Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
trápí mě častá nemocnost synka
…strašně ráda bych mu pomohla, ale nevím už jak. Jde o velmi častý kašel a laryngitidy. Především ale to zahlenění a kašel…na alergologii jsme byli, imunitu má prý v pořádku…dostali jsme Imunor, ted po par měsících druhé balení. V minulosti i Bronchovaxom.
Jsme objednaní ještě na plicní (za sakra dlouho) a na ORL až bude zdravý. A když je zdravý, termín nemají
…používám klasicky odsávání, slanou vodu, občas Sinupret, Levopront na suchý dráždivý kašel. Když má hlenový, což má zrovna teď, tak mi přijde, že Prospan a podobně to ještě zhoršují…nevim…porad má zvýšenou teplotu většinou u toho a CRP nízké. K lékaři jedu téměř vždycky a reseni skoro neni.
Nemate nekdo radu, co vam pomohlo? Do rána jsme měli prvně noc, kdy asi 7× i zvracel z těch hlenů
…vim, ze jsou horší věci na světě, ale jako mámě se mi těžko kouká na to, že je stále na hromadě. Přes léto jsem cekala, ze to bude lepší…teče mu i z očí
…kdejaké dětské akce ani skrze nemocnost nemohl zažít a je mi to lito. Kdyz nam vydrží občas měsíc ok, tak je to velký úspěch. Ode 2 let chodí do jesliček, takze je tomu i více blíž…ale po 1,5 roce bych čekala, ze uz to bude vic ok.
@verus500 co takhle jet k moři? Nepomohlo by? Jinak možná na ORL se poptat, jestli nevzit mandle, jestli se mu to furt na mandlech nechyta. Kamarádky syn to tak měl a vzali mu mandle, od te doby klid, ale bylo mu 5,5 roku. Je otázka, jestli není na to ještě malinky. Přece jen jestli chodi do jeslicek, tak prostě je pořád mezi bacily.
No… synovcovi trhaly kvůli tomu mandle.
Ale to bych fakt dobře vykomunikovala s lékařem a promyslela…
Tak bych zkusila delší pobyt u moře. Ale jw fakt ze tohle je vek, kdy marodi většina deti.
@TaLucie píše: Více
asi tak, dcera marodila od 3 do 7 let, celý pobyt ve školce, nástupem do 1. třídy byla zázračně vyléčená, předtím jsme také dělaly kdeco a běhaly po doktorech a bylo to k ničemu
@suzka1 dekuju za reakci, o těch mandlích mi ted v poslední době řeklo uz dost lidi v praci…takze je to ve hře. Kvuli tomu víceméně mame jit na to ORL. Samozřejmě mam strach, ale pokud by to melo pomoct….manželovi se tato možnost moc nepozdáva, ale snad mu to dobre vysvětli lékař 🙏
@Markéta188 dekuji, ano…sice me to děsí, ale pokud to ma opravdu pomoct, tak asi by to bylo řešení 🥹
@TaLucie to mi řekla i doktorka, ale naopak okolo sebe mám “štěstí” na mámy, které se podivují nad tím, jak často je malý nemocný ![]()
@verus500
Je kašel zhoršován námahou? Když byla zima, rozkašlal se při přechodu z tepla do zimy?
Lehce začínám vidět rudě, když vidím předepsaný Imunor a přitom deficit či dysbalance imunity nebyly prokázány. V takovém případě je předpis Imunoru v rozporu s indikačními a úhradovými kritérii. A k tomu navíc je Imunor lék, který nemá tzv. kontrolované studie o úspěšnosti a bezpečnosti, jelikož se jedná o „český vynález“, tak SÚKL přivřel všechny oči (jak se říká - za peníze v Praze dům).
Co všechno alergolog zkoušel za léky? Nebo nevyšly žádné alergie a zlomil nad vámi hůl?
Má někdo v rodině asthma? Pokud opakovaně trápí kašel a laryngitidy (a současně nejsou opakované záněty průdušek), mohlo by jít mimo jiné o asthma typu kašle (cough-variant asthma), nelze vyloučit ani souběh s mimojícnovým refluxem.
Nápadné opakované zahlenění může u asthmatu dětského věku být, chronicky (neinfekčně) zanícené průdušky tvoří reaktivně více hlenu.
Na ORL jste měli být už dávno, jak bude bez příznaků infektu, skočte na ORL i bez objednání (i kdybyste měli jet i nevím kolik kilometrů).
Synovec mel 3 mesice taky kašel se zahlenenim nejvice tedy vecer a v noci, doktorka predepisovala léky, nakonec se udělaly vsechny možné testy, ktere vyšly dobre, az na jeden, který byl zvýšený a typicky pro astma…objednali synovce na alergo, kde jsou ale dlouhé cekacky, takze zatím předepsala neco (nevim přesný nazev), co pouzivaji astmatici a od 3.dne užívání zlepšení a téměř bez kašle
Může to být zvětšena nosní mandle, místo na plicní bych začala na ORL…syn byl velice podobný - vytržení mandle ve 4 letech pomohlo, pak bral x sezón bronchovaxon. A nakonec z toho " vyrrostl"…
Vironal. Akorát ideální cas začít brát. Jedno obdobi poctiveho brání a obrat k lepšímu.
@Doctus moc dekuju za zprávu, když pobíhal apod., tak ano, kašel horší byl. Přechod ze zimy do tepla si bohužel nevybavuji.
Z přístupu na alergologii jsem docela zoufalá…doktorka je dost “ostrá” paní, moc se s námi nemazala. Závěr jen že odběry dopadly dobře, že imunita není narušena.
Imunor nám dala sama jednou a teď to chtěla naše dětská aby měl ještě jedno balení.
Na alergologii máme přijít s výsledkem ORL a plicního na podzim.
Ano, po tomto víkendu jsem si řekla, že si to tam hold půjdeme vystát na ORL…i když se mame objednávat, protože 4× se to trefilo tak, že vždy onemocněl než jsme se tam dostali.
Jsem smutná z toho, že do něj pořád něco peru…at už Nurofen při teplotě, protože ho nechci trápit, nebo milion všech možných sirupů…teď stříkám mořskou vodu a odsávám a stejně v té odsávačce skoro nic není
….nocí už se děsím, protože ty záchvaty jsou otresne a dávat dithiaden se mi chce jen v krajním případě. Coz bylo včera….dle doktorky to mam dávat klidne více nocí, ale nejak z toho nemam dobrý pocit, ale lékař nejsem samozřejmě
…spoléhám se na to, co mi poradí…astma máme v rodině, resp dětské, mel můj otec. Jezdil i do lázní s babickou, vse jsem jim všude rekla. Astma zatim nikdo nepotvrdil ![]()
Syn bude mit 3 roky a zacala jsem mu davat cucaci tabletky kolostra. Pri akutni fazi se zase doporucuje sirup. Tak muzete zkusit.