Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, tento měsíc máme svatbu a ráda bych se vás zeptala na radu. Ráda bych dodržela tradici kousání do svatebního bochníku, ale bohužel si nedokážu představit, péct takto obrovský bochník. Ráda bych se tedy zeptala, jestli neznáte nebo nemáte kontakt na člověka, který se tím zabývá, nejlépe v Karlovarském kraji.
Děkuji ![]()
@Pinuša píše:
Dobrý den, tento měsíc máme svatbu a ráda bych se vás zeptala na radu. Ráda bych dodržela tradici kousání do svatebního bochníku, ale bohužel si nedokážu představit, péct takto obrovský bochník. Ráda bych se tedy zeptala, jestli neznáte nebo nemáte kontakt na člověka, který se tím zabývá, nejlépe v Karlovarském kraji.
Děkuji
to existuje? Slyším to poprvé
@Pinuša píše:
Děkuji
cože? jaká tradice? a z které je to země?
@Karolina0311 píše:
V životě jsem o tom neslyšela
ani já ne, teď se ptám mamky 60+ a také to nikdy ani neslyšela
Jakože koluje jeden bochník chleba a každý si hryzne? My tomu ve skautu říkali Na hamouna. Kolovala tatranka a kdo snědl poslední ždibek byl hamoun. Dost velká chuťovka!
Korovar nebo kolovar nebo tak nějak. Kamarád ze Lvova to měl když se ženil.
Edit: koroval
@Pinuša píše:
Děkuji
Rozepiš se o tom více
to mě zajímá.
U nás je pouze roznášení koláčů před svatbou sousedům v okolí ![]()
Jinak jen knedlíčková polévka, rozbíjení talíře, vzájemné krmení z děrované lžíce apod… ale to je myslím všude ![]()
No pokud se jedná o tu ruskou nebo ukrajinskou tradici, tak moc nechápu význam toho, že ti ho někdo cizí upeče? To má přece docela přísná pravidla, kdo a jak ho peče a jestli jsem to správně pochopila, nevěsta a ženich ho mají dostat, ne u někoho objednat.
To mají na Ukrajině, není to česká tradice. Minulý rok v srpnu jsem na takové svatbě byla a tento chleba tam putoval. Zeptala bych se jakékoliv Ukrajinky.. ![]()
https://fashion-cs.decorexpro.com/svadba/karavaj/
Taky nic takového neznám, tak jsem zagooglila. A podle webu výš by měli chléb péct rodiče ženicha? A předávat ho novomanželům, jako symbol bohatství, spolu se solí jako talismanem proti zlým duchům.
Což o to upéct chleba v podstatě problém není. Já bych spíš nedala to zdobení.