Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nechodí do nějakého sportu? Syn ma kamarády jak ze školy, tak ze sportovního oddílu, nebo i z tábora. Plus kamarády kamarádů… Co někdo se stejnými zájmy? Nějaký forum o PC hrách?
Nechala bych ho být, nastupuje teď na střední školu? Tam má možnost začít od začátku a najít si nové přátelé, důležité je, aby na to myslel až přijde první den do školy. Hlavně se tím ty nestresuj, tohle je už jeho volba, už je dost velký, musí si místo mezi vrstevníky vybojovat sám ![]()
@Maden píše:
Nechodí do nějakého sportu? Syn ma kamarády jak ze školy, tak ze sportovního oddílu, nebo i z tábora. Plus kamarády kamarádů… Co někdo se stejnými zájmy? Nějaký forum o PC hrách?
Chodil, nekolik let, predminuly rok skoncil. Je to takovej spis individualista, neni to takovej typ do kolektivnich kontaktnich sportu, asi mel vzdy pocit, ze nezapada, ze je pro vsechny az na tom druhem miste. Je z nej takovej trochu pesimista.
Nekdo to tak proste ma cely zivot a nema zadne kamarady, natoz opravdove pratele ani v dospelosti. Ale cim to je, cim ty druhe odrazuje, ze s nim nikdo nechce kamarádit, to fakt netusim
Uplne te chapu, urcite te to hrozne mrzi. Mam neco podobneho v rodine a to uz je dospely chlap. Zadny kamos na pivo, na sport, na vikendovou panskou jizdu, proste fakt nikdo
nevim cim to je.
@kaja00 píše:
Nechala bych ho být, nastupuje teď na střední školu? Tam má možnost začít od začátku a najít si nové přátelé, důležité je, aby na to myslel až přijde první den do školy. Hlavně se tím ty nestresuj, tohle je už jeho volba, už je dost velký, musí si místo mezi vrstevníky vybojovat sám
Jj, jde na stredni, technicky zamerenou skolu, takze kluku bude mit kolem sebe hafo. Taky v to doufam, ze pozna novy lidi a mezi nima snad i kamose. Uprimne-modlim se za to. Kdyz ho vidim, jak se doma plouzi a nudi se..sama jsem to nezazila, ale musi to byt pro nej hrozny. Ja teda taky nemela kolem sebe celou bandu kamaradek, ale vzdy jednu dve ano, se kterou jsem smajdala na bruslak, ven, za klukama..
Do patnácti jsem jen ležela v knihách a všichni se ptali, proč nejdu ven. Povahově jsem byla jako tvůj syn-sociálně zastydlá. Nechtěla jsem chodit sama ven, proč taky. Pak střední-od 16ti samá párty, probdělé noci, doma skoro vůbec. Stanování s přátely, výlety, časem už doma nevěděli jak vypadám
Takže se zakladatelko neboj. Základka není střední. Tam pozná teprve ty,,správný lidi", až budeš ještě ráda vzpomínat na dobu, kdy byl stydlivý pecivál. Protože teď alespoň víš, co tvý dítě dělá. Až ae začne pozvolně socializovat mezi středoškoláky, dospěje, bude mít pocit že chce být kdekoliv, jen ne doma. A až ti řekne že jde odpoledne za kamarádem a vrátí se za tři dny s očima angoráka, a ty budeš trnout strachy jestli se mu něco nestalo… A věř že to co popisuju není extrém, ale pubertální standart.
Přihlaš ho do SKAUTU, tam se individualita respektuje a zároveň se pěstují vztahy a kamarádství. Frčí u nich tolerantnost a zásadovost, zároveň tam není nikdy nuda. To mě tak napadalo.´, tak proč ne.
@kdochcekam píše:
Dneska děti nechodí jen tak ven. Potřebují neustále organizaci. Kroužky, soustředění, kino, atd atd. Jít jen tak ven s balónem není in. Taková je doba. U nás taky hřiště zejí prázdnotou. Nechápu to. Je to smutné. My jsme skřepčili venku do tmy a teď…
Ale chodi
Muj syn je venku, na hristi, na kole s kámošema kazdy den. A to je PC maniak. A stihne vsechno. ![]()
@kdochcekam píše:
Dneska děti nechodí jen tak ven. Potřebují neustále organizaci. Kroužky, soustředění, kino, atd atd. Jít jen tak ven s balónem není in. Taková je doba. U nás taky hřiště zejí prázdnotou. Nechápu to. Je to smutné. My jsme skřepčili venku do tmy a teď…
Je to jine, to je pravda.
