Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký večer maminky,
prosím pokud můžete nějak poradit, sdílet zkušenosti, rady, budu moc ráda.
Syn má 19 měsíců a ikdyž mi doktorka kamarádka se stejně starou dcerou a (která ale umí daleko víc věcí, je poslušná atd) tvrdí, že je v pořádku, jen má prostě svojí hlavu, svoje tempo, jsem z toho nešťastná. Vím, že se to nemá dělat, ale když pozoruji ostatní děti stejného věku, jsou o tolik napřed. Náš malý nemluví, pouze mama, tata řekl párkrát a od té doby je všechno buď mama nebo vydává jen hučení a skřeky. Pořád dokola ukazuju zvířátka v knížkách a opakuji jejich zvuky ale vydrží u toho asi 5 sekund. Často mě jednoduše ignoruje a prostě nereaguje, když na něj mluvím. Jakože ať něco donese nebo někam dá, uklidí, ukáže… Když něco chce, vezme mě za ruku a odvede a ukazuje a hučí, kolikrát ani nepoznám, co chce, ať z toho místa vezmu cokoli, tak pořád hučí a není to ono, dneska jsem mu říkala, jestli chce tu knihovnu
Přesto si myslím, že mi rozumí, protože když řeknu, že dostane papání, jestli chce papat, natahuje ruce ať ho zvednu a dám do židličky nebo k ní občas jde, když mu řeknu, že se jdeme koupat, jde do koupelny. Sám si nechce hrát, ale to nevadí, to se pak změní, spíš u ničeho nevydrží, max na 5 sekund. Už nějakou dobu zkoušíme, aby se najedl aspoň trošku lžičkou, mám např jednu v ruce já jednu on, zkouším mu to ukazovat, ale pořád akorát do jídla lžičkou placa, lžičkou machá, snaha trefit se do pusy a jíst sám není vůbec, vůbec. Je teda hodně hyperaktivní a chvilku neposedí. Čištění zubů, kdy by měl aspoň deset sekund stát nebo sedět na místě ani nemluvím, to ho musím prostě na sílu dát lehnout, držet a čistit… Stejně řve jak tur. Jsem s ním doma, věnuji se mu na max, e nyní mám krizi, mám pocit, že mě vůbec neposlouchá, hned se vzteka, což dřív bylo občas, ale ne tyhle záchvaty vzteku, někdy kvůli blbosti, někdy dokonce zgumovati a řve a je šprajc, někdy i jakoby křičí na mě, což já na něj houknu, jen když opravdu 20× neposlechne a pořád to dělá, např teď se vším hází a dneska mi hodil plechovku do obličeje, na nějaké au maminku to bolí se akorát směje a i když dělám smutný obličej, že maminka má bebi au au, tak je mu to fuk a stejně to udělá znova. Nikdy ho neplacam. Venku zásadně odmítá jít za ruku, absolutně neposlechne, že jdeme tudy nebo sem, prostě je jak šílený, když chci jít např po chodníku a ne do silnice a on tam nemůže, tak se vztekne a zgumovati a proste nejde, bývá i řev… Snažím se na něj mluvit klidně, ale jsem na něj sama a poslední dny jsem vyčerpaná a nemám trpělivost. Podle doktorky je ok, to, že dítě nemluví se řeší prý ve 2 a půl. Ostatní je prý výchova a evidentně selhává a jsem teď zklamaná. Ze sebe, že mi to mateřství, výchova nejde. Mluvím jednoduše, že jede brm brm, auto a koukej pejsek, dělá haf haf atd a doma mluvím, vysvětluju, že vařím, že tohle je brambor, co se s věci dělá atd. I když mu např ukážu na kostce sluníčko 156× a zeptám se pak kde je sluníčko, tak ukáže krávu. Neměl by mi už v tomhle věku ukázat sluníčko? O nějakém dávání stejných barev k sobě ani nemluvím. Jen chci říct, že sám holčičky, které tohle umí ve stejném věku. Proto nevím, co dělat jinak. Jsem vyčerpaná.
Zajímá mě, zda jste měl někdo taky takové dítko (které je teď už větší). Pokud ano, kdy a jak se zlepšilo a zda je normální, nemá ADHD apod.
Děkuji, matka, co je na dítě sama bez pomoci a bez babiček… Možná mi to leze na mozek.
Ze nemluvi, zdrha, nevydrzi 5s, vzteka se - to mi prijde v norme. I treba s tim, ze nechape, ze te neco boli, to me deti v tomto veku take nepobiraly.
Ze se ani nesnazi se krmit lzickou - chybi napodoba? - trochu na hrane, neukaze zadnou z beznych veci na obrazku (opravdu zadnou?) - to mi prijde taky trochu na hrane u 19m. ![]()
Zkousela jsi treba vzit 2 kostky a zatukat s nima o sebe, jestli to zopakuje? Jsi si jista ze rozumi reci, ze pri opakovanych jednoduchych povelech nedelas treba i nejake gesto? Slysi urcite dobre? To je tak co me napada.
Kazdopadne preju, at je vse v pohode. Ono v 19m asi tezko rict. ![]()
Tu diskusi ještě dopisu trošku pak v klidu. To krmení lžičkou fakt nevím. Jaká napodoba? Já jim s ním velmi často a vidí mě jist a nic. Ty obrázky, no je zvláštní, že ukázal správně a teď nějak poslední měsíc a půl najednou ne, já nevím, jestli se nesoustredi nebo, ale prostě neukáže nebo ukáže něco jiného, když se trefí hodně chválím, tleskám, ale prostě nějak ne no.
napodoba je, umí, např dneska si trošku ublinkl na koberec, po dlouhé době, no divočil po obědě a já to vyčistila, on koukal a já to nakonec utrela do sucha utěrkou, že ji dám stejně do prádla pak a on ji pak za asi minutu vzal a začal ten koberec utírat. Nebo nějak hybu rukama a on to taky udělá nebo jsem si k něčemu klekla a on udělal dřep a teď když řeknu dřep, tak ho často udělá. Slyší dobře, určitě. Tuka o kostky, ano. Nebo máme plechovky od UM, jako bubínky, tak to taky opakuje, že na ně bubnuje.
Tak jestli jine bezne cinnosti napodobuje, tak bych to nevidela tak blede. Nejstarsi dcera taky vubec nejedla sama. Hodne se vztekala. Mela snizenou potrebu spanku. Spatne jedla, pila, zpocatku byla motoricky pomalejsi. Pak nevydrzela chvili v klidu. Se mnou si celkem hrala, i vydrzela, samostatne ji nezaujalo nic. Bala se hluku, cizich lidi. Potrebovala strasne moc ritualu, aby byla spokojena. Na druhou stranu ale mluvila velmi dobre (teda hrozne sislala, ale brzy spojovala slova-13m). Coz me nakonec presvedcilo zavrhnout nejake zevrubnejsi zkoumani. Ale bylo to me prvni dite a hned ponekud nestandarndni. Bude ji 10r, je trochu specificka, ale v sirsi norme. Diagnozu zadnou nema. Mozna by ji neco prisili, kdybych se o to snazila, ale tim ze jsme vetsinu veci postupne zvladli, tak jsem nemela duvod to resit. Ona treba vubec neopakovala ruzne socialni navyky - jeste skoro v 7r nezdravila, jeji mladsi sourozenci davno halekali dobry den na vsechny a ona cucela do zeme nebo do kamsi a mlcela. Nebo vubec si nepamatovala deti ze skolky. Pak ve skole se to hodne zlomilo a je cim dal normalnejsi. ![]()
Mohu se zeptat, kdy se to poslouchání zlepšilo. Momentálně řeším podobné věci u syna také má 19 měsíců
zvuky zvířat krásně opakoval teď prostě nechce. Jít s ním ven bez kočáru nejde, jde na druhou stranu na volání se ani neútočí, nebo si sedne na bobek a sedí upne jedno ze odcházím dál.
Ahoj, no ja chapu, ze jsi vystresovana, ukazovat v knizkach by uz urcite umet mel, zvlast zaklady jako slunicko atd, porozumneni by melo byt uz na mnohem vyssi urovni nez “papat”, papat rozumi i pes a kocka, on by mel uz vedet treba “bez do pokojicku a dones mi balon, co je na stole”
Mam ale dve holcicky, takze mozna jsem tim ovlivnena, kluci to maji vse vic na haku, kazdopadne standartni to neni, to mas pravdu. Dotaznik Vam asi uplne nevysel ne? Co rikala doktorka?