Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj všichni,
Ladíme svatební menu a tak by mě zajímalo co jste měli na svatbě vy? Nebo jste na něčí svatbě měli něco co vás zaujalo?
Hledám inspiraci ![]()
My měli klasiku, na svatbě byli prarodiče a rodiče, všichni konzervy
takže předkrm krenové rolky/tataracek, polévka hovězí vývar/zeleninova, pak svíčková/ryba a na závěr dort
Vybírali si na zacatku, někdo ale tuším posila menu předem, aby věděl kolik porci od čeho. Nás bylo jen neco pres dvacet, tak to bylo fuk
Jinak v okolí veskrze to samé, jedna svatba byla celá pojatá ala gril, což byl dobrý nápad, ale výsledek nic moc, všechno to bylo takové upatlane
@Tichošlápek Já právě bytostně nechci knedlíky, takže svéčková nepřipadá v úvahu. Ale nějak nemám nápady na to co místo toho ![]()
Taky nás bude asi 20, ale na počtu porcí a jídle celkově se s restaurací potřebujeme domluvit předem, tak hledám inspiraci.
Příbuzenstvo je taky starší, ale nejsou až tak na tradice že by to bez svíčkové nešlo, ale nějakou extra divočinu, nebou asii by asi úplně neocenili.
@Gracetheworld dalsi klasika je třeba kachna s bramborovymi noky a zelím, to by mohlo u starší generace projít dobre. Nebo kohout na vině - moc dobre, pripadne hovězí třeba s rýží. Ono pro ty starší lidi to prave chce neco osvědčeného, co se dobre jí ![]()
Na poslední svatbě, kde jsme byli a byla opravdu krásná, honosná.. Tak se podával klasický hovězí vývar a hovězí líčka na víně se šťouchaným bramborem. Bylo to dobré, ale za mě svíčková je svíčková
já jsem na tu klasiku ![]()
My měli na poslední svatbě předkrm řepu a balkánský sýr se salátem. Knedlikova polevka. Stouchany brambor a vepřová roláda. A nebylo to špatné. ![]()
Na jiné svatbě byla polévka a pak raut. Ale to se mi moc nelíbilo. Buď raut nebo hlavní s polévkou
My měli klasickou knedlíčkovou polévku, a pak hovězí steaky ze svíčkové a gratinované smetanové brambory, kdo chtěl, mohl si dát pepřovou omáčku nebo bylinkové máslo - byla tak tradice, že byla „svíčková“, jen jiná. Ale bylo nás málo, tak to stihli připravit všem najednou a podle přání propečené.
Potom: chlebíčky, jednohubky, naložené sýry a utopenci, saláty, sladké a ovoce, a kdo by měl přesto hlad, tak byl uchystaný kotel guláše (ale po tom obřím steaku na něj došlo až o půlnoci).
Svatbu jsem neměla, ale pokud někdy bude, tak bych si přála mít toto:
přípitek+ rolky(každý by si bral dle chuti šunkovou, sýrovou…)
vývar s knedlíčky a nudlemi(ale nudle i knedlíčky bych dala zvlášť a knedlíčů třeba 3 druhy)
pak steaky(hovězí, ryba, ale myslela bych i na syna, který neni na maso a mohl by mít grilovaný hermelín) a k tomu výběr ze salátů
A nakonec dort
Pak by probíhala zábava, posezení, dle toho, jak by se kdo mohl hýbat.
A na večeři bych naplánovala grilovačku na zahradě.
Přibližně vím, kde bych jednou svatbu a hostinu chtěla, takže taky vím, že jídlo by bylo na mně a přátelích. Udělat předem rolky, polévku a dát do lednice a pak velký hrnec ohřát. Steaky jsou lepší čerstvé, takže bych se musela domluvit s někým, ale salát jde taky udělat den předem. A naložit na večerní grilování maso apod..
Ale já bych tedy neměla problém ani si ty steaky ohlídat sama. Tolik lidí bych nezvala, takže by to bylo během pár minut.Jen by to asi vypadalo divně.
