Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, dobrala jsem asi před 5 dny macmiror complex vaginální globule na bakteriální zánět a pocituju že mě dole zase začíná svědit a pálit, mohlo se to takhle hned vrátit nebo je to jen komplikace atb.?
@quanavera Může se to hned zase vrátit. Po léčbě nějakého zánětu (zvláš´t, pokud je třeba vleklejší nebo se opakující) je dobré pak ještě třeba týden pokračovat v zavádění něčeho, co obnovípomůže obnovit přirozené prostředí a mikrofloru v pochvě - třeba laktobacili, vitagyn C, rosalgin.
On ten macmiror zahubí přemnožené bakterie, ale zároveň vychcípá i spoustu jiných potvůrek, které v pochvě přežívají a jsou dulěžité pro její rovnováhu - takže se opět vytvoří živná půda pro přemnožení něčeho „patologického“.
No kdby to byly jen kvasinky tak by mi to tak nevadilo, jenže u mě jde většinou o bakterie, no objednám se na kontrolu a uvidíme
@quanavera Můžu se zeptat, jak se bakteriální zánět pozná? Svědění, pálení - jako u kvasinek a jiné mykózy. Máš ale nějaký jiný výtok? Nebo jak to pozná lékař? Pohledem, nebo musí dělat nějaké stěry?
Asi zním jako úplný blbeček, ale vždycky, když jsem si stěžovala na svědění a pálení, tak tam doktorky nic neviděly, já ale o hrudkovitém výtoku věděla
![]()