Ale i tim, ze jsme z mesta, tak do skoly chodily decka odevsad, kazdy bydlel nekde jinde, a tam, kde jsme donedavna bydleli my, tak tam byli prevazne rodiny bud s malymi detmi, zacinajici, nebo naopak duchodci. Takze nebylo s kym vybehnout ven. A i to asi sehralo roli. Tam, kam jsme puvodne chteli- na sidliste naseho detstvi, kde jsou decka vseho veku porad, tam jsme bydleni v tu dobu nesehnali. Takze pech.
A i vidim povahovy rozdil mezi synem a mladsi petiletou, syn byl vzdycky takovy spis v pozadi, k detem na hristi, na pisku, jsem ho musela popostrkovat, nabadat, zatim co dcera ta nekam prijde a za chvili je s kazdym kamoska, ta se s tim nepipla.
Takze v tom urcite je i ta povaha..
@kdochcekam píše:![]()
pěkné.
Jj, však to zakladatelka pozná ![]()
(PS; můj manžel se takhle socializoval až v 18ti, to nepřišel domů i 14 dní, co vyprávěla tchyně. Kluci jsou pomalejší
) ![]()
Mama rikala ze muj bracha to mel stejny. Prihlasila ho do klubu kanoistiky (na nazor se ho neptala, rekla pujdes a hotovo) a az tam si nasel kamarady a diky sportu se otrkal.
@Anonymní píše:
Chodil, nekolik let, predminuly rok skoncil. Je to takovej spis individualista, neni to takovej typ do kolektivnich kontaktnich sportu, asi mel vzdy pocit, ze nezapada, ze je pro vsechny az na tom druhem miste. Je z nej takovej trochu pesimista.
Tak pak je to důvod, proč nemá přátele či proč mu na poslední chvíli někdo něco odvolá…Zřejmě není dost průbojný, zajímavý a akční, což imponuje většinu lidí v jeho věku. Proto ho každý odsouvá, ze slušnosti mu možná něco slíbí a pak na poslední chvíli couvne, protože má něco atraktivnějšího.
Pokud ale takto bude pokračovat i na střední, bude s tím mít zřejmě problémy i nadále. Úplně mi připomínáš jednu známou, kluk stejně starý, věčně jen doma, uzavřený, navštívili nás na chatě a on seděl jen u maminky a věčně se po ní válel jak malé děcko, co vyžaduje pozornost. Žádné koníčky, žádné kamarády neměl, útěchu hledal v pc. Konstatovali jsme s přáteli, že se mu bude sakra špatně zapadat do kolektivu v nové škole.
Nevim, jestli nekdo ma takovou zkusenost. Budu rada za nazor.
A prosim o zachovani anonymu, kvuli synovi.
Trapi to jeho, a potazmo i me.
Ted vysel zakladku. Ve skole spoluzaci sice ok, ale co se volneho casu tyce, tak tam uz nema nikoho. Nezna co to je, jen tak se s nekym sejit a treba nekam zasportovat, vykoupat k prehrade, pokecat..treba je s nekym domluveny, a ten nekdo to pak odvola. To se stava casto, treba i dnes. Nebo nadhodi na fb, jestli nekdo nechce jit ven, a nikdo neodpovi.
Bydlime ve velkem meste, clovek by rekl, ze teenageru je tu dost, coz asi je, ale syn neni takovej ten typ, co jdem kamkoliv, klidne sam, a tam by se seznamil, bud jde uz nekam s nekym, ale sam uz ne. Trochu introvert, ale zaroven by mel strasne rad kolem sebe ty lidi sveho veku. Je hodnej, ma rad srandu, rad si zasportuje, obcas sice placne nejakou kravinu..ale zas je mu 15,tak to clovek nejak bere..
Nechapu, proc to tak ma, mne by to i zajimalo, ale to se zrejme nedozvim.
Ale trapi me to. Je pak osamelej a upina se k pc.
Strasne rada bych mu pomohla, a vubec nevim jak. Uz jsem mu nekolikrat rikala, at zajde…nekam(fitko, nebo nejaky krouzek pro mlady, je tady i misto, kde ucej decka bojovy umeni apod, o coz se zajimal),a on proste sam nechce. Ja ho castecne chapu, taky nejsem takovej ten pruraznej typ a „drzka“,ktera vse okeca a snadno se dostane do kolektivu.
Nejaka rada? Zkusenost?
Jsme z Liberce, kdyz by na tom mel nekdo syna stejne..stejneho veku apod..