Svatba bez papírů, zkušenosti a tipy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
54
2.8.17 15:01

Svatba naoko

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda máte někdo zkušenost s takovou svatbou-nesvatbou. S přítelem bychom rádi nějak „oficiálně“ patřili k sobě, ale z nejrůznějších důvodů nechceme a nemůžeme mít normální svatbu. Prostě si to představujeme jako nějaký obřad podobný svatbě, ale bez úředníků. Třeba někde v přírodě, oba v nějakých hezkých šatech, s kyticí, nějaký kamarád by nám udělal nějakou pěknou řeč, snubní prstýnky by jsme si normálně koupili, protože je chceme nosit, pak pusa, nějaký oběd s přáteli, pár fotek a přítel by si pak zažádal o změnu příjmení na to moje(ne teda automaticky sňatkem, ale prostě jako běžnou změnu příjmení, protože má příjmení po otčímovi, se kterým nemá dobré vztahy). Takže bychom byli svoji jen tak pro sebe, ale bez oddacího listu. NEPIŠTE mi prosím váš názor na to, jestli to je nebo není vhodné a jaké právní důsledky bude mít to, že nebudeme skuteční manželé (dědictví, sdělení zdrav. stavu v nemocnici apod.). Chci pouze vědět, jestli znáte někoho kdo to taky takhle udělal, a pokud ano, jak to probíhalo. Děkuji!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2054
2.8.17 15:07

@Fiduška Slyšela jsem o jednom páru z okolí, ale udělali to, protože jsou oba silně alternativní. Takže takový byl i obřad, prostě to nebyla klasika s prstýnky a proslovem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5425
2.8.17 15:07

Zní to hezky (ale zkušenost nemám) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10242
2.8.17 15:08

@Fiduška Pokud vám to takhle vyhovuje, tak to udělejte.
Jen počítejte, že to vlastně nemá skoro žádné výhody. Při nemosi, smrti, dítěti, majetku… všude samé komplikace, pokud kromě oficiálního sňatku chcete také žít jako manželé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
565
2.8.17 15:10

Babis to tak mel s monikou, ona si zmenila prijmeni. Ale ted se stejne vzali. Mne ten vas napad prijde hezky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elibro
2.8.17 15:19

Z nejrůznějších důvodů zní dost tak, že aspoň jeden z vás je manželem jinde :D. No, každopádně sice jiný takový pár neznám, ale přijde mi, že je to OK nápad. Rozdíly proti organizaci běžné svatby jsou podle mě nulové (ta taky může být od formální akce pro sto lidí po obřad ve čtyřech, plná stresu nebo úplně pohodová, na úřadě nebo pod stromem… I ten slib nebo proslov kamaráda může být). Takže proč ne, právní výhody sice nezískáte, ale psychologická stránka manželského svazku je taky důležitá :)

• Citovat
  • Upravit
411
2.8.17 15:20

Sice neznám. Ale líbí se mi ten nápad. Takže jen do toho :potlesk: ať je vše jen dle vašich představ :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
2.8.17 15:22

My jsme právě oba rozvedení a přestože mě přítel požádal o ruku, tak jsem mu nastínila svoji představu a jemu se to naštěstí líbí taky :) Prostě už nechceme to co si pamatujeme ze svých svateb - upoceného řečníka s blábolením o rodině, dětech, zdravotním stavu a já nevím co ještě (i když vím, že některé věci podle zákona říct musí), matrikářku, státní znak, příbuzenstvo, tlačící lodičky, sešněrovaná v korzetu, aranžované focení, auta a tak. Chceme jednoduchou hezkou řeč, právě jak psala Saatine, nějaký hezký svatební slib, kdy budeme stát proti sobě a držet se za ruce, ne jako minule „nabídněte dámě rámě“, žádné svědky, prostě pozveme pár přátel a pár pečlivě vybraných lidí z rodiny (co na tom, že se ostatní urazí, jejich problém :D ), já si vezmu nějaké hezké letní šaty, malou kytičku a věneček do vlasů, přítel třeba džíny a košili (to mu stejně sluší nejvíc), budeme bosí, vyměníme si prstýnky, uděláme pár fotek pro radost a bude to. Buď někde v přírodě, nebo se nám líbí jeden opuštěný kostelík, tak možná tam, prostě pohodička. A pak oběd a nějaký menší svatební dortík a hotovo. A pak by jsme prostě byli jako manželé s prstýnky, se stejným příjmením, občanky by jsme si nechali udělat bez rodinného stavu. A děti společné nemáme a bohužel asi ani mít nebudeme, takže není co řešit. Byt už máme koupený půl na půl a i sepsanou závěť, takže by nám snad nemělo stát nic v cestě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
2.8.17 15:23
@elibro píše:
Z nejrůznějších důvodů zní dost tak, že aspoň jeden z vás je manželem jinde :D. No, každopádně sice jiný takový pár neznám, ale přijde mi, že je to OK nápad. Rozdíly proti organizaci běžné svatby jsou podle mě nulové (ta taky může být od formální akce pro sto lidí po obřad ve čtyřech, plná stresu nebo úplně pohodová, na úřadě nebo pod stromem… I ten slib nebo proslov kamaráda může být). Takže proč ne, právní výhody sice nezískáte, ale psychologická stránka manželského svazku je taky důležitá :)

Ne ne, už jsme oba velmi šťastně rozvedení :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
2.8.17 15:38

@Fiduška: Ale podoba svatby přece nijak nesouvisí s právní formou. Pokud je vaším jediným důvodem, proč nechcete opravdový sňatek to, že se chcete vyhnout upocenému řečníkovi, příbuzným v lodičkách a korzetovým šatům, tak pro vás mám dobrou zprávu - nic z toho není povinné. Klidně si můžete udělat svatbu přesně tak, jak ji popisujete, v přírodě, s vlastními sliby a v džínách a přesto to může být včetně toho právního aktu, o který jde. Stačí se na matrice domluvit, jak to má vypadat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kytkalenka
2.8.17 15:38

Já tohle naprosto chápu a taky teď zvažujeme, že si změním příjmení jenom kvůli dětem, ale my už jedno společné - syna máme. Zrovna včera jsem zase museli vysvětlovat proč není svatba a já pořád říkám, že ty co už jí měli před námi jsou většina rozvedený. Dům a všechno máme pořešené a nevidím žádné velké výhody z manželství. Takže za mě jděte do toho:-)

• Citovat
  • Upravit
2445
2.8.17 15:43

Ne neznám nikoho, kdo by dělal takovou šaškárnu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2445
2.8.17 15:46

Jinak kamarádka měla svatbu i obřad na vlastní zahradě. Oddávající přišel tam, stalo je to cca 2000 a svatba proběhla jako zahradní párty. Řeč pro oddávajícího si napsali sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
2.8.17 15:49
@pepřenka píše:
Ne neznám nikoho, kdo by dělal takovou šaškárnu :D

Mně to jako šaškárna nepřijde, prostě chceme mít obřad, máme potřebu jím vyjádřit jak moc nám záleží na tom patřit k sobě, chceme nosit prstýnky, stejné příjmení, udělat si krásný den, ale nechceme mít úřední razítko… Není to pro nás teď vhodné s ohledem na přítelovu exmanželku a neustálé soudní tahanice, ale i kdyby tohle nebylo, tak bych stejně preferovala podobu „svatby“ o jaké přemýšlím teď :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
2.8.17 15:51

@kytkalenka Přesně! My jsme toho živým důkazem. Oba rozvedení po 10ti letech manželství. Oddací list fungující vztah nezaručí. Prostě chceme patřit k sobě jen tak sami pro sebe :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný