Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
potřebuji poradit nebo aspoň uklidnit ![]()
19. ledna bude mému synkovi 10měsíců a on stále nic neříká, žádné slabiky, prostě nic, jen zvuky, které dělají miminka od toho asi 5.měsíce, když má hračku, tak si s ní třeba povídá, ale žádné slabiky. Všechny miminka, co znám od toho 7.měsíce už něco broukají bababa, mamama, tatata a my stále nic. Jsem si jistá, že sluch je naprosto v pořádku, budí ho hluk, na jméno slyší, když v televizi hraje nějaká reklama s písničkou, tak vždy se otočí a poslouchá. Nemyslím si, že bych na něj mluvila jinak než to dělají ostatní maminky. Ptala jsem se i kamarádky, která má stejně starou holčičku - ta už cíleně povídá máma, táta, teta…atd. a s kterou se často vídám, jestli jí přijde, že na malého málo mluvím nebo dělám něco špatně a říkala, že jí nepřijde. S malým si prohlížíme knížky, s každým plyšáčkem, s kterým si hrajeme, tak vydávám zvuky, kterým určité zvířátko mluví. Jsem učitelka ve školce, tak si myslím, že k tomuto mám kladný vztah a opravdu netuším, čím by to mohlo být…Jinak je moc šikovný, na 9.měsíci začal sám chodit, od 7. měsíce leze a sedí bez opory.
Tak prosím poraďte, co dělat nebo jestli někdo máte podobnou zkušenost a já zbytečně plaším?! ![]()
Buď naprosto klidná.Kuba začal nějaké slabiky až okolo 12 měsíce.Dnes umí pár slovíček, ale taky žádný zázrak.Ale neboj, on se to naučí
být tebou tak přestanu porovnávat svý dítko s děckama kámošek, moje malá začla hrozně rychle lézt chodit ale pomalu do roka ani ťuk. já sama nemluvila ještě ve 3 letech, mama mě tahala zblbá kvůli kamarádek po doktorech kde jí jasně řekli že je čas!!
a moje zkušenost co jsem tak vysledovala že děcka co brzo lezou chodí atd. jsou horší na mluvení a naopak, neteř začla chodit později jak my a mluví už celé věty, my jsme fyzicky šikovnější ale zase jen mluvíme po slovíčkách a to ještě slabo a to má skoro 2 roky tak co bys chtěla po 9 měs. děcku ![]()
Myslím, že zbytečně plašíš.Děti začínají mluvit až kolem 2 let.
Mému synovi je 18 měsíců a umí asi 5 slov. ![]()
ahoj,myslim ze zbytecne plasis,ja mam sice ukecanou holcicku uz od pul roku,ale kamoska ma dvouletaka,kterej zacal povidat az nedavno,kluci jsou pry v tomhle pomalejsi a dr ji rekla,ze zacne az bude sam chtit,a tvuj je mnohem mladsi,tak bych se fakt nebala,ono to prijde,jsou to v tomhle lenosi,oproti holcickam ![]()
Ano, plašíš. Buď naprosto v klidu. Syn je v pořádku.
Můj syn začal slabiky až hrubě po roce a ještě ani teď nemá o moc větší slovní zásobu než bába, máma, táta, lampa, balo (míček).
Klíd. Já na roční prohlíce hlásila, že Nelinka akorát dělá „čšííí“, když vidí někde kočku. Ale pak se to rozjelo. V 15 měsících nejvíc umí citoslovce zvířátek. Neboj, dočkáte se.
co bys po něm po chudákovi v necelejch 10 měsích chtěla?
Mám doma dva a čtvrt roku starýho prcka a nemluví
rozumí všemu, ale neřekne nic, když chci, aby něco zopakoval (i když před tím třeba tu slabiku plácal), začne kroutit hlavou, že ne
(přitom i to ne říct umí
) v 10ti měsících jsem tohle neřešila fakt vůbec, až tak kolem roku a půl jsem se doktorky ptala a ta mi řekla, že jsem moc náročná, že do tří let má ještě na rozmluvení spoustu času ![]()
Buď klidná kluci jsou obecně s řečí pozadu. Moje dcera začala mama,tata,baba atd kolem 8m a domluvit kolem 18m,ale zase chodila až po 2r a poprvé si sedla na své 1 narozeniny den před. Známá má kluka co mu v únoru budou 3r a vydává jen povel dej,podej,tam atd… souvislá věta max o dvou - třech slovech.
Hodně na něj mluv. Třeba když jsem věšela prádlo a malá asistovala tak teď pověsíme Verunky červené tepláky a dáme je na ty růžové kolíčky a tady máme tátovu černou ponožku podáš mi kolíček ať mu jí pověsíme atd… Díky ten kolíček co jsi mi podala je modrý ..... Učila jsem jí i takhle barvy, takže když začala mluvit tak barvy umněla.
Neboj u nás nějakou náhodou řekl v 10 měsících táta. Ale na zopakování jsme si museli počkat do roku. Teď ve 13 měsících je táta univerzální slovo pro všechny chlapy. A pak ještě říká áto (auto). Jinak má svojí vlastní řeč.
Neplaš, to je naprosto normální. Mezi 8-10 měsícem děti začínají rozumět jednoduchým slovním výrazům (ne, nesmíš, poznají své jméno…). Ano, žvatlání, které se projevuje opakováním slabik může být kolem 8 měsíce, ale to jsou jen tabulky, některé začne až po roce, pak to má rychlý spád. Neporovnávat děti, nikdy neporovnávat. Každému dítěti dozrává dominantní řečová hemisféra jinak a nic to do budoucna neznamená. Buď naprosto v klidu, je to normální ![]()
Ono je těžké nesrovnávat, je mi 23 let, mám 1.mimčo a nechci nic dělat špatně a když kolem tebe všechny mimi povídají a malý furt nic, tak porovnáš ať chceš nebo nechceš… a jelikož bydlíme na vesnici a to ještě krátce a neznám nikoho kolem 1-2 let, abych věděla, jak to pak pokračuje, tak už jsem začala panikařit, co se děje. A ono to je tak krásný, když tím hláskem už povídají ty slabiky a já pořád čekám na tu slabiku
a všude z těch vývojových kalendářů píšou, že už má mluvit
vím, že každé dítě je individuál a nemá se porovnávat, ale…
Tak v tomhle pidi věku bych to neřešila. Na logopedii se začíná chodit, pokud má dítě zaraženou řeč ještě ve třech letech. U každého dítěte je to jinak. Syn začal mluvit strašně brzo. V roce už uměl pojmenovat půl zoologické zahrady, v roce a půl už tvořil věty o pěti slovech. Dcera do dvou let skoro nemluvila (vystačila si s ne, jo, pá, mama, ham, to) a pak začala mluvit rovnou ve větách, teď jsou jí čtyři a mluví až moc. Mimochodem teorie chození mluvení u nás nefunguje oba začali chodit v 10ti měsících.
![]()
Obdobný problém jsem řešila až v 18m, u nás frčeli jen zvířecí zvuky, maminka, tatínek, to začal až ve 2,5letech
času dost…
Hmmm syn má rok a půl a taky nijak zvlášť nemluví. Zvládne akorát máma a táta (a to ještě po svém) pak asi dvacet citoslovcí a zvuků a tím končíme ![]()