Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máte někdo podobnou zkušenost máme syna 33 měsíců
a nechce mi vube říkat Mami porad na mě volá tati
uz jsem stoho zoufala dekuji za rady
Buď v pohodě, u nás doma mi starší dcera říkala kolem 3.roku, tati, babi, bahno a nakonec mi říkala i jménem.
![]()
Vydrželo jí to dost dlouho. Ale chudák měla trochu v hlavičce bordel, než se naučila kdo je kdo.
P. S. To bahno měla ze školky. ![]()
@mací1011 To je nějaké období, nebo ti nikdy neříkal mami? Mě dcera v tomto věku dost často oslovovala jménem, přešlo to samo. Pokud na tebe dřív volal mami a teď najednou tati, dělala bych, že neslyším.
A travi nejak hodne casu s tatou? Deti se bezne prerikavaji, kdyz jsou delsi cas s jednim rodicem a pak s druhym.Nebo naopak malo? Ze by se nejak domahal pozornosti? Pokud jinak komunikuje normalne, mluvi…tak bych na tohle osloveni zasadne neslysela, predevsim v pripadech, kdy by opravdu neco chtel. A s usmevem bych rekla neco.jako:Kdyz to chces po tatovi, tak musis pockat, az prijde tata z prace. Pokud teda mas dojem, ze by ti to mohl delat jako naschval. Dcera, kdyz se nekdy prerekne, tak reknu treba jen:Jeee, ty sis me spletla, kdo ja jsem. A zasmejeme se tomu spolu.
Driv te oslovoval nebo nikdy?
Ještě nikdy nerekl Mami on ma svoji mluvu jinak jsme obednani na logopediji ale porad jak mi říká tati je hrozné ![]()
@mací1011 říkal ti někdy mami? Syn měl dlouhé období, kdy jsem byla „nula v pozadí“. Teď jsem už máma. Ale tátovi říká úplně jinak a prostě se nám nedaří, aby mu řekl táto. Nikdy mu táto neřekl (ani tati, neumí vyslovit i). Nenutíme ho, aby to říkal. Když o tátovi mluví, tak to vždy po něm zopakuju správně a čekám, kdy mu to sepne.
Pokud ti mami říkal, tak bych si s ním promluvila. Starší syn mi kolem 3 let říkal mámo a já jsem a daný tvar silně alergická. Vysvětlila jsem mu, že já mu taky neříkám Jaroslave a ani Jarouši, protože se mu ty tvary jmen nelíbí. Nakonec jsem mu párkrát řekla Jarouši a on si to příště rozmyslel.
(Jméno jsem změnila, ale princip je stejný).
A mluví o tobě manžel často jako o mamince? Moje dcera, když jí bylo něco přes rok, mi přestala říkat mami a začala mi říkat teto. Protože u nás strávili léto synovci a to bylo pořád teto sem, teto tam. Vydrželo jí to víc jak půl roku ![]()
Asi záleží na tom, proč to dělá. Pokud ti už dřív mami říkal, tak teď buď dělá naschvál nebo se snaží třeba o pozornost, tráví moc/málo času s tátou a nebo ho to prostě baví. Jiná situace by byla, kdyby ti nikdy mami neřekl.
Mně kluk 2,5 roku říká mamó. Jsem na to vyloženě alergická. Mami umí vyslovit, ale říká mi tak, jen když po mě chce něco, co ví, že mu nedovolím. Taková „potvora“ to je. Tak jestli to třeba u vás není podobná situace. Děti moc dobře ví, co chtějí. A umí toho moc dobře dosáhnout ![]()
Vůbec to nikdy nerekl mami ani mamo porad mi říká tati tati a memu manzelovi normalne říká tato
No nevim, ale pokud ti nikdy nerikal mami, tak je to divny v tomto „veku“, jinak mluvi normalne? Dcera mela ted dva a vi kdo je mamai, tati, strejda, teta, pan, pani,deti.Ted uz nejsem mami ale mamino ( coz melo byt maminko, nejak ji tam to K vypadava
)
@mací1011 píše:
Ještě nikdy nerekl Mami on ma svoji mluvu jinak jsme obednani na logopediji ale porad jak mi říká tati je hrozné
Neříká ti mami, protože to neumí, oslovuje tě tak jak dokáže..
@mací1011 píše:
Vůbec to nikdy nerekl mami ani mamo porad mi říká tati tati a memu manzelovi normalne říká tato
Je schopen vyslovit M?
@mací1011 píše:
A jinak mluví normálně, přiměřené svému věku? Syn pul roku říkal tátovi vlastním slovem, až pak začal používat táta. Vlastní slova měl i pro některé další věci.
My to máme s mladší dcerou přesně naopak, tátu zásadně neoslovuje „táto“, přestože to slovo říct umí - když o něm mluví ve třetí osobě, používá ho. Ale pro oslovení používá „mami“ a to vůči prakticky všem dospělým, nám rodičům, babičkám, dědečkům, tetám… Prostě „mami“ v jejím batolecím slovníku znamená zhruba „osobo, mluvím s tebou, věnuj mi pozornost“. Už jsme si zvykli a neřešíme to, časem to určitě začne používat správně jako všechno. Jen moje kamarádky z toho bývají v rozpacích, když je dcera vidí poprvé v životě a začne he oslovovat „mami“ ![]()