Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
I po vymizení pupínků zůstává možnost nákazy ze slin a nejdéle, asi měsíc, i ze stolice. Je to houževnatá potvora. Dospělákům se onemocnění vyhnulo, ale u lidí s oslabenou imunitou by to byl risk.
Máme špatnou zkušenost i s kontaminovanými předměty. Přijeli za námi na týden známí 14 dní po konci nemoci v naší domácnosti, a nakazili se, i když jsem tenkrát všechny hračky vyprala, opláchla, povrchy desinfikovala a záchod pečlivě vydrbala. Stejnětak naše dítě dostalo 7. nemoc poté, co proběhla u kamarádů. Ti nám měsíc po odeznění u jejich dítěte předali dětskou knížku a popřáli k narozeninám. Můj tip je, že knížka byla osahaná ožužlanýma ručičkama, a v opačném pořadí se nakazilo naše mimino - sáhlo, ruku ocucalo.
A kdy u něj dítě bylo? Jestli ho už dávno nenakazilo
Jinak já bych ho tam ještě nedávala.
Zdravím máme v rodině strejdu s chronickým onemocněním plic, dlouhodobě bere antibiotika, má sníženou imunitu. Protože je v částečném invalidním důchodu, tak jsme byli domluvení, že se přes prázdniny budeme střídat s hlídáním školkového dítěte. Školka je zavřená.
No a dnes nám doktorka řekla, že dítě má sedmou nemoc. V neděli mělo dítě zvýšenou teplotu, od pondělí se objevili pupínky. Jen pár. Myslela jsem, že to jsou štípance. Postupně jich několik přibylo a tak jsme dnes šli k doktorce a diagnóza sedmá nemoc. Samozřejmě jsem se zeptala jestli v pondělí může odjet na prázdniny a odpověď zněla, že to už bude v pořádku.
Až doma jsem si o tom přečetla víc a mám strach, abychom strejdu neohrozili. Přece jen u dospělých jsou ty dětské nemoce vždycky horší. Nemáte s tím někdo zkušenosti, víte od kdy už je dítě opravdu neinfekční? Existuje nějaký test?