Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nevím, jestli ti pomůžu, ale dcera za tyden 9 mesicu, tak na nějaké napodobování taky kašle
od miminka ji ukazuju a dělám s ni paci paci, ani jednou to neudelala, posílám ji pusinky a taky mi neposle, teď začala dělat sama od sebe papa, ja jsem ji to naučila, to pradeda na ni zamával a řekl papa a ona to od té doby dela. Takže si myslím, že děti dělají, co se jim chce a co jim přijde zábavné, navzdory tomu, co by chtěli rodice ![]()
Nijak urputně jsem to neučila. Spíš když se v noci nechtěli spát tak jsem se ptala ale na povel před příbuznými, kamarády nic. Tak jsem to tajně natáčela. Když ho baví kostičky tak by možná pomohly nějaké se zvířátky. Máme kostičky co dělají i správný zvuk když se složí konkrétní zvíře (dárek). Třeba by mu šli líp barvy
.
@Dn0712 jako já jsem v klidu. Já mu to hlavně ani neříkám každý den, takže si říkám, že je to i kvůli mě.. ale on vesměs nemá ani náladu a moc se mu to nelíbí, tak ho nechávám
třeba to přijde časem až zkrátka bude chtít.. ![]()
Ale díky za tvoji odpověď.
@Atisia kostiček máme hodně. S obrázky zvířátek, pěnové, pevné atd.. on to má moc rád. Jinak poté hračky se zvuky také..
Ono každé dítě má rádo něco jiného nooo. Ale je fakt, že něco, coby uměl by mě potěšilo…
ale neberu to jako nějakou hrůzu..
Spíš jak všichni kolem mě tlačí a pořád se ptají..
Asi jak když jsem prenasela a následně vyvolával porod a každý den mě někdo obtěžoval..
Prostě okolí si nedá pokoj..
Maly zacal delat jak je veliky cca 14 dni po prvnich narozeninach, ted o vikendu. Papa udelal jednou na babicku, paci paci vubec. Zviratka ho moc taky nezajimaji. Neprozivam to, zkousi jist lzickou i vidlickou, umi slezt pozadu z postele, vylezt si zpatky, umi po schodech. Rozumi docela hodne, kdyz mu povidam o tom co budeme delat, nebo vydam povel, ze se jdeme koupat, prevlect, prebalit, pinzetovym uchopem si umi posbirat veci a zacina vkladat kostky do otvoru. Staci mi to, ze je nauceny fungovat s nami, predvadet kousky nemusi ![]()
@Anonymní píše: Více
A ten porod zmiňuješ proč? Ten na to má jaký vliv?
@Atisia píše: Více
Předpokládám, že do ní rodina a okolí hustí, že dítko „nic“ neumí. Tak jak do ní hustili s porodem.
Každý prcek má svoje tempo. Pokud není bez impulzů, tak určitě nezakrní. Jestli se něco příbuzenstvu nelíbí, mohou robě naučit ty věci sami.:-)
@Okta píše: Více
Jo tahle. No tak to jsem taky marná. Dcera nechtěla v půl roce na nočním. Ve třech letech ji nezajímají stolní hry ale ostatní děti hrají pexeso předci od roka a půl. Ostatní děti masti karty a ona nic.
A mě je to jedno
asi půjdu do pe
.
@starfish_at_night jooo na ty otvory se těší. To jsem mu koupila už asi v 6m na vánoce jako dárek..
no mela jsem počkat do roku, ale mě se to taaak strašně moc líbilo.
Jojo přesně jak říkáš, nepotřebuje dělat psi kusy.. děkuji za odpověď.
@Atisia jako mě popravdě tohle miminkovsky období a hraní si na tydyt nebaví. Já se tam moc těším právě na to hraní her, puzzle, pexeso atd.. až si řekne co chce.. pro mě žen první rok byl nejhorší v životě jakože fakt bez přehánění.. tak snad to u nás klapne a bude ho to bavit
Zkus se povznést na příbuzné a kašli na srovnávání. K čemu ti bude informace, že moje dcera dělala paci paci a mávala v 6ti měsících a ještě k tomu říkala „pápá“? Tvůj syn vypadá z tvého popisu jako normální dítě, které to má jen na salámu. Kdyby nereagoval na jméno a o nic se nezajímal, to bych byla taky nervózní, ale zatím nevidím důvod se znepokojovat. Navíc půjdete za chvíli na roční prohlídku, ne? Tak to prober s pediatrem a nejspíš tě taky uklidní, že se nic neděje.
Mám podobně starého syna a upřímně ho skoro nic z toho neučím. Jen to „pápá“, aby věděl, že se prostě lidé loučí, když někam jdou. A „paci, paci“ mu sem tam zazpívám, když sám od sebe zatleská. Ale rozhodně netleská do rytmu
Nevím, za mě jsou důležitější jiné věci. Podle toho, co píšeš, se synovi věnuješ hezky. Není přece třeba, aby dělal vše jak cvičená opička ![]()
Jo a souhlasím, že na 99 % to tvůj syn umí, jen se mu nechce, protože jsou teď pro něj zajímavější jiné činnosti
Však ho nech, buď k tomu dozraje, nebo ne. Že nebude ukazovat, jak je veliký, nesvědčí nic o míře tvého věnování se mu, ani o míře jeho inteligence ![]()
Maminky, zdravím mám syny za 14 dní rok, leze, jeste nechodí, úplně v pohodě já vím. Jedná se mi o to, že „nic neumi“. Ani nedělá papa, ani paci paci, neposle pusinku, jak je veliký atd..
Já to s ním dělám, smažíme se, ale ještě to neumí.. určitě je to i moje vina, protože to s ním moc často nedělám.
Raději stavíme kostky, díváme se na knížky a pouštíme zvuky zvířátek..
Malý je jinak hrozně akční. Pořád někam leze, stojí, neustále je v pohybu, otravuje kocoura, slyší na svoje jméno… jenom prostě toty věci neumí.
Můžete mi podle vašich dětí povědět, kdy se to naučili, jak casto to s ním dělat a případně kdyby to neuměl, děje se něco?… každý už na mě, co umí, jestli dělá to a to.. a mě už to leze krkem.. popravdě.. děkuji za odpovědi. P. S. vím, že každé dítě je jiné, každé to umí v jinou dobu, spíš orientačně a hlavně jak často s ním trénovat děkuji