Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim. Syn ma 14 mesicu a snad uz 2 mesice neusne drive jak ve 12 v noci. Drive chodil spat o pul 8 vecer a spal celou noc az do rana. Podle vseho zoubky ho netrapi, na prdy netrpime. Odpoledne chodi spat mezi 2-3 hodinou odpoledne a zdrimne si na hodinku. Mela jste s tim nektera problem?
To odpoledni spani je problem, je to uz moc pozde.
Mam to aktualne u mladsiho - na to aby usnul v poledne je moc cily a do vecera jeste nevydrzi.
Kdyby bylo podle jeho, taky by si dal slofika nejlepe kolem te treti hodiny, ale to nemuzu pripustit, abysme tu netvrdli vecer dlouho do noci.
Takze ho musim dopoledne poradne unavit (budto venku, nebo mame nejakou klubovni aktivitu) a spat musi nejpozdeji do te jedne, aby sel vecer po osme.
Sam by pres den neusnul, takze si s nim sednu na gauc, pritulim, do pusy dudlika, pustime krtka a vetsinou po dvou dilech odpadava. Necham ho prospat hodinku, max. hodinku a pul.
Je to takove blbe obdobi, ten prechod mezi dennim spanim a nespanim, ale nic jineho s tim asi delat nejde… ![]()
U nás je to taky tak - když usne po obědě na 30-45 min, tak večer usne v pohodě.. Jakmile spí déle nebo usne až odpoledne, tak čumákuje hrozně dlouho..
Náš vždycky dobře spal a právě kolem tohoto věku byl nějaký přechod, taky jsem nevěděla. Do roka spal v pohodě 2× denně, pak jsem myslela, že jedno spaní odbourává (samozřejmě s unavenýma řevama), srovnalo se to do měsíce, teď má 1-2 spánky podle programu a únavy.
Konkrétní radu nemám (každé dítě je jiné a já mám jen jedno), jen jsem chtěla povzbudit, že nejsi sama a že se to srovná ![]()
Ještě k radám výše - náš si klidně zdřímne i v ty 3 a večer bez problémů usne, fakt záleží na dítěti, zkusila bych ho dávat, jakmile si poprvé všimneš, že je ospalý.
Jinak u nás platí zásada, že dobře spí vyspalé a odpočaté dítě, takže nějaké programové vyšťavování a utahávání nezabírá
Náš funguje na režim, takže když jezdíme po návštěvách (např. svátky), tak je to horší
Já bych dávala dítě do postýlky po obědě. I ve školce to tak bude mít. Okolo 3 už ho usnout nenechám. Chodí spát nejdéle v 19h
Já mám vyzkoušeno u malýmho že musí být tak 5 hodin vzhůru aby usnul, u nás to není problém, stává mezi 6-7 a spát chodí ve 12 a do 10 minut je tuhej a spí do 2 někdy ojediněle do půl 3.
zase třeba kamarádky kluk vstane v půl 9,spát jde kolem 1-2 ale pí třeba do 4-5 a pak chodí spát kolem 23 v noci tak to já bych taky ho bud nedala spát nebo mu zkrátit spaní ale to se většině mamin nechce to dítko budit ale dobrá je knížka od Karpa každé dítě může dobře pát jde táhnout na uložto. cz a tam píšou v jakým věku by dítě mělo pát počet hodin, mi se podle ní před 5 dny zbavili usínání s flaškou mlíka nebo vody a během 2dnů bylo hotovo a spí mi celou noc
Holky diky za reakce
Maleho davam spat kolem 2-3 hodiny odpoledne a zdrimne si na hodku az dve, ale drive jak ve 12 v noci nezaspi, a vstava v 11 odpoledne. Ja nevim cim to, ale snazila jsem se dodrzovat ten staly rezim, ze spinkat kolem 1 odpo a chodit spat kolem pul 8 vecer, a posledni 2 mesice se uplne posunul rezim. Maly mi po venku chodit jeste nechce naucil se teprve pred 3 tydny chodit. Uvazuji, ze malemu vynecham odpoledni spanek a opet mu srovnam rezim jaky mel drive.
Aha, a co to zkusit posouvat po půl hodince? třeba ho ráno budit dřív (jestli vstává v 11)
@Kačus82 píše:
Aha, a co to zkusit posouvat po půl hodince? třeba ho ráno budit dřív (jestli vstává v 11)
To je taky dobry napad
![]()
Pokud se chceš dostat na „normální časy“, tj. třeba od 20 do 7h, 21-8h, apod., tak osobně bych ho jeden den nedala spát odpo, večer by pak šel dřív než o půlnoci a další dny bych dolaďovala po půl hodince.