Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer.
Jdu si k vám pro radu. Dceru furt svědí hlava, drbe se ve dne i teď v noci. Vši jsme nikdo nenašel. Co by to mohlo být? Mám koupit nějaký speciální šampón? Vlasy i pokožku má čistou, žádný lupy ani červená pokožka ![]()
Mýt nějakým jemným šamponem, pořádně promasírovat, aby se vyčistila pokožka hlavy a používat kyselý oplach - ředěný ocet a nebo kys. citronvoou po té, co člověk pořádně opláchne ten šampon.
Mýt spíš častěji, zejména když se teď potí. A nenechávat schnout, ale vyfoukat vlažným vzduchem.
Příspěvek upraven 03.07.22 v 22:54
No teď jsou vedra, určitě se jí potí hlavička, tak to svědí. Zkusila bych ji hlavičku osprchovat i přes den vodou..
@werakla píše:
Dobrý večer.
Jdu si k vám pro radu. Dceru furt svědí hlava, drbe se ve dne i teď v noci. Vši jsme nikdo nenašel. Co by to mohlo být? Mám koupit nějaký speciální šampón? Vlasy i pokožku má čistou, žádný lupy ani červená pokožka
no jestli chodí do školky
ty vši není zas tak jednoduché najít, kup přes internet „zázračný všiváček“, zaplať si pouze za hřeben, pak dítěti namoč vlasy, napatlej jakýmkoli kondicionérem a vyčesávej pramen po prameni - možná najdeš
@stinga píše:
no jestli chodí do školkyty vši není zas tak jednoduché najít, kup přes internet „zázračný všiváček“, zaplať si pouze za hřeben, pak dítěti namoč vlasy, napatlej jakýmkoli kondicionérem a vyčesávej pramen po prameni - možná najdeš
Přesně tak. Pokud jsou vši vidět pouhým okem v suchých vlasech, jedná se už o větší zavšivení. Ty první se schovávají.
Buď toto nebo udělat preventivně kůru šamponem proti vším z lékárny. My používáme nemastný Elimax. Po nanesení šamponu začnou asi za 10 minut vylézat, i když to na první pohled vypadá, že ve vlasech nic není.
@Pears206 píše:
Přesně tak. Pokud jsou vši vidět pouhým okem v suchých vlasech, jedná se už o větší zavšivení. Ty první se schovávají.
Buď toto nebo udělat preventivně kůru šamponem proti vším z lékárny. My používáme nemastný Elimax. Po nanesení šamponu začnou asi za 10 minut vylézat, i když to na první pohled vypadá, že ve vlasech nic není.
no tak toto musím také vyzkoušet, my jsme používali Paranit a Nyda, a pořád se problém opakuje,
také trochu nechápu, všude se píše, že vajíčka a hnidy jsou bílé nebo nažloutlé, já vyčesávám z vlásků tmavé téměř černé jakoby milimetrové „čárečky“ - ale mate mě ta černá barva?
@stinga Paranit ve variantě bez toho mastného spreje a Elimax je úplně ta samá látka, jen Paranit je dražší.
Holky vši zase tak často nemají, dvě mají vlasy tmavé a dvě světlejší, přijde mi, že hnidy i vši se umí zbarvit podle barvy vlasů
V tmavých vlasech se ty hnidy hledají líp, bílé a žluté kuličky, které nejdou odlepit.
Pokud je hnida dál než 1cm od pokožky, prý je pravděpodobně už mrtvá.
@Pears206 dcera má vlasy světle hnědé, a když má dospělé vši, tak jsou stejně barevné jako vlásky, ale ty černé čárečky, co vyčešu všiváčkem, mě fakt matou - bílé ani žluté nejsou ani omylem
Dobrý den,
jak to prosíme u vás dopadlo? Dcera rok, taky se stále skrabe, bez známek vší a před pár dny jsem našla černé nitky.
Děkuji
@Sage94 píše: Více
chápu dobře - dcera má teprve rok? a je možnost, že by někde ty vši dostala? a ty černé nitky jsou jak dlouhé?
nám teda pomohlo až když jsem dceru dala ostříhat na mikádo, konečně byly vši pryč, trvalo to tehdy od února do září
@stinga píše: Více
Ano, má teprve rok. Nemyslím si, že by to měla kde chytnout právě. Nitky měly tak 3mm.
Dokud jsem je neobjevila, tak jsem si myslela, že ju svědí hlava z těch veder. Ona v roce nemá těch vlasů tolik jak větší dítě, proto mi nepřijde, že to jsou vsi, protože hlavu jsem probrala několikrat fakt důkladně.
@Sage94 píše: Více
no je to zvláštní, ale také si nemyslím, že by to byly vši, to bys asi i viděla v těch vláskách, roční děti nemívají vlásky moc husté