Syn 9,5 měsíce stále nic nemluví :-(

35
5.1.12 13:12

syn 9,5 měsíce stále nic nemluví :-(

Ahoj maminky,

potřebuji poradit nebo aspoň uklidnit :)

19. ledna bude mému synkovi 10měsíců a on stále nic neříká, žádné slabiky, prostě nic, jen zvuky, které dělají miminka od toho asi 5.měsíce, když má hračku, tak si s ní třeba povídá, ale žádné slabiky. Všechny miminka, co znám od toho 7.měsíce už něco broukají bababa, mamama, tatata a my stále nic. Jsem si jistá, že sluch je naprosto v pořádku, budí ho hluk, na jméno slyší, když v televizi hraje nějaká reklama s písničkou, tak vždy se otočí a poslouchá. Nemyslím si, že bych na něj mluvila jinak než to dělají ostatní maminky. Ptala jsem se i kamarádky, která má stejně starou holčičku - ta už cíleně povídá máma, táta, teta…atd. a s kterou se často vídám, jestli jí přijde, že na malého málo mluvím nebo dělám něco špatně a říkala, že jí nepřijde. S malým si prohlížíme knížky, s každým plyšáčkem, s kterým si hrajeme, tak vydávám zvuky, kterým určité zvířátko mluví. Jsem učitelka ve školce, tak si myslím, že k tomuto mám kladný vztah a opravdu netuším, čím by to mohlo být…Jinak je moc šikovný, na 9.měsíci začal sám chodit, od 7. měsíce leze a sedí bez opory.

Tak prosím poraďte, co dělat nebo jestli někdo máte podobnou zkušenost a já zbytečně plaším?! :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1666
5.1.12 13:14

Buď naprosto klidná.Kuba začal nějaké slabiky až okolo 12 měsíce.Dnes umí pár slovíček, ale taky žádný zázrak.Ale neboj, on se to naučí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
5.1.12 13:15

být tebou tak přestanu porovnávat svý dítko s děckama kámošek, moje malá začla hrozně rychle lézt chodit ale pomalu do roka ani ťuk. já sama nemluvila ještě ve 3 letech, mama mě tahala zblbá kvůli kamarádek po doktorech kde jí jasně řekli že je čas!!
a moje zkušenost co jsem tak vysledovala že děcka co brzo lezou chodí atd. jsou horší na mluvení a naopak, neteř začla chodit později jak my a mluví už celé věty, my jsme fyzicky šikovnější ale zase jen mluvíme po slovíčkách a to ještě slabo a to má skoro 2 roky tak co bys chtěla po 9 měs. děcku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucineeccka
5.1.12 13:15

:D Myslím, že zbytečně plašíš.Děti začínají mluvit až kolem 2 let.
Mému synovi je 18 měsíců a umí asi 5 slov. ;)

• Citovat
  • Upravit
3478
5.1.12 13:16

ahoj,myslim ze zbytecne plasis,ja mam sice ukecanou holcicku uz od pul roku,ale kamoska ma dvouletaka,kterej zacal povidat az nedavno,kluci jsou pry v tomhle pomalejsi a dr ji rekla,ze zacne az bude sam chtit,a tvuj je mnohem mladsi,tak bych se fakt nebala,ono to prijde,jsou to v tomhle lenosi,oproti holcickam :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepřihl. hana2000
5.1.12 13:17

Ano, plašíš. Buď naprosto v klidu. Syn je v pořádku.
Můj syn začal slabiky až hrubě po roce a ještě ani teď nemá o moc větší slovní zásobu než bába, máma, táta, lampa, balo (míček).

• Citovat
  • Upravit
736
5.1.12 13:22

Klíd. Já na roční prohlíce hlásila, že Nelinka akorát dělá „čšííí“, když vidí někde kočku. Ale pak se to rozjelo. V 15 měsících nejvíc umí citoslovce zvířátek. Neboj, dočkáte se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
5.1.12 13:23

co bys po něm po chudákovi v necelejch 10 měsích chtěla? 8o :mrgreen: Mám doma dva a čtvrt roku starýho prcka a nemluví :nevim: rozumí všemu, ale neřekne nic, když chci, aby něco zopakoval (i když před tím třeba tu slabiku plácal), začne kroutit hlavou, že ne :nevim: (přitom i to ne říct umí :mrgreen: ) v 10ti měsících jsem tohle neřešila fakt vůbec, až tak kolem roku a půl jsem se doktorky ptala a ta mi řekla, že jsem moc náročná, že do tří let má ještě na rozmluvení spoustu času :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
5.1.12 13:23

Buď klidná kluci jsou obecně s řečí pozadu. Moje dcera začala mama,tata,baba atd kolem 8m a domluvit kolem 18m,ale zase chodila až po 2r a poprvé si sedla na své 1 narozeniny den před. Známá má kluka co mu v únoru budou 3r a vydává jen povel dej,podej,tam atd… souvislá věta max o dvou - třech slovech.
Hodně na něj mluv. Třeba když jsem věšela prádlo a malá asistovala tak teď pověsíme Verunky červené tepláky a dáme je na ty růžové kolíčky a tady máme tátovu černou ponožku podáš mi kolíček ať mu jí pověsíme atd… Díky ten kolíček co jsi mi podala je modrý ..... Učila jsem jí i takhle barvy, takže když začala mluvit tak barvy umněla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
5.1.12 13:25

Neboj u nás nějakou náhodou řekl v 10 měsících táta. Ale na zopakování jsme si museli počkat do roku. Teď ve 13 měsících je táta univerzální slovo pro všechny chlapy. A pak ještě říká áto (auto). Jinak má svojí vlastní řeč.

• Citovat
  • Upravit
6569
5.1.12 13:28

Neplaš, to je naprosto normální. Mezi 8-10 měsícem děti začínají rozumět jednoduchým slovním výrazům (ne, nesmíš, poznají své jméno…). Ano, žvatlání, které se projevuje opakováním slabik může být kolem 8 měsíce, ale to jsou jen tabulky, některé začne až po roce, pak to má rychlý spád. Neporovnávat děti, nikdy neporovnávat. Každému dítěti dozrává dominantní řečová hemisféra jinak a nic to do budoucna neznamená. Buď naprosto v klidu, je to normální :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
5.1.12 13:28

Ono je těžké nesrovnávat, je mi 23 let, mám 1.mimčo a nechci nic dělat špatně a když kolem tebe všechny mimi povídají a malý furt nic, tak porovnáš ať chceš nebo nechceš… a jelikož bydlíme na vesnici a to ještě krátce a neznám nikoho kolem 1-2 let, abych věděla, jak to pak pokračuje, tak už jsem začala panikařit, co se děje. A ono to je tak krásný, když tím hláskem už povídají ty slabiky a já pořád čekám na tu slabiku :-) a všude z těch vývojových kalendářů píšou, že už má mluvit :-) vím, že každé dítě je individuál a nemá se porovnávat, ale…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
myšanda26
5.1.12 13:30

Tak v tomhle pidi věku bych to neřešila. Na logopedii se začíná chodit, pokud má dítě zaraženou řeč ještě ve třech letech. U každého dítěte je to jinak. Syn začal mluvit strašně brzo. V roce už uměl pojmenovat půl zoologické zahrady, v roce a půl už tvořil věty o pěti slovech. Dcera do dvou let skoro nemluvila (vystačila si s ne, jo, pá, mama, ham, to) a pak začala mluvit rovnou ve větách, teď jsou jí čtyři a mluví až moc. Mimochodem teorie chození mluvení u nás nefunguje oba začali chodit v 10ti měsících.

• Citovat
  • Upravit
31594

:lol:
Obdobný problém jsem řešila až v 18m, u nás frčeli jen zvířecí zvuky, maminka, tatínek, to začal až ve 2,5letech 8) času dost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713

Hmmm syn má rok a půl a taky nijak zvlášť nemluví. Zvládne akorát máma a táta (a to ještě po svém) pak asi dvacet citoslovcí a zvuků a tím končíme :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí