Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
byli jsme teď na 18 měsíční prohlídce a dcera s 86cm váží 16kg.
Nebyla tam naše doktorka - měla tam zástup - a náhradní paní doktorka nám toho moc neřekla. Samozřejmě zmínila, že je to hodně a přeptala se mě, co dcera za celý den jí. Hned po dotazu dodala: sladké? Pravdou je, že dcera sladké nesnáší, a když jsme byli v cukrárně s přáteli, ani nechtěla nic ochutnat a spokojeně si tam hrála v koutku. Je ale pravda, že všeho ostatního sní dost - myšleno velikost porce - ale nechtěli jsme ji s manželem omezovat v takto nízkém věku. Je ale spíše na maso a mléčné výrobky.
Jsme z toho teď s manželem trochu nervózní a nějak nevíme, jak dál postupovat. Bylo nám řečeno, že hubnout v tomto věku není žádoucí a jsme objednáni za pár měsíců na převážení.
Máte někdo zkušenosti, popřípadě nějaké tipy?
Předem děkuji ![]()
16 kg nemělo moje dítě ani jako pětileté. Takže ji buď nezdravě vykrmujete nebo bude mít nějaký zdravotní problém.
Můj skoro 3letý syn váží 14kg a taky jí obří porce odjakživa. Zkus nám napsat jídelníček za celý den…
@azaleila píše:
16 kg nemělo moje dítě ani jako pětileté. Takže ji buď nezdravě vykrmujete nebo bude mít nějaký zdravotní problém.
Ale houby, moje dcera měla ve dvaceti měsících 18kg. Prostě jen větší dítě. Tlustá fakt nebyla, v osmi letech je vyloženě hubená.
@Janli píše:
Ale houby, moje dcera měla ve dvaceti měsících 18kg. Prostě jen větší dítě. Tlustá fakt nebyla, v osmi letech je vyloženě hubená.
Tak asi věc názoru. 18 kg nemá moje ani v první třídě.
No a jak dcera vypada? Normalne? Dcera taky vzdycky vazila vic, ale i merila vic, vzdy byla tak kolem 80% percentilu…jinak 16kg je teda dost
, to mela dcera na 3 lete prohlidce a 102cm a musim rict objektivne, ze dcera neni zadny drobecek..samozrejme se tva dcera vytahne a s pribyvahicim vekem a pohybovymi schopnostmi, bude mit, vic pohybu, ale jako ted je nad 100% percentilu…a doporucila vam teda neco doktorka? Jako hubnout ne, ale treba nejake krevni testy, vyzivova poradna…
@Janli
Tak vzhledem k tomu, ze se u vahy jedna o percentil 97 a vice, tak “normalni” to neni. Nemoc snad ne, ale bezne taky ne.
Hele, jestli máš čistý svědomí, tak jídelníček neřeš, dítě roste, nervová soustava se vyvíjí a určitě by dítě nemělo mít nějakou odtučněnou stravu, takže pokud nejí sladké nebo nějaké smažené, tak jídlo neřeš, jen bych si třeba při tom převážení promluvila s doktorkou, jestli nemůže mít něco se štítnou žlázou, cukrovku, co já vím…nebo jíný trabl. Ale některé děti jako batolata jsou jak řízci a pak jsou samá ruka, samá noha. Ale na krev bych s ní zašla…
@Maggdallena píše:
@Janli
Tak vzhledem k tomu, ze se u vahy jedna o percentil 97 a vice, tak “normalni” to neni. Nemoc snad ne, ale bezne taky ne.
No a? Všichni nemusí zapadat do průměru. Pokud dítě nejí tuny sladkýho a matka ví, že strava je vyvážená, tak to prostě u batolete neřeším. Maximálně zajdu na endokrinologii pro klid duše.
@azaleila píše:
Tak asi věc názoru. 18 kg nemá moje ani v první třídě.
To ale taky není průměr….
@Janli píše:
To ale taky není průměr….
Není, pokud není vysloveně malá, tak to už je kategorie Špageta. Mám takovou doma a bojím se ji nechat pouštět draka, že mi uleti
. Její bratr ji nejspíš váhově dozene v jeho dvou letech, mají mezi sebou 3,5 roku. Ale on je zas takovej malej kulturista
.
@Janli Děkuju, ulevilo se mi. Malá se mi také nezdá nijak zvlášť tlustá, proto mě to i dost zaskočilo.
Navíc váhově jsme nad normou už od 8 měsíční prohlídky a to tehdy jedla jen mlíko, mixovaný ovoce a masozeleninu. Tak nevím.
Můj syn 2 a 1/4 má 16kg, ale on je obr. od narození, bude to obří chlap
. Ze sladkého jí max. lipánka (toho méne sladkého či domácí) nebo piškot. Nejí čokoládu, kupované sušenky atd… Obědy vařím, má rád těstoviny, ale jen se zel. omáčkama, nikoliv smetanové a pije normální mléko, UM má 2× denně. Jinak jí ovoce (snažím se dopoledne), takže to, že jeho dítě nemá tuto váhu ani v 5ti letech nic neznamená.
Příspěvek upraven 26.10.22 v 14:30
@Melodie91 Dcera vypadá dle mého jako normální zdravé dítě. Samozřejmě, je vidět, že je jí kus, ale netipla bych tolik kg. Je dost aktivní, chodí od 11 měsíců, na odrážedle od 14m, kočár už skoro nepotřebujeme.
Doktorka nám řekla, ať přijdeme na převážení za 3 měsíce a kdyžtak začneme řešit štítnou. Ale vlastně nevím, co je cílem. Aby váha klesla, nebo zůstala? Když jsme odcházeli, sestřička nám řekla, že si myslí, že to štítná není a že má známou, co byla taky kousek a teď je z ní zdravá, štíhlá ženská. Tak nevím, co si z toho přebrat.