Svěření syna do péče otce

Klara809
9.7.23 22:51

Svěření syna do péče otce

Dobrý večer mám dotaz zdali jste se někdo setkal s tím že matka podepsala dohodu o svěření syna do péče otce a dohodu podepsala a nechali se ověřit podpisy na poště. Přišla s tím sama matka a řekla otci že si dítě má vzit k sobě.
Momentálně situace je taková že přítel podal dohodu k soudu a čeká se na to až soud proběhne. Problém je v tom že matka najednou otočila a syna u nás bydlet nechce nechat protože se ji stýská.
Zajímá mě to zdali soud nechá dítě v péči matky když si to matka rozmyslela.Nebo budou brat podepsanou dohodu a tu odklepnou aniž by koukali na matku.
Přítelovo synovi je 6 let budou se ptát i jeho kde chce být? …..
Děkuji :?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
9.7.23 23:05
@Klara809 píše:
Dobrý večer mám dotaz zdali jste se někdo setkal s tím že matka podepsala dohodu o svěření syna do péče otce a dohodu podepsala a nechali se ověřit podpisy na poště. Přišla s tím sama matka a řekla otci že si dítě má vzit k sobě.
Momentálně situace je taková že přítel podal dohodu k soudu a čeká se na to až soud proběhne. Problém je v tom že matka najednou otočila a syna u nás bydlet nechce nechat protože se ji stýská.
Zajímá mě to zdali soud nechá dítě v péči matky když si to matka rozmyslela.Nebo budou brat podepsanou dohodu a tu odklepnou aniž by koukali na matku.
Přítelovo synovi je 6 let budou se ptát i jeho kde chce být? …..
Děkuji :?

Myslím, že soud dá stejně na momentální názor a aby mohl proběhnout soud, nejprve proběhne sezení u OSPODu. Takže tam se bude řešit základní rozhodnutí obou rodičů a kdo s čím souhlasí. Dítěte by se zeptat mohli, ale věkové nevím, zda není na to ještě malý :think:

• Citovat
  • Upravit
Klara809
9.7.23 23:22
@Anonymní píše:
Myslím, že soud dá stejně na momentální názor a aby mohl proběhnout soud, nejprve proběhne sezení u OSPODu. Takže tam se bude řešit základní rozhodnutí obou rodičů a kdo s čím souhlasí. Dítěte by se zeptat mohli, ale věkové nevím, zda není na to ještě malý :think:

Děkuji snad to dopadne dobře

• Citovat
  • Upravit
Tala20
9.7.23 23:41
@Klara809 píše:

O žádné dohodě nemá smysl hovořit, jestliže matka od ní odstoupila. Soud bude - jako vždy - rozhodovat podle stavu v okamžiku vyhlášení rozsudku.

Není jasné proč se zmiňujete jen o možnosti že by soud nechal dítě ve výlučné péči matky. To bude záležet na otci! Jestliže má zájem a požádá o střídavou péči, pak ji nejspíše dostane.

• Citovat
  • Upravit
Klara809
9.7.23 23:47
@Tala20 píše:
O žádné dohodě nemá smysl hovořit, jestliže matka od ní odstoupila. Soud bude - jako vždy - rozhodovat podle stavu v okamžiku vyhlášení rozsudku.Není jasné proč se zmiňujete jen o možnosti že by soud nechal dítě ve výlučné péči matky. To bude záležet na otci! Jestliže má zájem a požádá o střídavou péči, pak ji nejspíše dostane.

Matka podepsala to že syna předáva do péče otce s papirem kde to oba podepsali se šlo na poštu kde se nechali ověřit podpisy. ;) Poté otec šel k soudu podat tento papír aby to měl soudně.
Jen mi příjde že se matka nemůže rozhodnout jednou tak a podruhé jinak

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.7.23 23:51
@Klara809 píše:
Matka podepsala to že syna předáva do péče otce s papirem kde to oba podepsali se šlo na poštu kde se nechali ověřit podpisy. ;) Poté otec šel k soudu podat tento papír aby to měl soudně.
Jen mi příjde že se matka nemůže rozhodnout jednou tak a podruhé jinak

A proč by nemohla? I když soud vydá rozsudek podle dohody rodičů, může časem dojít třeba k návrhu na střídavou péči :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Tala20
10.7.23 03:03
@Klara809 píše:
Jen mi příjde že se matka nemůže rozhodnout jednou tak a podruhé jinak

Ono je úplně bezvýznamné´co „Ti přijde“.

