Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Maminky, zajímalo by mě, jestli některá z vás požíváte symptotermální antikoncepční metodu a popřípadě jaké s ní máte zkušenosti, moc by mě to zajímalo, ale mám málo informací a hlavně ani neznám nikoho kdo to praktikuje. Za kažou reakci budu moc ráda, Díky Kitten
Ahoj, s touhle metodou tady ma spousta holek zkusenosti, ale spis jako koncepcni ![]()
pokud vim, tak jeji antikoncepcni prednosti probiraji na www.rodina.cz
vlevo v menu je briska - poceti /snad nekecam…/ je tam pak nekolik clanku na toto tema a pod nimi diskuze
je to sice docela stara diskuze, ale dozvis se tam spoustu informaci od tech holek, co to pouzivaji…
Chtěla bych oživit tuhle diskuzi. Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti. Opravdu nevěřím (a je to i vědecky potvrzeno), že by symptotermální metoda byla dobrá jen na početí. Pokud někomu selže, bývá to kvůli nedodržení pravidel. Prosím, zkuste sem napsat i pozitivní zkušenosti ![]()
@Luci1986 Ahoj, určitě použij vpravo nahoře vyhledávání, je tu toho už spousta, máš to na dlouhé večery! ![]()
Já sama ji využívám a jsem velmi spokojena. Ale pokud bych 100% nesměla otěhotnět, asi bych na to zas tak nespoléhala - existuje riziko, že se příroda jednou prostě trochu sekne (nejsme stroje a ovlivní nás stres, změna stravy, roční období,…), a pokud člověk více než dobře nestihne porozumět signálům vlastního těla, může dojít k nepřesnostem metody.
Já mám tedy vypozorované příznaky spolehlivě a u tzv. plodných dnů počítám s ještě asi týdenní rezervou, právě kdyby došlo k nějakým nečekaným změnám.
Rozhodně to není pro každého, ale minimálně v kombinaci s jinou antikoncepcí (kondom) mi přijde fajn, kdyby si to vyzkoušela kterákoli žena trochu otevřená těmto metodám. Je pěkné sledovat, jak tělo přirozeně funguje. ![]()
Aha, tak já zkusím hledat, asi příště, už serfuju moc dlouho:) zaujal mě tento název, pokud bude někde jen „měření teploty“, „ovulace“ apod., tak potom moc nevěřím spolehlivosti. Víš, že je STM spolehlivá srovnatelně s hormonální antikoncepcí? Osobně znám víc lidí, kteří počali s HA než přes STM (to nikoho) - ano jistě bude to i tím, že HA je víc rozšířená.
@Luci1986 píše:
Chtěla bych oživit tuhle diskuzi. Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti. Opravdu nevěřím (a je to i vědecky potvrzeno), že by symptotermální metoda byla dobrá jen na početí. Pokud někomu selže, bývá to kvůli nedodržení pravidel. Prosím, zkuste sem napsat i pozitivní zkušenosti
Já jsem používala a hodlám používat dál jako antikoncepci (2 roky) a pak pro koncepci
pro upřesnění plodných dnů.. fungovalo skvěle.
@Luci1986 píše:
Chtěla bych oživit tuhle diskuzi. Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti. Opravdu nevěřím (a je to i vědecky potvrzeno), že by symptotermální metoda byla dobrá jen na početí. Pokud někomu selže, bývá to kvůli nedodržení pravidel. Prosím, zkuste sem napsat i pozitivní zkušenosti
STM využívám a vidím na ní spoustu kladů
snažila jsem se tu rozjet skupinu na toto téma před dvěma lety, ale nějak se mi to nepovedlo
https://www.emimino.cz/skupiny/ppr/
@Hewe Já už na ní vidím je samé klady
a nebyly bysme v té skupině aspoň 3?
Existuje hodně žen, které hormony v jakékoli formě brát nechtějí nebo ze zdravotních nemůžou, bariérové metody nejsou moc spolehlivé a já bych byla moc ráda, kdyby se o STM dozvěděly. Nejlepší to je dozvědět se od aktivních uživatelů, z letáku apod. to nikoho asi moc nezaujme.
STM jsem používala 4 roky před dětmi a teď znovu, myslím, že opravdu funguje, jen to chce znát své tělo a dodržovat pravidla
Zrovna jsem chtěla založit diskuzi, jestli se najde někdo další s dobrou zkušeností, tak jsem ráda, že tu snad někdo bude ![]()
@kokos Ahoj, no bylo by super kdyby se víc lidí zajímalo o STM nejen jako koncepční metodu
já nemám tak velké zkušenosti jako ty, já jsem používala rok a půl před prvním dítětem a pak jsme (co nejdřív, blázni
) chtěli druhé, takže nám STM pomohla i s tím a 10 týdnů po porodu zas počítám s pravidelným měřením ![]()
Luci1986: Já to dělala také tak, akorát, že teď jsem se na měření momentálně vybodla. Ale zase začnu, protože to skvěle fungovalo a nehodlám do sebe cpát hormony aťříká kdo chce, co chce. Kolegyně z norm. antik. dostala trombózu.
Kdyby jen lidi věděli, jak je to spolehlivý
ale bohužel x článků, který jsem na netu pročítala, se věnují buď symptotermální metodě jako „postupu k početí“ nebo „nespolehlivé antikoncepci“. I na zajímavých stránkách o měření www. merenibt. jsem nezaznamenala nějaká pravidla, bohužel.
Pak se nedivím, že to tolika lidem selhává, když se řídí jen podle nějaké rady nemít styk 4 dny před plánovanou ovu… ![]()