce.Tipuju, že v případě zakladatelky to bude podobná komunikační šaškárna.
Vsak to prave pisu, ze to je uplne zbytecne spekulovat, kdyz maji informace z treti ruky. To nic nemeni na tom, ze to etiketa je, ze partner by mel byt zvan automaticky. ![]()
Ale tak dobrý, já chápu, že ho tam třeba nechtějí. Ale pokud je moje sestřenice oficiálně zvaná a dozvědět se, že nastalo nedorozumění, které mého hosta uvedla do nepříjemné situace, tak zvednu telefon a řeším to přímo s dotyčnou. Vysvětlíme si co a jak, domluvíme se na setkání, vysvětlíme si, proč ho tam nechci. To nepovažuju za lezení do zadku, jak to tady označila zakladatelka. Způsob, jakým je to řešeno v této rodině, kdy spolu dotyční nemluví, řeší to přes babičku a jednají na základě zprostředkovaných informací a domněnek… je poněkud zvláštní.
@Janli je to mimo etiketu, ale to je jedno, každý ať si to vyloží, nebo udělá, jak chce. Já měla taky svatbu dost „mimo etiketu“ (v jiném ohledu tedy). Ale je to mimo etiketu. Na svatbu si může každý vzít koho chce, případně nikoho klidně, není zas povinnost tam někoho tahat za každou cenu.
Ale platí, že na svatbu je pozvánka automaticky i pro partnera a je svým způsobem velice trapné, pokud dojde k situaci jako tato.
Co se týče rozpočtu, tak z logiky věci by se mělo počítat vždy s tím párem (případně jejich dětmi) už od začátku.
@BohunkaP píše:
Jinak řečeno, té situaci se dalo úplně jednoduše předejít… normálním dotazem ve smyslu „teto, Honzu jsme samozřejmě pozvali i s partnerkou - a co Klárka, ta už taky někoho stálého má?“Teď už je to bohužel celé rozjeté, cesta ven z toho bude hodně složitá a stoprocentně skončí rozladěním všech zúčastněných i nezúčastněných. Ale každopádně, i když teta s babičkou se nechovají zrovna ukázkově, vina za vznik toho konfliktu je na vaší straně.
A myslíš, že má ženich zjišťovat, jestli se vztahy v rodině v mezidobí nějak nezměnili a všechny opakovaně obvolávat, jestli se jejich rodinné poměry nějak nezměnily?
nabo by měl spíš ten, u kterého došlo ke změně zvednout telefon a slušně se domluvit?
jako, nechávat za sebe řešit babičku, že mám nového přítele a jestli i on může na svatbu, místo toho abych ve 23letech zavolala sestřenici a sama se s ní domluvila, to promiň, to mi přijde z její strany těžce nevychované…
Opravdu je vina na straně novomanželů? ![]()
@Silverine247 píše:
Chapes, ze narazim na to, ze zakladatelka ma pouze zprostredkovane informace pres babicku, ze to ani nemusi byt ta sestrenice, kdo na tom typkovi na svatbe trva, protoze „prece tam Janicka nebude sama, kdyz Karel dojde s Blazenou“?
tak ona to zprostředkově přes babičku začala řešit ta sestřenice
a přitom nebylo nic jednoduššího zvednou telefon a říct, hele, já už pár měsíců s někým chodím, mohu ho vzít sebou? nebo vás před tím ještě seznámit? ale ne, řeší to přes babičku a pak přes babičku vzkáže, že teda ani teta ani ona na svatbu nepřijdou…to je teda jednání ![]()
@Keyllah píše:
A myslíš, že má ženich zjišťovat, jestli se vztahy v rodině v mezidobí nějak nezměnili a všechny opakovaně obvolávat, jestli se jejich rodinné poměry nějak nezměnily?nabo by měl spíš ten, u kterého došlo ke změně zvednout telefon a slušně se domluvit?
jako, nechávat za sebe řešit babičku, že mám nového přítele a jestli i on může na svatbu, místo toho abych ve 23letech zavolala sestřenici a sama se s ní domluvila, to promiň, to mi přijde z její strany těžce nevychované…
Opravdu je vina na straně novomanželů?
Ale tady nedošlo k žádné změně… sestřenice měla partnera už v době, kdy se pozvánky dávaly, jenom to nevěsta s ženichem nevěděli. Proto si to měli při zvaní ověřit - buď u sestřenice přímo („Klári, už jsme se dlouho neviděli, tak ani nevíme, jak to teď s tebou je - přijdeš sama nebo s doprovodem?“) nebo případně u tety („Honzu zveme i s Bárou a co Klára, má taky někoho stálého?“)
Pokud by to byl nový partner, se kterým se seznámila až později, tak by to byla jiná situace a přesně, jak píšeš… aktivně obvolávat samozřejmě nikoho nebudou.