Recept s lilkem, prosím

1755
5.5.11 13:54

Recept s lilkem prosím

Maminky, koupila jsem lilek, prosím o nějaké receptíky, aby to mohl můj dvouletý syn a chutnalo i nám dospělákům :-D
 děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16077
5.5.11 14:04

já to dělám tak, že nakrájím lilek na kolečka(oloupaný, kdybys náhodou byla jako můj bratr:-)) osolím a nechám „vypotit“ hodně pustí vodu a s tím i hořkou chuť, myslím, že stačí 20 min. pak to utřu ubrouskem do sucha.. udělám si lis. česnek se solí a to napatlám na ta kolečka a obalím v trojobalu, je to výborný :palec:

nebo dát 0,5dc oliv. oleje- do toho sůl,pepř,lžíci sojové omáčky, spetku sušené bazalky a česnek na tenká kolečka, naliju na plech a na to naskládám ten vypocený lilek a dám péct tak na 15 min na 200 stupnu.. tohle jsem dělala zatím jen s cuketou,ale lilek je podobný, tak by to mohlo být taky dobré:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
5.5.11 14:09

Děláme lilkové závitky. Lilek se nakrájí na tenké plátky na délku (nejlépe na kráječi na chleba). Potom se nasolí a nechá vypotit, aby plátky změkly. Plní se podle chuti, já posledně dávala ricottu a rajče, určitě by šla přidat i třeba šunka a bylinky dle chuti. Za mě 100% bazalka. Plátky se vždycky vymačkají, naplní a zapíchnou párátkem, aby se nerozvinuly. Skládám je do hlubšího pekáčku vymazaného olivovým olejem.
Po vytvoření všech závitků je ještě v pekáčku zaliju 1 kelímkem šlehačky, ta krásně vpije při pečení do lilku.
Pečou se do změknutí na cca 180°C. Máme je takhle rádi jako jednohubky, nebo na oběd s bramborem a nějakým zeleninovým salátem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26890
5.5.11 14:28

Nevim jestli to bude moct dvouletak, ale ja lilek miluju plnenej mletym masem - skrojim vrsek, vydlabu vnitrek, to rozkrajim na kousicky a na cibulce osmazim spolecne s rozkrajenym cesnekem a masem, na to pepr, sul, bylinky (davam bylinky na recky salat) a trochu rajskyho protlaku (nebo rajce,kdyz je sezona a jsou k sehnani hezky masity).. Tim to naplnim, trosku zaleju ol.olejem a pecu.. Pak to jime s pecenyma bramborama a zakysanou smetanou…
Asi pujdu shanet lilek jsem na to dostala chut :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2109
5.5.11 14:33

Já ho zapíkám s bramborama- na plátky, lilek i brambory, vrstvit do zapékací misky a zalít vejcem se strouhaným sýrem a nakrájenou šunkou
rychlý a jednoduchý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ivi
1839
5.5.11 14:43

Já zapékám s rajčetem:
Základ je usmažená cibule se slaninou (jakoby pod maso). Na to se dá lilek nakrájený na kolečka a vypocený. Sypu to trochou arabské směsi - hlavně paprika a kari.
Na to se dají kolečka rajčete.
Dá se to péct, a když je to skoro hotové, přidám ještě plátky tvrdého sýra.

Malý (od cca 1,5 roku) dostává „vršek“, tj. pokud možno bez té slaniny, a strašně mu to chutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
5.5.11 14:48

Já ho dělám buď jako přílohu - nakrájím na cca 1cm plátky, které trošku pokrájím nožem - tzn. udělám takové rýhy na obou stranách a potřu olivovým olejem, pak jen osmahnu na pánvičce - není nutné žádné koření, či koření pro dospělé dle chuti. - takto je to možné a výborné i na grilu /můžeš potřít grilovacím kořením/

Nebo s ním dělám tzv. „ratatouille“ - to je zeleninová směs, kdy nakrájíš lilek na kostičky /můžeš i se šlupkou/, „sladké a barevné“ papriky, cuketu, cibuli, rajčata /oloupaná/ - a necháš dusit - pro dochucení můžeš použít provencálské koření… k tomu dávám plátky šunky a např. kuskus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.5.11 14:54

Já dělám lilek s hermelínem. Nakrájím na plátky, osolím, nechám vypotit, opláchnu a osuším. Na pánvičku hodím olej, rozehřeju na mírnou teplotu, na to lilek. Chvilku orestuju z obou stran, a dám bokem na talířek. Hermelín nakrájím na plátky, taky krátce orestuju a pak to skládám na talířek lilek/hermelín/lilek/hermelín/lilek. Je to výborné :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1755
5.5.11 14:59

Holky už si to vše sepisuji, super, moc mi pomáháte, odpo se vydám do obchodu a zítra bude lilkový oběd :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí