Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
V rámci tohoto dne (10.5.)se po celé republice uskuteční preventivní prohlídky znamének a to zdarma. Chci se ale zeptat zda máte některá zkušenost s vyšetřením znaménka, jak se to dělá a jestli na něj mohou i kojo matky. Dost zvažuju že si jedno „podezřelé“ zkontrolovat nechám…Děkuji
Laci já jsem chodila pravidelně, jen loni jsem to nezvládla a letos asi taky ne ![]()
Běžně se vyšetřuje jen lupou, aspoň já mám tuhle zkušenost a neměli by kontrolovat jen to jedno tebou vybrané, ale měla by si jít do spoďárů a zkouknou všechny pihy. Jen je většinou u těch, kteří to poskytují, dost narváno.
Na koznim tez jen lupou, nelibilo se jim jedno „zpecene“, tak na zaklade toho vzhledu doporucili odstraneni.
Pak jsem mela jeste jedno, o kterem rikali, ze je rizikove, az kdyz jich je vic po tele a ja mela jen jedno, tak jsem si ho nechala taky odstranit, protoze clovek nikdy nevi.
Oboji klasicky skalpelem, aby sli vysetrit.
A jak to vlastne funguje, to jsou nekde nejake mobilni stanice, kam se jde, nebo ke klasickemu kozari bez objednani nebo jak?
To je normálně na kožních odděleních a klinikách, které se k této aktivitě dobrovolně přihlásily, tady je seznam http://www.melanoma.cz/…eznam-lekaru
Dneska je i modernější metoda než hned fiknout a to dermatoskopem http://www.dermatology.cz/…tovych-zmen/ ale myslím, že na Melanomaday ho i ambulance, které ho mají, nepoužívají, ale pozvou si podezřelé případy na tohle vyšetření na jindy, není to nejlevnější vyšetření, ale třeba se pletu.
Já chodila na jednu kliniku a tam prohlíželi lupou a když se jim něco nezdálo, tak si domlouvali odstranění tam u nich, dermatoskop neměli.
Kadli a čiči moc děkuji za info a zítra si půjdu stoupnout do fronty abych mohla klidně spát ![]()
Aha, ja si to predstavovala jako nejake ty zubni prohlidky, to se snad delalo v nejakem obytnem nakladak ci co ![]()
Ja jen nechapu, kdyz se o nejakem znaminku rekne, ze je podezrele, ale ze se tobude jen sledovta, to bych nevydrzela ho dal mit. Radsi fiknout, i za cenu jizvy, nez ho furt sledovat a cekat, az neco udela
Čiči já myslím, že oni ti sami řeknou, když je to hraniční, tak je vážně lepší, když to jde ven a nebo tě poučí, jak by se měnilo, to vysvětlovali s jedním mně, když jsem tam byla poprvé a znaménko je pořád na svém místě, nic se s ním neděje.
Já byla hodně překvapená, protože ty, o které jsem se bála, který mi přišly, že poporostly, byly velký, tak jsou naprosto v pohodě a hlídat jsem měla právě takovou malou tečku, jen byla černá. Tak prý nesmí růst, hlavně se rozlízat do stran, měnit barvu, zplastičnět apod. Ale od té doby mi jí už kontrolovali tak 5× a pořád dobrý.
Třeba se vám bude někomu hodit toto:
Vyšetření mateřských znamének zdarma: http://www.interbeautyprague.cz/…anomu-zdarma-
Já jsem nikdy nepochopila, proč lidi stojí šílené fronty na „vyšetření zdarma“ třeba na den melanomu nebo podobných akcích. Znaménka vám přece zkontroluje každý kožní lékař ve své ambulanci. Dáte za to 30 Kč a nemusíte čekat ve frontě, ale jste objednáni na určitý čas, a má to jakousi „štábní kulturu“. Doporučení praktika nepotřebujete.