Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Kassy píše:
@Fiduška: Ale podoba svatby přece nijak nesouvisí s právní formou. Pokud je vaším jediným důvodem, proč nechcete opravdový sňatek to, že se chcete vyhnout upocenému řečníkovi, příbuzným v lodičkách a korzetovým šatům, tak pro vás mám dobrou zprávu - nic z toho není povinné. Klidně si můžete udělat svatbu přesně tak, jak ji popisujete, v přírodě, s vlastními sliby a v džínách a přesto to může být včetně toho právního aktu, o který jde. Stačí se na matrice domluvit, jak to má vypadat.
Přesně tak. Nedávno se vydávala segra na Slezskoostravském hradě a u proslovu oddavajiciho jsme čůrali smíchy. ![]()
Byl na přání novomanželů.
Nic upoceného být nemusí, řečník řekne jen to, co mu nakazuje zákon a vy.
Já když jsem to četla, tak jsem si říkala, že jste buď zadaní nebo celostátně hledaní, protože jiný důvod mě nenapadal.
Neznám nikoho, kdo by toto udělal.
Toto ve smyslu divadla bez právního dopadu.
Ale znám spoustu lidí, co měli naprosto uvolněné obřady.
@Kassy píše:
@Fiduška: Ale podoba svatby přece nijak nesouvisí s právní formou. Pokud je vaším jediným důvodem, proč nechcete opravdový sňatek to, že se chcete vyhnout upocenému řečníkovi, příbuzným v lodičkách a korzetovým šatům, tak pro vás mám dobrou zprávu - nic z toho není povinné. Klidně si můžete udělat svatbu přesně tak, jak ji popisujete, v přírodě, s vlastními sliby a v džínách a přesto to může být včetně toho právního aktu, o který jde. Stačí se na matrice domluvit, jak to má vypadat.
Není to jen o upoceném řečníkovi, vedou nás k tomu částečně i právní důvody, kdy se s přítelem jeho exmanželka stále soudí a advokátem nám bylo doporučeno prostě neuzavírat manželství, ale je fakt, že i bez toho bych chtěla spíš svatbu bez razítka, takovou, o jaké teď přemýšlím. Vdávala jsem se na dnešní dobu docela mladá (v 21 letech, ještě během studia na VŠ) a prostě už znovu žádné razítko nechci. Prostě pocitově to mám teď jinak
Svého přítele mám ráda o tisíc procent víc než exmanžela, tehdy jsem byla ještě blbá a naivní, ale přesto úřední razítko nepotřebuji ![]()
@Sany80s píše:
Nic upoceného být nemusí, řečník řekne jen to, co mu nakazuje zákon a vy.
Já když jsem to četla, tak jsem si říkala, že jste buď zadaní nebo celostátně hledaní, protože jiný důvod mě nenapadal.
Neznám nikoho, kdo by toto udělal.
Toto ve smyslu divadla bez právního dopadu.
Ale znám spoustu lidí, co měli naprosto uvolněné obřady.
Nejsme ani zadaní, ani hledaní, ani nic podobného. Vlastně nám kromě doporučení advokáta (kvůli přítelově ex) nic nebrání mít „normální“ manželství. A kdybychom chtěli, tak můžeme mít i to normální manželství, i když by nás ta koza pak nejspíš stáhla z kůže. Ale prostě nechceme
Proč se lidi většinou berou? Protože se mají rádi a chtějí spolu být a patřit k sobě a mají potřebu to zpečetit nějakým obřadem. A to jsme přesně my. Myslím, že lidí, kteří se berou jen kvůli právním záležitostem je daleko méně.
@Fiduška
Dle mého je úplně jedno, zda je výsledkem razítko.
Jakýkoliv obřad - oficiální i neoficiální - si dnes člověk může přizpůsobit dle svých představ (i když je pravda, že zařizování obřadu „neúředního“ může být jednodušší).
Ale stres a honička spojená s přípravami je do jisté míry vždy, i když jde o obřad bez razítka. ![]()
Ovšem nejdůležitější je, aby to proběhlo podle vašich přání, abyste měli hezké vzpomínky a byli spolu šťastní bez ohledu na formu či oficialitu svatby. Hodně štěstí! ![]()
Ne neznám nikoho, kdo dělal podobné traktáty, ač svobodný, nosil snubáky a nechal si na úřadě měnit jméno podle přítelkyně. A ještě k tomu pozval svědky a dělal na to jako svatbu, aby jako ukázal, že k sobě patří, i když vlastně nepatří ![]()
@Fiduška
To bude docela zajímavý divadlo, hrát si na svatbu. Ale pokud máte organizační pnutí, tak proč ne. Řeknete to ostatním dopředu, nebo pozvaní budou v nevědomosti?