Ale tak při nejhorším řízky se dají taky udělat předem a pak jen ohřát v mikrovlnce a dát na talíř, aby si bral každý co chce(hovězí, vepřový, kuřecí, smažák).Na omáčky moc nejsem.
Jo asi bych neměla klasickou hostinu, kde bych byla obskakovaná v restauraci.Ale dojít na tu hostinu z obřadu trvá 2 minuty(pokud by se mi jednou splnilo místo obřadu a hostiny),takže se dá vše připravit na stoly předem a pokud se to ohřeje tak, že to bude opravdu horké, tak si to po obřadu každý jen nandá podle toho na co má chuť. Jen bych se musela domluvit s někým na přípravě tabule předem a ohřátí polévky na bod varu a řízků. Ale nerada bych určovala přesně co má jíst někdo. Protože ne každý jí vše. Takže bych udělala prostě vývar a vedle něj bych hned dala knedlíčky apod.,kus dál bych dala různé rolky, kus dál různé řízky a 3 mísy salátů a každý by měl na svém místě talíř na polévku, hlavní chod a 2 talířky(na rolku a dort).A jeden stůl bych nechala čistě odkládací a špinavé nádobí bych řešila až po hostině. A podat si u stolu mísu se salátem, aby si mohl nabrat někdo nevidim jako problém.
My na svatbě rozhodně nechtěli klasiku, takže jsme měli vepřový steak s pepřovou nebo houbovou omáčkou a opékačky myslím., pro děti řízek. Polévku klasika, vývar s knedlíčky.
A na jiné svatbě jsmě meli vepřovou panenku se šťouchanými brambory, děti řízek a super, já za to byla radši než mít svíčkovou (a to ji mám i ráda, ale mně se paradoxně na svatbu pocitově nehodí, i když vím, že je to klasika
)
@Schnapi Tohle se mi líbí, chtěla byych právě jídlo které je takove slvanotnější, ale zas ne nějak extra neobvyklé.
Nad tímhle popřemýšlím, díky!
Na většině svateb jsem měla hovězí vývar a svíčkovou. Na některých hranolky a nějaký steak na rychlo a oblohu.
Víceméně nebyl problém ani jedno, pokud to bylo alespoň jedlé. Což, bohužel, nebylo vždy pravidlem.
@zrcadlo píše:
My měli klasickou knedlíčkovou polévku, a pak hovězí steaky ze svíčkové a gratinované smetanové brambory, kdo chtěl, mohl si dát pepřovou omáčku nebo bylinkové máslo - byla tak tradice, že byla „svíčková“, jen jiná. Ale bylo nás málo, tak to stihli připravit všem najednou a podle přání propečené.
Potom: chlebíčky, jednohubky, naložené sýry a utopenci, saláty, sladké a ovoce, a kdo by měl přesto hlad, tak byl uchystaný kotel guláše (ale po tom obřím steaku na něj došlo až o půlnoci).
Polévku budeme mít asi taky klasickou knedlíčkovou. Hledám hlavně inspiraci na předkrm a hlavní jídlo, zbytek už je vyřešený.
Ten steak je taky skvělý nápad, zeptám se v restauraci, zda by to zvládli. Navíc steak měli na svatbě i moji rodiče, tak by to byla hezká tradice ![]()
@Gracetheworld my jsme měli jako předkrm kachní paštiku, potom vývar s knedlíčky a jako hlavní chod filirovanou vepřovou panenku a šťouchané brambory. Od odpoledne pak klasický raut. Měli jsme svatbu venku na začátku září a dost teplo, takže jsme nechtěli jít do těžkých knedlíků a omáčky… Myslím že si všichni pochutnali 😊
@Fiveone ale tak to snad ne, nevěsta má byt na svatbe královna. I když my jsme na naši svatbe se svědkyni nosily kuchaři z lednic dorty, ať je rozkraji a servíruje
všichni na ne měli chuť, ale nikdo nevěděl, kde jsou ![]()