Svátek sousedů - nápady, recepty

693
6.5.11 20:05

Svátek sousedů - nápady, recepty

Ahoj holky, bydlím ve Francii a tady se každý rok slaví svátek sousedů - tentokrát to bude v pátek 27. května. Sejdou se vždy všichni sousedé z ulice/čtvrti na nějakém hezkém místečku - trávníku, kde se sejdou na kus žvance a skleničku. Nevím, zda se něco podobného začalo dělat i v Čechách, každopádně bych vás chtěla poprosit o nějaké nápady, inspiraci.

Mělo by se jednat o recepty na aperitivy, jednohubky, slané dorty /jídlo za studena/, ale i moučníky. Neboť každý přinese jedno slané a jedno sladké jídlo.

Díky za pomoc :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
50725
6.5.11 20:12

To je hezký svátek, to bych zavedla :mrgreen:

My máme rádi takové ty „šneky“ z listového těsta - rozválet listové těsto, potřít něčím rajčatovým (nebo kečupem), na to šunku, sýr, zamotat, nakrájet na plátky a můžou se potřít vajíčkem, posypat ještě sýrem… a upéct :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
6.5.11 20:13

Ahoj. Já dělávám slaný dort tak, že dortovou formu vycpu trojúhelníčky toustových chlebů slepenými Florou a šunkou/sýrem (střídám trojúhelníček sýrový a šunkový), potřu krémem z pom.másla, lučiny, taveňáku atp a zdobím zelninou, sýrem, salámem. Naposled jsem boky dortu i vršek zdobila slanými křupkami. Když to udělám den dopředu, krásně se to proleží. Na řezu vypadá moc hezky a je mňam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2377
6.5.11 20:14

asi zalezi na tom jestli chces udelat super dojem, delat se s piplackama, mas na to cas… nebo chces neco jednoducheho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
6.5.11 20:14

Šneky mám ráda špenátovo-sýrové. Udělám špenát, zahustím ho strouhaným sýrem, namažu listové těsto, zamotám, nakrájím a dám péct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
6.5.11 20:41

Jéé, ten dort vypadá moc hezky!

Jinak nic extra komplikovaného, ale zase ani ne nic primitivního…

vloni jsem např. dělala malé krosánky z listového těsta s lososem, to bylo jednoduché a hezky to vypadalo…

Díky za každý příspěvek :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucineeccka
6.5.11 20:45

ahojky,
co udělat sýrovou roládu ?
dělám podobnou téhle - akorát bez vajíček
 http://tescoma.nova.cz/…olada-2.html

Mahora píše:
Jéé, ten dort vypadá moc hezky!

vloni jsem např. dělala malé krosánky z listového těsta s lososem, to bylo jednoduché a hezky to vypadalo…

• Citovat
  • Upravit
lucineeccka
6.5.11 20:46

Mohla by jsi mi prosím dát recept na ty kroasánky ?
Děkuju :kytka:

Mahora píše:
Jéé, ten dort vypadá moc hezky!

• Citovat
  • Upravit
2566
6.5.11 20:50

Jé, to je fakt pěkný svátek!!
Já bych šla do české klasiky- slané bych udělala asi klasické chlebíčky a sladké asi svatební koláčky , nebo menší chodské koláče.
Všem našim zahraničním kamarádům tyhle pochoutky moc chutnají. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
6.5.11 20:53

http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…

Já dělala dneska k hokeji a jsou výborné, těsto zaděláš i bez pekárny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
6.5.11 21:11
lucineeccka píše:
Mahora píše:

Listové těsto ve tvaru kruhu rozdělíš na čtvrtky a každou čtvrtku ještě na čtyři dílky - takže ti vznikne 16 delších trojúhelníčků.

Na každý trojúhelníček dáš kousek „čehokoliv“ - uzený losos, šunka, sýr atd. a potom od širšího okraje sroluješ a maličko zahneš. Potřeš vejcem a šup do trouby. Vypadá to takhle:

http://www.marmiton.org/…f_20483.aspx

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
6.5.11 21:12

To se dělá u nás. Já tomu říkám vesnice sobě :lol:
Každá rodina donese něco - slané, sladké, chlebíčky…
Obec pak dodá grilované prase a sud piva a je to super akce.
Takže já zatím dělala „tiramisu“ z pomazánkového másla, střechu z be-be sušenek, moravské koláče a povidloň. Ze slaného většinou šneky s nivou, vykrajované listové těsto sypané kmínem, mákem a solí, slaný závin - listové těsto, kečup, šunka, sýr, cibule.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucineeccka
6.5.11 22:14

děkuju :kytka:

Mahora píše:
lucineeccka píše:
Mahora píše:

Listové těsto ve tvaru kruhu rozdělíš na čtvrtky a každou čtvrtku ještě na čtyři dílky - takže ti vznikne 16 delších trojúhelníčků.

Na každý trojúhelníček dáš kousek „čehokoliv“ - uzený losos, šunka, sýr atd. a potom od širšího okraje sroluješ a maličko zahneš. Potřeš vejcem a šup do trouby. Vypadá to takhle:

http://www.marmiton.org/…f_20483.aspx
  • Citovat
  • Upravit
svateksousedu
8.6.11 23:52

Svátek sousedů

Zdravím srdečně,

Ano, svátek sousedů v ČR pořádá už od roku 2006 řada nadšenců v několika městech, letos v Praze, v Náchodě, Pelhřimově a Dobré vodě na Toužimsku, možná i další o kterých zatím nevíme.

Srdečně zdraví,
Martina
mrkněte na www.svateksousedu.cz

• Citovat
  • Upravit
693
9.6.11 11:02
svateksousedu píše:
Zdravím srdečně,

Ano, svátek sousedů v ČR pořádá už od roku 2006 řada nadšenců v několika městech, letos v Praze, v Náchodě, Pelhřimově a Dobré vodě na Toužimsku, možná i další o kterých zatím nevíme.

Srdečně zdraví,
Martina
mrkněte na www.svateksousedu.cz

No tak to je super, jen by to chtělo, aby se o tom více mluvilo :dance: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí