Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Hezký večer, poprosím anonym, je to pro mě citlivé. Jd![]()
u si trošku vylít srdce.
Mám 26m chlapečka, který neříká nic pořádného. Umí maximálně nějaká jednoslabičná slova jako chci, mňam, ahoj, ale dohromady to dá tak 20 slovíček nad kterým trávíme den. Čtu, mluvím, popisuju, ale vždy řekne něco jako auto je bu, pití je A, šílím z toho. Syn je zdravý, šikovný, Umí si hrát, najíst se, řeknu vyčisti si zoubky a jde a kompletně se obslouží sám. Do toho mi nechce na nočník, ani na záchod. Vždy když ukážu na nočník, byť jen nabídnu je to samé nenene a ukáže na plenku. Je tu někdo kdo má podobný případ doma?
Máme to stejný ještě o 4 měsíce starší. Nejak extra to neřeším. S tou plinkou mě teda štve, ale na mluvení má ještě čas.
Dvě z mých tří dětí ve dvou letech ještě nemluvily, jsou normální. Jednotlivé začalo ve 2,5 letech zničehonic ve větách, druhé tedy postupně a později než ostatní, taky řešíme problémy s výslovností, ale víš co, do maturity se to srovná ![]()
Je malickej. Ma cas. Muj dvouletak mluvil asi podobne. Ve trech mluvil ve vetach, zpival písničky.
Na nocnik taky začal chodit nekdy kolem 2. roku sam, proste jednoho dne plinu nechtel, sel, vyčural na nocnik a bylo hotovo, bez nehod, bez učení.
Taakze klid
Klukum to casto trvá.
Rozumí? Pokud ano, ještě bych vytrvala. Někteří kluci potřebují delší čas.
Syn měl ve 2,5 letech asi 5 slov a nerozuměl. 20 slov měl ve 3,5 letech a já si juchala.
Ve 2 letech byl ještě naprosté miminko, kdy se neobsloužil. Uměl tedy na nočník, ale nehody byly do 4 let.
Nejen klukům i holkám…sestřenky mladší ve dvou letech taky nemluvila, jen sem tam nějaké slovíčko jako máma táta, ham…a pak najednou se rozkecala od ty doby tu pusu sand ještě nezavrela ![]()
Jestli rozumí, tak je to v pohodě. Syn se rozmluvil až ve 3 a půl roce po nástupu do školky, jinak do té doby pár jednoduchých slov, citoslovce apod.
Né, že bych to někomu přála, ale jsem ráda, že není sám. Vidím, že se s tím setkává nejedna maminka, děkuji. ![]()
@Anonymní píše:
Né, že bych to někomu přála, ale jsem ráda, že není sám. Vidím, že se s tím setkává nejedna maminka, děkuji.
Hele jestli rozumí a chápe co se po něm chce, tak buď ráda, jak jednou začnou mluvit, už ty pusy nezavřou ![]()
@Anonymní píše:
Hezký večer, poprosím anonym, je to pro mě citlivé. Jd![]()
u si trošku vylít srdce.
Mám 26m chlapečka, který neříká nic pořádného. Umí maximálně nějaká jednoslabičná slova jako chci, mňam, ahoj, ale dohromady to dá tak 20 slovíček nad kterým trávíme den. Čtu, mluvím, popisuju, ale vždy řekne něco jako auto je bu, pití je A, šílím z toho. Syn je zdravý, šikovný, Umí si hrát, najíst se, řeknu vyčisti si zoubky a jde a kompletně se obslouží sám. Do toho mi nechce na nočník, ani na záchod. Vždy když ukážu na nočník, byť jen nabídnu je to samé nenene a ukáže na plenku. Je tu někdo kdo má podobný případ doma?
Máš úplně normální dítě.
Buď úplně v klidu, měla jsem to samé. A začali oba mluvit až ve třech letech a teď tu pusu nezavřou
Ještě si to užiješ…
Ty jo 20 slov? To je paráda, to bych asi slavila. Můj malý bude mít teď 2 roky, já mu pár slovíček rozumím, ale jsem jediná
teď byl na 3 dny u mě mámy a ta nedá ani jedno slovíčko ![]()
Synator ma 2 roky a kousek a umi akorat EŤE (ještě) a NE..rikal i mama a tata, ale to uz jsem od nej dlouho neslysela..ted zacal na 3 dopoledne chodit do soukrome skolky, tak doufam, ze ho tam trosku rozmluvi…jo a nocnik zatim take uspesne bojkotuje ![]()
Ve dvou letech mi nemluvilo ani jedno ze tří. Problém má jen jedno. To, které se rozmluvilo až po 4 roce. Ostatní měli velký rozvoj kolem 3-3,5 roku.
S nočníkem bohužel neporadím, v tom jsme potíže neměli, do 26 měsíců byli přes den bez plen všichni.
Taky bych rekla, ze normalni. Kamaradky kluk taky moc nemluvi a to je starsi, umi par slov a vetsinu v anglictine
. Dalsi kamaradce triletak mluvi, ale plenky se taky nedokazi zbavit. Kazde dite ma svoje tempo ![]()
Hezký večer, poprosím anonym, je to pro mě citlivé. Jd
u si trošku vylít srdce.