Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim, vim, ze takto male deti komoli sluvka a ruzne zvatlaji, ale trochu me zarazi, ze od doby co objevil sluvko babi a babicka ho obcas hlida, cca co 14 dni nekdy jen vecer a nekdy cely den, tak mi nerekne jinak nez babi, pritom sluvko mama uz ale rikal. Jsem z toho jelen a vim, ze by mi to nemelo vadit, jen proste na verejnosti je to takove divne, kdyz sme mezi detmi a maminkami a rika mi babi
. Je to bezne, nebo to rika proto, ze vyzaduje babicku? Uz mam i pocit, ze ji ma radsi a proto to stale opakuje… Ale vim, ze chape a rozumi, ze jsem mama, jen me takto oslovuje
. Mozna je to hloupy dotaz, ale zajima me jestli to mela nektera maminka podobne, dekuji za odpovedi ![]()
Ne prostě objevil nové slovo tak ho pořád opakuje…u nás je jednou všechno a všichni táta jednou máma jednou Dada(děda)
U nás všem říkal káka a říkal tak i nočníku a bobku
Radím nebrat si to osobně. Ono to přejde a jednou budeš ráda za hodinu, kdy „mami“ neuslyšíš co 10 vteřin ![]()
@Janny009 píše:
Zdravim, vim, ze takto male deti komoli sluvka a ruzne zvatlaji, ale trochu me zarazi, ze od doby co objevil sluvko babi a babicka ho obcas hlida, cca co 14 dni nekdy jen vecer a nekdy cely den, tak mi nerekne jinak nez babi, pritom sluvko mama uz ale rikal. Jsem z toho jelen a vim, ze by mi to nemelo vadit, jen proste na verejnosti je to takove divne, kdyz sme mezi detmi a maminkami a rika mi babi. Je to bezne, nebo to rika proto, ze vyzaduje babicku? Uz mam i pocit, ze ji ma radsi a proto to stale opakuje… Ale vim, ze chape a rozumi, ze jsem mama, jen me takto oslovuje
. Mozna je to hloupy dotaz, ale zajima me jestli to mela nektera maminka podobne, dekuji za odpovedi
obe moje deti mely problem s pismenem M a rikali misto toho takove nezretelne B. Vyslovnost se navic stale meni, nekdy jim nektere slova sly lepe, jindy hure. Takze se stalo, ze jeden cas rikala mama a naraz to bylo baba. Nehrotila bych to, zarucene se to brzo zase zmeni.
Moje když se vrátí z přespání u babičky tak mi babi říkají oba a to už jsou škol(k)ou povinný;) prostě jim trvá chvíli než se přepnou na doma!
Moje taky, dlouho. Až teď asi týden konečně umí M. Jinak jsem půl roku byla bába.
Klid- jen se učí mluvit, ještě nerozumí významu, natož rozdílu mezi babičkou a matkou. Prostě to je zvuk, kterým někoho přivolá a začne s ním reagovat.
Začni na něj mluvit tak aby si opakovala že ty jsi máma, aby se to slovíčko naučil.
A b se snáze vyslovuje, no.
Tříletý synovec oslovuje všechny „mámo“… Nestavěla bych svou hodnotu matky na tom, jak mě oslovuje 18m dítě, které ještě ani pořádně neumí mluvit… Můj syn v 18m ani nechodil. Jsou to ještě mimina a zkoušejí, co už umí.
Mně syn v tomto věku říkal táto
dlouho trvalo, než mi začal říkat mámo… Je pravda, že na dětským hřišti jsem si občas připadala trapně, když na mě tak volal
takže asi tak… Neboj, zachvilku už budeš máma ![]()
Dekuji za odpovedi, pobavily me a zaroven uklidnily, ze se takto proste uci mluvit a je to uplne normalni. Mam prvni dite, tak to asi moc hrotim a uz se nasli i lidi co se smali, nebo se hrozne divili, ze mi malej rika babi
![]()