@Fiduška píše:
@kytkalenka Přesně! My jsme toho živým důkazem. Oba rozvedení po 10ti letech manželství. Oddací list fungující vztah nezaručí. Prostě chceme patřit k sobě jen tak sami pro sebe
a teď jako nepatříte? Nebo nějakým nicneznamenajícím obřadem patřit začnete? A budete nosit snubáky? Vždyť je to trapné.
@Fiduška píše:
Nejsme ani zadaní, ani hledaní, ani nic podobného. Vlastně nám kromě doporučení advokáta (kvůli přítelově ex) nic nebrání mít „normální“ manželství. A kdybychom chtěli, tak můžeme mít i to normální manželství, i když by nás ta koza pak nejspíš stáhla z kůže. Ale prostě nechcemeProč se lidi většinou berou? Protože se mají rádi a chtějí spolu být a patřit k sobě a mají potřebu to zpečetit nějakým obřadem. A to jsme přesně my. Myslím, že lidí, kteří se berou jen kvůli právním záležitostem je daleko méně.
ne, lidi se neberou že mají potřebu zpečetit svůj vztah nějakým obřadem, lidé se berou, aby byli před zákonem bráni jako manželé, ne kvůli nějakému obřadu.
Napadá mě… reverend Petr Samojský. Zkuste pohledat na netu, blbě řečeno, on je pro každou „špatnost“. Nedělá jen právně platné svatby, ale vede i takovéhle „rituály“, sliby.. pro někoho divadlo, pro někoho zážitek a závazek na celý život. Co jsem tak pochopila, pokud přání páru není proti jeho základním principům, dá se s ním dohodnout opravdu na kde čem. Doporučuju i jeho knížku Dobrodružství zvané svatba, je tam hodně inspirace pro zamyšlení.
@Saatine píše:
Neznám, ale my něco takového chceme.
Chceme se vzít v klidu někde na ostrovech.
Pak hodláme udělat fake svatbu někde v přírodě, oddávajícího zvolíme kamaráda a klasicky necháme v řeči dotaz jestli se bereme. Zároveň tam asi dáme nějaký slib, který si každý slozime. A pak hned party.
Odpadne nám focení ženicha a nevěsty, ty fotky už budeme mít, odpadne obrovská nervozita, řešení jestli nás oddají na divnem místě a tak. Tetičky si pobreci a všichni budou happy.
přesně takhle jsme to udělali my ![]()
@terinka4444 píše:
ne, lidi se neberou že mají potřebu zpečetit svůj vztah nějakým obřadem, lidé se berou, aby byli před zákonem bráni jako manželé, ne kvůli nějakému obřadu.
Tak lidé z mého okolí se vždycky brali právě kvůli tomu obřadu, ne kvůli zákonu
A proč tedy většina svateb probíhá slavnostně, se šaty, hudbou, rodinou, oslavami a já nevím čím vším ještě, když se tedy neberou kvůli obřadu? Pokud se podle vás berou proto, aby byli před zákonem bráni jako manželé, tak by se mohlo skoro všechno z toho zrušit a lidé by jen zašli na úřad to podepsat, vzít si za svědky úředníky a bylo by to. Proč většina lidí dělá ze svatby obřad a nezajde právě jen na úřad, když je to tedy jen pro ten statut manželství? ![]()
@opulus píše:
@Fiduška
To bude docela zajímavý divadlo, hrát si na svatbu. Ale pokud máte organizační pnutí, tak proč ne. Řeknete to ostatním dopředu, nebo pozvaní budou v nevědomosti?
Máme organizační pnutí
a taky chceme mít krásný společný den, sdílet svoji lásku a radost s přáteli, jak už tu někdo psal, psychologický efekt obřadu a manželství, to nám přijde krásné i bez razítka. A pozvaní budou vědět, nechceme si hrát jako na svatbu, chceme se prostě udělat krásný obřad lásky, ať si to nazve každý jak chce ![]()
@Fiduška Přečetla jsem si tvoje příspěvky a mám z toho spíš rozpačitý pocit. Nevzít se, protože to doporučil právník? Je to vaše věc, ale to bych snad radši počkala, až to půjde.
Nebo nechceš svatbu jako takovou? Proč si na ní teda vůbec „hrát“. To, co jsi popsala a co chcete je vlastně klasická svatba, akorát bez právních následků. Nelíbí se ti blbé řeči oddávajícího, ale můžeš si oddávajícího vybrat sama a sepsat si s ním řeč. Nelíbí se ti nějaké šaty, lodičky, ale přitom to jde bez nich.
Na mě to spíš působí, že tu svatbu prostě hodně chcete a nechcete čekat. V tom případě bych do toho nešla, je to trochu divadlo.