Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky a prosím o radu:-). Můj 9 týdenní synáček nerad chodí ven. Pokud vyjedu s kočárkem nastartuje pláč a vydrží mu to tak dlouho dokud se zase nevrátím domů. Stejné je to i když ho vezmu jen do náruče a jdeme se projít po zahradě. Přitom doma v kočárku normálně spinká. Máte někdo podobnou zkušenost? Jak jste to řešily? Děkuji a přeji všem pěkný den
Otevři na něj okno, ať má čerstvý vzduch a hoď si nohy nahoru ![]()
Jako chápu, že někdy člověk musí i nakoupit atd., možná bych pouvažovala o možnosti pevného zavinutí, bílého šumu třeba do walkmana či mptrojky a pověsit sluchátka k hlavičce a pořádně to vohulit, aby to slyšel, i dkyž to nemá v uších, zadudlíkovat a pak teprve vyjet. Většímu dítěti bych nacpala kukuřičné křupky nebo flašku s mlíkem či oblíbeným nápojem.
Ono ho to přejde, ale přes koleno bych to nelámala, je ještě malinký.
@asha píše:
Satek?
Tak když nechce ani v náručí na zahradu, tak podle mě asi ho celkově ten venek štve.
Teď mě ještě napadlo, co dát dítě na zahradu do stojícího kočárku, pokud je zvyklý v něm spát doma, tak by třeba v nehybném kočáru si zvykal, že je venku a pak by byl svolnější i k nějaké projížďce?
@Gladys píše:
Tak když nechce ani v náručí na zahradu, tak podle mě asi ho celkově ten venek štve.Teď mě ještě napadlo, co dát dítě na zahradu do stojícího kočárku, pokud je zvyklý v něm spát doma, tak by třeba v nehybném kočáru si zvykal, že je venku a pak by byl svolnější i k nějaké projížďce?
Naruc a satek jsou uplne jiny veci. V naruci mu muze vadit, ze je moc venku, neni chraneny. V kocarku zase separace od matky… Musi se to vyzkouset.
@asha Tak asi záleží i na tom, jak se chová doma, zda je spíš chovací, či ne, druhorozený byl v tomto věku silně nekontaktní dítě (zrovna mně se narodil nenosivec, jak tristní
), šátek mu začal být příjemný až v 5m, chování na ruce o trochu dřív.
Napadá mě ještě, třeba je dítě dráždivé, tudíž podněty jako nové výhledy venku, houpání kočárku, změna teploty, to všechno je pro něj moc podnětů najednou a nedává to. V tom případě bych se hlavně snažila správně nosit a polohovat (viz paní Kiedroňová a její Něžná náruč rodičů), s věkem by se to mělo zmírnit.
Případně tedy zkusit šátek nejdřív doma a až si na něj dítě zvykne, tak jít ven, za současných teplot člověk nemusí dítě v šátku nijak dooblíkat, pokud bude spát a mít přetažený popruh přes hlavu, tak zřejmě vůbec nezaznamená, že se dostalo ven.
Ale jak říkám, nelámala bych to přes koleno, podle mě z toho tak do 4-6m vyroste, nešla bych přes odpor dítěte.
Něco na tom bude, známých dítě se nerado nosilo v náručí, asi mu to bylo nepohodlné, ale šátek milovalo ![]()
@asha píše:
Naruc a satek jsou uplne jiny veci. V naruci mu muze vadit, ze je moc venku, neni chraneny. V kocarku zase separace od matky… Musi se to vyzkouset.
@Gladys Tak do toho uz nevidim… jen mne to napadlo, protoze ja casto pouzivala kocar jako nakupni tasku a dite mela privazany na brise. ![]()
Jen teda upozornuju, ze pokud satek jeste nezkusilo, muze pekne rvat…ale mam zkusenost, ze to prejde
Nevzdat pri prvnim kravalu… Samozrejme jsou deti, ktery proste v satku happy nebudou, ale tyden dva bych tomu sanci dala. Klidne i dyl
A vazat tak, aby bylo dite schovany.
@asha tak to už by mi přišlo stejný nechat týden dva řvát mimino v šátku nebo v kočáru, za takovou dobu to podle mě vzdá tam i tam ![]()
Franta byl fakt v tomhle dost neoblomný, jako najedenej, odkrknutej, vykaděnej, vyčuranej, se suchou plínou a v dobré náladě, tak byl ochoten maximálně hodinku v šátku přežít. A to jsem ho právě kvůli nákupu tehdy občas do toho šátku fakt dát musela a někdy to byl dobrej očistec, Mates mi v tom taky občas hejknul, ale tohle bylo nesrovnatelný, hlavně když se to rychlou chůzí venku nezlepšovalo, ale naopak řval víc a víc, k tomu to vadilo staršímu, takže ten začal řvát taky a dělali jsme tu šátkování fakt „dobrou“ reklamu…
Ale to se asi bude muset taky vyjádřit zakladatelka a některé věci upřesnit, třeba jak se dítě chová uvnitř domu při chování, při popojíždění kočárem uvnitř atd ![]()
Díky za reakci. Šátek jsem si dnes obědnala, ale myslím, že to nebude úspěšné, protože Kubi nesnáší třeba zavinovačku nebo když kolem něho omotám na těsno deku. Hned řve a kope nožičkama až se tím prokope ven a pak je spokojenej. Jestli to bude až do půl roku tak tohle domácí vězení asi nepřežiju:-).
@Gladys Ja to psala hlavne proto, ze znam dost holek, co dite souply jednou do satku jako nekolikatydenni, dite rvalo a tim to pro ne zhaslo
Pro mne je treba prijatelnejsi zvykacka v satku, nez nechat dite jecet v kocaru…ale u nas to bylo vzdycky rychly, sice na zacatku protesty, ale pak okamzita narkoza
Ovsem kamoska to nedala a rvala dite ven hned, jak zaclo jecet…a od ty doby tvrdi, ze se miminu v satku nelibilo ![]()
@8Kate píše:
Díky za reakci. Šátek jsem si dnes obědnala, ale myslím, že to nebude úspěšné, protože Kubi nesnáší třeba zavinovačku nebo když kolem něho omotám na těsno deku. Hned řve a kope nožičkama až se tím prokope ven a pak je spokojenej. Jestli to bude až do půl roku tak tohle domácí vězení asi nepřežiju:-).
Tak pozor hlavne na tvuj pristup! Chce to fakt myslet pozitivne, jak budes nejista, dite to vyciti a je konec. Mozna i to je za castym neuspechem v satkovani, matka je nervni z toho, aby to dobre uvazala a dite to proste nerozdejcha. ![]()
Takze nemysli, ze to bude neuspesny, mysli na to, ze to bude parada!
A nenech se hned zaskocit, ta parada ti musi vydrzet, i kdyz bude pri manipulaci jecet ![]()
@8Kate a nevadí mu slunce? Nezkoušela jsi zahradit otvor v kočárku plínkou ? Prostě mu víc zastínit?
Když ti bez problémů spinká v kočárku doma,viděla bych to na slunce.
Zastínění jsem zkusila, samozřejmě ho vozím tak aby na něho vůbec slunce nesvítilo. Ale on vždycky chytne takovej záchvat, že stejně neví jestli prší nebo svítí sluníčko:-).
@8Kate píše:
Zastínění jsem zkusila, samozřejmě ho vozím tak aby na něho vůbec slunce nesvítilo. Ale on vždycky chytne takovej záchvat, že stejně neví jestli prší nebo svítí sluníčko:-).
a když ho povozíš kočárem doma, tak mu to nevadí nebo začne taky řvát?