Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak i kdybych měla blok, tak zejména před vstupem do bazénu bych se sprchovala bez plavek, je to ohleduplné vůči všem a hlavně to je povinnost zakotvená v provozních řádech. Dost mě překvapují ty názory, že se tu diskutující nesprchují nazí a mýdlem už před vstupem, to se hned do hromadného bazénu mnohem víc těším
Co se týče tebe, ve finále se nemusíš nikde nahá promenovat, ve spodním prádle ze zamotej do ručníku, prádlo si sundej pod ním, ze šatny ke sprše přejdeš zabalená, rychle se osprchuješ, otočená zády ke všem (vyber si třeba krajní sprchu v rohu), natáhneš plavky a jdeš. A cestou z bazénu už se stačí osprchovat v plavkách, stáhnout si je zase pod ručníkem a hotovo. ![]()
@Yves6511 píše:
Tak i kdybych měla blok, tak zejména před vstupem do bazénu bych se sprchovala bez plavek, je to ohleduplné vůči všem a hlavně to je povinnost zakotvená v provozních řádech. Dost mě překvapují ty názory, že se tu diskutující nesprchují nazí a mýdlem už před vstupem, to se hned do hromadného bazénu mnohem víc těšímCo se týče tebe, ve finále se nemusíš nikde nahá promenovat, ve spodním prádle ze zamotej do ručníku, prádlo si sundej pod ním, ze šatny ke sprše přejdeš zabalená, rychle se osprchuješ, otočená zády ke všem (vyber si třeba krajní sprchu v rohu), natáhneš plavky a jdeš. A cestou z bazénu už se stačí osprchovat v plavkách, stáhnout si je zase pod ručníkem a hotovo.
Ja se teda sprchuju bez plavek, ale i tak si to umim predstavit- odhrnes, namydlis, splachnes, jeste jednou splachnes, aby nesla z plavek pena a jdes
jinak samozrejme existuji duvody, proc nemam rada veřejné bazény, pokud to neni na hotelu ![]()
@PaníKadrnožková já se vnitřně přesvědčuju, že v tom poměru chlor+jiné sajrajty ku vodě se ty všechny hnusy zabijí, ale někdy lepší na to radši nemyslet, v čem se to člověk máchá..
teď chodím do relativně soukromého bazénku s omezeným přístupem veřejnosti a jsem spokojená. ale je fakt, že narozdíl od jiných a citlivějších jedinců jsem idky nebyla náchylná na mykózy a jiné chuťovky, co se tam dají chytit. Jenže s tímhle přístupem, že všude něco chytnu, bych za chvíli nechodila nikam
![]()
@magratka presne… po bazenu si delej co chces. To se nemusis sprchovat vubec. Ale pred bazenem by se mel clovek poradne osprchovat.
@Yves6511 píše:
@PaníKadrnožková já se vnitřně přesvědčuju, že v tom poměru chlor+jiné sajrajty ku vodě se ty všechny hnusy zabijí, ale někdy lepší na to radši nemyslet, v čem se to člověk máchá..![]()
teď chodím do relativně soukromého bazénku s omezeným přístupem veřejnosti a jsem spokojená. ale je fakt, že narozdíl od jiných a citlivějších jedinců jsem idky nebyla náchylná na mykózy a jiné chuťovky, co se tam dají chytit. Jenže s tímhle přístupem, že všude něco chytnu, bych za chvíli nechodila nikam
![]()
Jasne, ze zabijou. Ja uz nemuzu bazeny, protoze se mi z toho chloru scvrkne kuze a ja se pak do ni nevejdu.
Naposledy me ale bavil saunovy svet, tam jsem presvedcena, ze se vsechno zabije horkem a navic mi vyhovuje to prosteradlo
@Anonymní píše:
Ahoj holky, celý život jsem velice stydlivá a už od základní školy mi dělalo problém svlékat se před ostatními, byť mými vrstevníky-vrstevnicemi (v šatně před tělákem atd.). Celou dobu jsem dokázala úspěšně vyhýbat těmhle situacím, kdy bych se musela svlékat do naha před cizíma ženskejma, až doteď. Jsem na VŠ a čeká mě plavání, ke kterému náleží i sprchování se ve společných sprchách, pochopitelně bez plavek, bez ničeho. Mám z toho hrůzu, jak to budu dělatNemám úplně v lásce vzhled mého těla, jsem plnoštíhlá, prsa skoro žádná a ještě ke všemu mě trápí na jistých místech kožní problémy… Ach jo, holky, pro někoho je to banalita, pro mě je to něco, nad čím nemůžu spát
Neřešila některá z vás něco podobného? Dokázaly jste se zbavit studu nebo ho alespoň nějak překonat?
Nikdy bych se v šatně nesprchovala nahá. Osprchovala bych se v plavkách a pak bych se převlékla v kabince.Toto fakt ne.Ale to jsem já. Mozna až uvidíš spolužačky s nedokonalými těly, ostych té přejde
. Každopádně si z toho nedelej hlavu, prostě pokud se nebudeš na to cítit, tak se vyslikej.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, celý život jsem velice stydlivá a už od základní školy mi dělalo problém svlékat se před ostatními, byť mými vrstevníky-vrstevnicemi (v šatně před tělákem atd.). Celou dobu jsem dokázala úspěšně vyhýbat těmhle situacím, kdy bych se musela svlékat do naha před cizíma ženskejma, až doteď. Jsem na VŠ a čeká mě plavání, ke kterému náleží i sprchování se ve společných sprchách, pochopitelně bez plavek, bez ničeho. Mám z toho hrůzu, jak to budu dělatNemám úplně v lásce vzhled mého těla, jsem plnoštíhlá, prsa skoro žádná a ještě ke všemu mě trápí na jistých místech kožní problémy… Ach jo, holky, pro někoho je to banalita, pro mě je to něco, nad čím nemůžu spát
Neřešila některá z vás něco podobného? Dokázaly jste se zbavit studu nebo ho alespoň nějak překonat?
