Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, mám syna 13,5 měsíce, jí pěkně, dá se říct vše, ale pouze neochucené věci. Zkusila jsem mu uvařit už koprovku, rajskou, tak jako nám, sice něco snědl, ale hodně to plival. Navíc mi plive i kousky a to má 12 zubů. Tedy, kousky v jídle, ale když mu dám vcelku patku od chleba, tak tu ukusuje a sní.
Stalo se vám, že vám děti odmítaly už dospělácké jídlo a kdy se to zlomilo? A co s kouskama v jídle? Malé kousíčky sní, ale když mu dám něco většího, dáví se.
Buď ráda, že mu zatím víc chutnají neochucená jídla, myslím, že ve 13 měsících má na omáčky zahušťované jíškou ještě dost času, užije si jich dost později
Jinak moc neporadím, 20-měsíční dcera naopak miluje svíčkovou, rajskou… ale dávám jí taková jídla jen občas a snažím se do ní dostat hodně zeleniny, rýži, bulgur…
Tak postupně, on si navykne, není zvyklý, pokud sní malinké kousky, dávala bych malinké, a pokud není zvyklý na ochucené tak taky postupně, pokud je to pro něj novinka.
@Lo tak na těch 18měs. začal jíst celkem s chutí naše jídlo, jinak jsem mu vařila to na co byl zvyklý, ty kousky nenut, má ještě čas, ale nabízej.
Určitě není na tom nic špatného, že jí jen neochucená, oni i ty koupené příkrmy jsou většinou takové bez chuti, možná je na to zvyklý. Čím dýl pozná sůl, koření a další „dochucovadla“ tím líp a určitě mu to jednou bude chutnat. Jinak syn jedl kousky i když neměl zuby, když je měl, tak měl pak zase období, že byl líný kousat a plival to. ![]()
Příspěvek upraven 11.04.14 v 12:33
Jak to přeně myslíš to neuchucené? jako že nejí kořeněné, ale bez soli a koření to sní, nebo nechce prostě cokoliv s normální dospěláckou konzistencí? jinak na tom aby jedl kousky, když mu to nejde, bych nelpěla. pokud patku ukuuje, tak to nebude leností, ale ještě neví jak na to. a to se naučí, neboj ![]()
Trochu víc se bojím těch kousků v jídle..například chleba na kostky namazaný máslem, plive, patku vcelku, co drží, sní. Uvařím těstoviny s rajčetem, musí tam být pidi kousky, jak je něco trochu většího, schoveného, hned to pozná a plive. Jen se trochu bojím, jestli to není špatně, když má už 12 zubů, kousat má čím.
@andice Tak já se mu hodně snažím vařit doma, ale to taky úplně neochucené, je na to tak zvyklý. Takže s ochucováním půjdu na něj pomalinku a postupně ![]()
@Lo nechci tě strašit, ale náš prvorozeny nesnášel kousky, tak jsem prostě mix., až ve školce to dal, ale dnes mu je 11let a dá přednost mix. mrkví před chroupaním dodnes.
@Lo Naopak máš super, že jí raději neochucené. Na koření času dost. Většinou je problém opačný-jak jednou ochutnají naše, nechtějí nic jiného. A kousky? Já nmixovala nikdy-ani v 5-měsících-rozmačkala jsem vidličkou, takže s kousky problém není. Ale býttebou tak zkouším do jídla postupně přidávat stále větší kousky-něco měkkého. Nejprve jenmaličké a až si zvykne, tak větší… Neznám žádného 30-ti letého chlapa který by měl kaši raději než stejk ![]()
V neochucovani jidla bych problem nevidela, sama korenim jen cerstvymi bylinkami, max. spetku soli a kmin.. a s temi kousky to chce cas a pomalu zvykat, to se zlomi ![]()
@Lo co by za to jiné matky daly, kdyby jim mimčo jedlo své miminkovské a dospělácké plivalo
Jestli by mi děti ve 13,5 měsících jedly dospělácké nevím, protože jsem jim naše dát ani nezkoušela, přijde mi to brzo a byla jsem ráda že baští své poctivě zeleninové a neslané. Synek má víc rozumu než leckteří dospěláci, šikula
![]()