Píšeš opakovaně o dohodě, která už neexistuje. Vezmi to konečně na vědomí. Soud v řízení neschválí dohodu rodičů, jestliže neodpovídá vůli obou rodičů k okamžiku vynesení rozsudku.

• Citovat
  • Upravit
31323
10.7.23 07:15

Kazdy ma pravo změnit názor. Takze jo, matka dohodu podepsala, vy jste to odnesli na soud, soud se tim bude zabyvat. Bude znovu pri stani zkoumat, jestli se situace nezmenila, bude do toho mluvit i ispod, ktery muze pridat názor, s jakým typem pece souhlasi a co je nejlepší pro dítě, a podle toho bude rozsudek.
Urcite nejde, aby jeden rodic, treba pod natlakem nějaké aktualni situace nebo dokonce pod natlakem druheho rodice neco podepsal a uz to nejde nikdy vzit zpět. I u adopce byva nějaká „karencni doba“
A i kdyz to soud přiklepne, muze se matka rozmyslet, oklepat se treba z nějaké situace a podat novy navrh na soud i změnu. Dite neni obed v restauraci, ktery si objednas a je tvuj a bez možnosti cokoliv zmenit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.7.23 08:27

Samozřejmě že může změnit názor. Klidně by mohla i říct, že pod tlakem otce dítěte a jeho nové partnerky souhlasila s podpisem dohody, ale později si to rozmyslela. Nevidím hlavně důvod bojovat proti styku dítěte s matkou. Je celkem fuk, kdo ho bude mít ofiko svěřené do péče, stěžejní je rozsah péče a ten si mohou nastavit tak, aby vyhovoval oběma stranám. A žádný soud nesebere dítě matce proti její vůli, pokud to není úplně otřesný případ zanedbávání péče. Tobě doporučuji do toho pokud možno vůbec nekrafat, jinak se to obrátí proti tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
10.7.23 10:54

Jako u vseho tady chybi popis situace druhe strany… ktera by treba byla zcela jina. Matka treba podepsala dohodu, u ktere byla dalsi ustni domluva, ktera ale uz ted beplati, mozna ji otec ditete vyhrozoval… mozna jen pro dite chtela co nejlepsi podminky, ktere mu sama nemuze dat, ale proste zjistila, ze nedokaze byt bez nej… mozna zjistila, ze ji budete branit a ty si minis hrat na maminku atd atd moznosti je milion… talze ani jako ma prava otec, ltery dite nechtel a x let ho ani nevidel a najednou se rozmyslel, ze dite chce… tak stejne se muze rozmyslet i maminka:).
Hlavbe se do toho neplet. Dite neni tvoje a ty jsi pro nej cizi clovek. Pokud se te pritel zepta na nazor i tak odpovez, ze on a matka ditete jsou odpovedni a jsou rodice, ty ne. Stejne tak sdel priteli, ze pokud dite bude u nej v peci nebo stridave peci bude se starat a pecovat hlavne on, protoze on je rodic… Dost mozna si pak handrkovani o syna odpusti, ldyz bude vedet, ze to pro nej bude starost a prace:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2982
10.7.23 15:19

Soud může schválit dohodu pouze tehdy, pokud je uzavřena před soudem těsně před vynesením rozsudku. Pak již odvolání není možné.
Soud ale může autoritativně rozhodnout přesně podle předložené dohody, pokud dojde k názoru, že je to tak pro dítě nejlepší (což neznamená, že to skutečně pro dítě nejlepší je).
Jinak se povede normální soudní spor.
V naznačeném případě by bylo nejvhodnější se domluvit na tom, že rodiče zajdou na mediaci a pokusí se o novou dohodu, která by byla soudem stvrzena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.8.23 14:23
@Anonymní píše:
Myslím, že soud dá stejně na momentální názor a aby mohl proběhnout soud, nejprve proběhne sezení u OSPODu. Takže tam se bude řešit základní rozhodnutí obou rodičů a kdo s čím souhlasí. Dítěte by se zeptat mohli, ale věkové nevím, zda není na to ještě malý :think:

Doufám, že to dopadne dobře, hlavně pro malého. Moje zkušenost je taková, že já jsem na Ospodu byl několikrát. Za to bývalá ani jednou, rovnou podala žádost k soudu a bylo to. To by jeden z rodičů musel soud předčasně ukončit s tím, že souhlasí s tím druhým. Soud proběhne za přítomnosti osoby z Ospodu a ten bude dle mého pověřený ohledně seznámení s nezletilým a vyzkoumání toho, jak to vnímá on. Ale konečný rozsudek je na soudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna