Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
To je pak naprd. Hele, fakt si nedelej hlavu z toho, ze by te nemel rad. Proste vyuziva situace a dokud mu to bude dovoleno, bude vyuzivat i dal. Pokud tata neumi bouchnout do stolu, je to pitomy. Nekdo by mu mel ukazat, jak vypada dospivajici závislý. A jak to začíná. No a jak to bohužel končí… ![]()
Jenze syna z toho nelze vinit. Jde cestou nejmensiho odporu.
@Anonymní píše: VíceHele je to fakt těžký, Hlavně to neber osobně a tak, že tě nemá rád.
Já ještě nemám děti v tomto věku, ač se tomu blíží, ale vím, že se mnou kámoška v tomhle věku syna řešila to samé a to nejsou rozvedení. Myslím, že je to i věkem. Ale samozřejmě i tím režimem, kdo ho kde „míň“ prudí. Moje pubertální dcery tráví čím dál víc času venku a vím, že tím častečně utíkají od nás, rády si někde zalezou, zamknou se… Za mě je to do jisté míry normální, stávají se z nich pomalu dospělí lidé, osamostatňují se. Navíc ti kluci to často mají tak, že jsou mamánci a jak jsou velcí, začnou víc tíhnout k otci, jak si začnou čím dál víc uvědomovat svou mužskou roli.
Možná, že mě tu někteří „ukamenují“, ale myslím si, že to bude tou střídavkou. ![]()
Protože, taková dvojí péče, výchova, atd… No zkrátka všechno dvakrát a často pokaždé jinak, nemusí vždy znamenat pro dítě ani rodiče to nejlepší, co mohou zákony nabídnout nebo dokonce určit.
To dítě je prakticky, s velkou nadsázkou, vlastně rozdvojená osobnost, protože žije dvojím životem, ať už si to chceme nebo nechceme připustit. ![]()
Pro zdravý vývoj každého dítěte je tím nejlepším, mít své stabilní zázemí a jeden domov. ![]()
I když, zrovna ve vašem případě, jste se na všem dokázali dohodnout i mimosoudně. Což podle mě, vypovídá o tom, že i jako ex partneři a rodiče, jste schopni spolu spolupracovat bez jakékoliv zášti a nenávisti.
Jen by teď bylo asi namístě, v rámci spokojenosti vás všech, si udělat hezké odpoledne nebo večer a o všem si povykládat. ![]()
V 15 jsem přišla ze školy a zavřela se v pokojíčku a mohli mi všichni vlézt na záda. Mladší ségra pro mě byla obtížnej hmyz.
@Černá Madonna píše: Více
Ano, já si to myslím taky. Když oba rodiče jsou schopni se domluvit a táhnou za jeden provaz, tak to ještě jde. V opačném případě buď nastane soupeření o to " koho maš raději" a dítě je zahrnováno z obou stran dárky a oba se mu snaží ve všem vyhovět a všechno je povoleno. Nebo, jako v tomhle případě, jeden rodič je ten rozumný a vyžaduje nějakou disciplínu a u toho druhého je " cochcárna". No a kohopak si to dítko vybere? Toho, kde musí něco dělat nebo toho, kdo ho nechá si dělat co chce? A ty děti z toho ještě nemají rozum, vždycky si zvolí tu pohodlnější cestu. A, popravdě řečeno, komu z nás by se líbilo mít dva domovy a pendlovat mezi nimi? Klukovi je tedy už patnáct, to už by s ním mohla být řeč, ale hlavní je domluvit se s otcem, aby se dodržovala nějaká pravidla.
Co si treba se synem domluvit pravidelne dny, kdy bude u vas? Treba, ze v nedeli vzdy prijde na obed, nebo ve stredu po skole se zastavi? Jakoze ho proste chces videt ikdyz pak treba pujde prespat zpet k otci…Ze ti proste chybi, i bratrovi a partnerovi a nechce se ti ho porad premlouvat a otravovat a tim, kdy ze se uvidite, kdyz to kolikrat sam nevi
V okolí jsem to viděla několikrát, že starší děti přestalo bavit pendlovat mezi dvěma byty.
Nemá smysl ho nutit, mě by to v patnácti taky nebavilo, chtěla jsem být venku a doma mít co největší klid od rodičů.
Když se mu takhle nechce, tak bych domluvila nějaké akce občas, s tím, že může jít spát domů, když se tam cítí lépe, nějakým nátlakem ničeho nedosáhneš.
Maximálně by se v osmnácti už vůbec neukázal…
Může mít blíž k tatínkovi, nemusí mu sedět Tvůj nový chlap, i když to nedává najevo, nejspíš ho to prostě nebaví a chce si dělat svoje, jak to tak v tomhle věku bývá i bez střídavek…
Prostě ho nebaví se stěhovat a vybral jsi místo, kde to má volnější. Neuděláš nic.
@free333 píše: Více
S partnerem si rozumí, věnuje mu od začátku více času, než jeho táta, jsme spolu od jeho 7 let. A když je u nás, hodně si spolu povídají.
Domluvím se s ním na občasné jednodenní návštěvy, když nechce být déle. Chápu, že už není malé dítě a chce si užívat dle svého.
@starfish_at_night píše: Více
Domluvím se s ním na občasných návštěvách, nic jiného mi asi nezbývá. Chybí nám moc.
@Buba mara píše: Více
Domluvy s otcem jsou časté, ale bohužel vždy vydrží jen chvíli a pak je to ve starých kolejích.
Chce být tam kde je mu lépe, což je normální, to chceme všichni. Coz, ale neznamená, ze se to nemůže změnit..