Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím,
syn má aktuálně 22 měsíců a po roce začal pomaleji růst. Nyní měří 84cm, což je docela málo. Ale jeho růst se zpomalil po jednom roce..mezi 12. a 18. měsícem vyrostl pouze o 2 Cm. Já měřím 172cm a manžel 187cm. Žádní prcci nejsme. Přikládám i graf. Doktorka to neřeší. Ale já jsem už lehce nervózní. Nemáte někdo zkušenost prosím?
V tom grafu máš ten poslední bod zanesený na 23 měsících. Když ho dáš na 22 měsíců, tak ti vyjde přesně ten 25 percentil, na kterém se syn téměř celou dobu pohybuje. Vypadá to, že asi bude spíš menší, ale křivku si drží ![]()
@Hibou
No jo, to jsem špatně udělala…spis mi šlo o srovnání a tou délkou od 1 roku..kde se vytahoval, a pak přestal no…
Synovi od kamarádky začala růstová křivka padat (řešili to tedy o dost později - v 5 letech a ten propad tam byl na první pohled zřejmý) a doktorku napadlo, že to může být příznak celiakie - poslala je na testy a celiakie se mu potvrdila. U vás mi to ale jako nějaký výrazný propad zatím nepřijde. Uvidíš, jak poroste dál.
Já z grafu vidím, že se celou dobu motá kolem 25. percentilu. jo, je menší, ale nijak dramaticky a taky to dramaticky neklesá. Navíc děti můžou růst skokově. 84 cm za 22 m není nic strašlivého.
Mně to taky přijde ok. Drží se plus mínus kolem toho 25. percentilu. Teprve kdyby to nějak soustavně padalo, bych zpozorněla. Málokdo asi roste na milimetr přesně. Navíc nikdo neví, jak to potom naskáče v pubertě, takže už vůbec bych nedělala závěry ohledně výšky v dospělosti.
Mmch proč jsi neplašila, když se z toho asi desátého rychle dostal na padesátý?
Neřešila bych to, syn byl přesně to samé a najednou vytáhl kolem 4.narozenin a teď nestíhám kupovat nové oblečení. Nosil velikost 98 déle jak rok. A 110 skoro přeskočil. Dohnal to. Dcera zase 98 vůbec neměla. Pokud tam není velký propad, není důvod plašit. A jo, taky jsem si občas vyslechla, jakého mám prcka, když ho o půl roku mladší děti kamarádek začaly dorůstat ![]()
Miminka rostou nejrychleji, to je snad jasné, potom se ty děti jakoby zastaví a pak skok, to se vám během chvilky vytáhne, že budeš litovat neobnošeného oblečení. Neplaš zbytečně, zatím není důvod. ![]()
@Sedmnactnulajedna
Protože to jsem neřešila nějaký růstový graf, ani jsem nevěděla, že nějaký takový je..věřila jsem doktorce, že je vše v normě..až před týdnem jsem zjistila, že se něco podle grafu děla, a proto jsem si to zkusila dnes do toho grafu naznačit..
Porucha rustu je az kdyz se dite propadne o dve pasma v percentilovem grafu, syn se drzi porad temer stejne. Navic ve druhem roce deti obecne rostou pomaleji nez v prvnim.
Dobře, že se o to staráš. taky jsem to řešila u staršího syna, který byl velmi drobný. v období 12-18 měsíců aspoň trochu přibral (v roce měl jen 7 kg). podle doktorky je vše v normálu, taky kolem 25 percentilu. nyní ve 13 letech má asi 150 cm a je určitě z menších. taky si dělám obavy, protože já měřím 169 cm, jeho táta 186 cm. tak aby byl větší než já..