Stydliva nejak extrémně nejsem ale sprchuji se v plavkach, nesvlekam se uplne.
To nejlepší co s tím můžeš začít dělat je trénovat vlastní psychickou odolnost tím, že prostě budeš předstírat, že ti to je jedno a úplně normálně se před tělocvikem převlékneš. Za každou zvládnutou hodinu, kdy tam prostě přijdeš a nebudeš vymýšlet žádné speciální triky jak se schovat, si předem naplánuj nějakou odměnu a když to zvládneš, tak si ji dopřej hned jak vyjdeš z bazénu, nebo nejpozději během toho dne.
Tím že svůj strach „všichni se mi vysmějou, budou na mě zírat a já umřu hambou, nikdo mě nebude mít rád a jsem ta nejhorší na světě“ budeš konfrontovat s realitou, tedy že každému bude jedno, že holt nemáš tělo jak holky z photoshopu a máš nějakou vyrážku či mateřské znamínko, tak se ti postupně podaří ho vykořenit, protože budeš mít konkrétní zkušenost, že to prostě okolí je šumák.
Odměna za překonání svého strachu pak pomůže vydržet a neutéct.
Čím více budeš poslouchat svůj strachj, čím více budeš hledat cesty jak se vyhnout expozici, tím víc ho budeš krmit a tím víc ten strach bude silnější.
A čím více strachu se ti podaří odignorovat, tím svobodnější ve svém životě budeš. Protože budeš moci dělat to co chceš, ne to co ti nařizuje či zakazuje úzkost.
Pořiď si pro základní inspiraci třeba tyhle knížky
https://www.kosmas.cz/…ka-odolnost/
https://www.kosmas.cz/…ost-a-obavy/
https://www.kosmas.cz/…ialni-fobie/
a tyhle by pro tebe vlastně taky mohly být zajímavé
https://www.kosmas.cz/…iny-a-studu/
https://www.kosmas.cz/…ivokych-zen/
@PaníKadrnožková já jsem nikdy nijak stydlivá nebyla, samozřejmě nevystavuju se při každý příležitosti, ale z nějakýho převlíkání nebo svlékání v bazénu jsem nikdy nedělala vědu (zvlast když dříve bylo běžnou praxí mít oddělené šatny v bazénu, teď už je to takové.. No nestydím se za své tělo, ale přece jen očumující chlap je něco jiného, než baba..
Ale v saunových světech to mám ráda. Tam, kam jsem jezdili, je za prvé přítmí, takže i to, že se tam občas projdeš nahá, ještě neznamená, že tě všichni uvidí, a pokud tě uvídí, tak se s tím u saun tak nějak počítá..
Souhlas, že na stud je to fajn trénink. Ale taky mě překvapilo, že i když nám říkali, že do saun, i do parních se chodí nazí, většina na to prdí.. Já teda z praktických důvodů chodila nahá, nechtěla jsem mít mokré prostěradlo ![]()
Na VŠ si přece sama volíš TV, proč sis zvolila toto? Nebo studuješ TV? A je to povinné?
Pokud už jsi odpovídala, omlouvám se.
@Yves6511 píše:
Tak i kdybych měla blok, tak zejména před vstupem do bazénu bych se sprchovala bez plavek, je to ohleduplné vůči všem a hlavně to je povinnost zakotvená v provozních řádech. Dost mě překvapují ty názory, že se tu diskutující nesprchují nazí a mýdlem už před vstupem, to se hned do hromadného bazénu mnohem víc těšímCo se týče tebe, ve finále se nemusíš nikde nahá promenovat, ve spodním prádle ze zamotej do ručníku, prádlo si sundej pod ním, ze šatny ke sprše přejdeš zabalená, rychle se osprchuješ, otočená zády ke všem (vyber si třeba krajní sprchu v rohu), natáhneš plavky a jdeš. A cestou z bazénu už se stačí osprchovat v plavkách, stáhnout si je zase pod ručníkem a hotovo.
Tak si predstav, ze v takovem Holandsku jsou bezne sprchy pred vstupem do saten, sprchujes se s chlapama. No asi to nebude delat tak strasny rozdil, kdyz jinde to do hygienickych norem spada ![]()
Jen pro ujasneni, ja se sprchuju vzdy bez plavek, vyjimku jsem delala jen tam v Holandsku. ![]()
@ElisC píše:
Nikdy v životě bych se v bazénu nesprchovala nahá. Vždy jen v plavkách. Ať si říká kdo chce co chce.
Věř mi, že moc dobře vím, co je to extrémní stydlivost.
Mám za sebou 2 císaře a jediné co mně na tom vždy děsilo bylo, že budu muset být nahá.
Akorát před vstupem do bazénu si máš pořádně mýdlem vydrbat bembeřici a zadek. Je to v pravidlech ![]()
@bublinek předpokládám, že jde na ČZU, tam je to v prváku povinné pro všechny. Teda jsou tam první hodinu rozplavby a kdo nezaplave na čas, tak musí pak povinně chodit na plavání.
@ElisC píše:
@Tecumseh a Ty si neumíš zajet rukou pod plavky mezi nohy?
Jenže se to s plavkami blbě splachuje, když sprchy jsou u stropu a nemůžeš si to tam propláchnout. Voda zteče po plavkách dolů a k bembeřici se ani nedostane. Já jsem v bazénu 2× týdně, vím o čem píšu.