Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Dn0712 to je nám dost podobné
….prijde mi to jako začarovaný kruh. O tom astma slyším od hodně lidi, dle alergologa se nepotvrdilo
. Uz nevim co si myslet ![]()
@verus500
Určitě by to chtělo odběry, sérologie mykoplasmat a chlamydií, dále ECP (eosinofilní kationický protein, marker alergického zánětu v dýchacích cestách), lze i přes PLDD.
Pokud je kašel zhoršován fyzickou aktivitou, je to známka průduškové hyperreaktivity. Může být sekundární při infektu, ale může být v daném případě i primární v rámci dětského asthmatu.
Pokud chcete mít co nejdříve potvrzenou či vyloučenou hyperreaktivitu dýchacích cest, nechejte si od PLDD předepsat fixní kombinaci IKS/formoterol (Symbicort nebo Flutiform) na úhradu pacientem. Pokud obtíže vymizí během pár dnů (ti šťastnější pociťují zlepšení do 24 hodin), je diagnóza asthmatu velmi pravděpodobná.
U opakovaných laryngitid je nutné pomýšlet na možný tichý / mimojícnový reflux, vyšetřuje se elegantně testem ze slin (PepTest; dítě musí být v dané době bez obtíží).
Asthma se vyloučí POUZE negativní bronchokonstrikčním testem. Toho alergologa, který vyloučil asthma pouze laboratorně, bych nakopl do p.dele, že by mi nohu zes.al.
@Anonymní píše: Více
Ano, to je aktuálně jedna z cest…ORL a velmi často nám říká okoli, ze by to mohlo pomoct. Akorat manžel z toho nema dobrý pocit, tak to ted dost probíráme a hledáme si informace
@Doctus moc dekuju za skvělé tipy a doporučení 🙏, toho si vážím. Nechci shazovat žádné lékaře, ale přijde mi, že je to moc asi nebaví….nebo nevím. Vsude jsou s námi velmi rychle hotovi, maji málo času…asi za to nemůžou, nvm, ale kolikrát po odchodu jsem akorat v pocitu, že vlastně nic nevim. A ve většině případů, viz teď a tady, se dozvím více všude jinde co funguje nez u lékaře. Pak na me koukají, prekvapeni, odkud mam informace
…achjo.
Vsechno, co píšete, ukládám a pokusím se hned v úterý resit. ![]()
@verus500
Kdybyste nakonec chtěli předepsat inhalační léky, připravte se na „pohádky Boženy Němcové“, jak jsou to léky až od 6 let bla, bla, bla. Když se začne se základními inhalačními léky (a nedejbůh navíc s takřka homeopatickým dávkováním 0-0-1), efekt nemusí být dokonce žádný (i přes existující průduškovou hyperreaktivitu!), čímž se diagnóza možného asthmatu opouští a hledá se (bohužel často marně) něco jiného. Lepší je vstupně nasadit to nejlepší k dispozici, pak se může léčba deeskalovat. Asthma u dětí není nijak vzácná diagnóza, postihuje 8 % až 12 % dětí, obávám se, že číslo bude vyšší, spoustu lehčích asthmatiků (zvláště těch s cough-variant asthmatem) zůstává nediagnostikovaných, svede se to na obligátní hlášky typu děti chodící do školky holt kašlou.
@verus500 píše: Více
Nečetla jsem celou diskusi, ale mam syna lehce přes tři roky, který bývá opravdu hodně nemocný, dlouhé kašle, obvykle chrchlal 3 - 4 týdny, nakonec k tomu chytil ještě něco, končilo to atb, za půl roku byl zdravý třeba dva týdny. Na imunologii se přišlo na to, že má kaslaci astma, na ORL hnusná velká olezla mandle. Takže teď má Flixotide 50 2 vdechy ráno a večer trvalé, při nemoci k tomu Ventolin. Aerius trvale 3 ml večer. Nasonex do nosu rano i veder. Od března do června Bronchovaxom - bude mít zase od září. Nosní mandle odstraněna ve dvou letech. A musím říct, že je to teda o dost lepší. Jednak není tak často nemocnej, jednak jeho virozy trvají jako u normálních lidí a ne nekolik týdnu. A protože pořád nechrchla, tak konečně začal líp jist a po roce a půl trochu přibral. Všechny Sirupy z lékárny nepomahaly vůbec.
@Eva2610 tak to zní skoro stejně, kromě toho, že nám ještě nedali závěr z ORL, tam se snažíme dostat. Jen mám obavy z toho zákroku, to dítě úplně uspí? Jeste jsem si k tomu nezjistila moc.
Jsem z toho smutna, dnes opet na hromadě, odsáváme, stale zahleněný…mame ve ctvrtek odjíždět na Šumavu, tak nevim, zda to vubec klapne…
…ale teda leku užíváte dostatečně
, neda se svítit. U nás to bude nejspíš dost podobné…..dekuji za zprávu
@verus500 píše: Více
Ano, odstraneni nosní mandle proběhlo v celkové narkóze při hospitalizaci. Jeden den nástup, druhý den ráno výkon, třetí den ráno domů.
Léků je dost, ale já už prostě nemám nervy na to, abych několik let čekala, že to přejde, a poslouchala, že se buduje imunita. Doktorka na imunologii říkala, že při takhle časté nemocnosti nemá imunita šanci.
@Eva2610 je mi to jasny, soucítím s Vámi
….vim, jaké to je. Maly ma casto take porad leky, vcetne na teploty…trápí me to. Hold kdyztak mandle bude muset pryč. To, ze se to pak zlepšilo, mi už řeklo X lidi…tAke nebudu čekat až z toho vyroste ![]()