Syndrom aspirace mekonia

157
25.6.13 10:21

Syndrom aspirace mekonia

Ahoj děvčata,

jsem tu nová a jelikož jsem dané téma nikde na zdejší diskusi nenašla, tak se ptám…

O co jde…naše vymodlená čtyřměsíční dcera se narodila po vyvolávaném porodu akutní sekcí (Apgar byl 6-8-8). Bohužel došlo k vdechnutí zkalené plodové vody a následně se u ní rozvinul tzv. syndrom aspirace mekonia - oboustranný zápal plic, perzistující plicní hypertenze, selhání plic a oběhu, celková sepse. Byla v kritickém stavu převezena na JIRP, kde byla napojena na plicní ventilaci, oběhovou podporu a dostávala antibiotika. Přes všelijaké počáteční prognózy jsme byli po třech týdnech propuštěni ve stabilizovaném stavu. UZ hlavičky v pořádku, neuroinfekce ani krvácení do mozku se nepotvrdilo. Před propuštěním jí vyšetřoval neurolog, diagnostikován mírný hypotonický syndrom (slabší ramínka) - jinak bez nápadností. Docházíme do rizikové poradny, ale na neurologii jako takové ani vedeni nejsme, na tříměsíční kontrole paní doktorka zhodnotila, že ani Vojtovka nakonec není třeba, protože svalové napětí se zlepšilo (já jsem s Vojtovkou přesto aktivně začala, když byly dcerce cca 2 měsíce, dle rehabilitační není třeba cvičení hrotit, spíše tedy cvičíme preventivně).

Dcerka je strašně šikovná, je vnímavá, pohyblivá, jakoby „brebentí“, veselá, čilá, dobře spí. Teď jsem ale někde narazila na informaci, že tahle diagnóza může souviset s rozvojem DMO v pozdějším věku a že i samotnou DMO je možné přesně diagnostikovat až třeba okolo roku věku, do té doby se mozek vyvíjí a poškození hypoxií může zůstat nerozpoznané. Máte s tím někdo (i nepřímou) zkušenost? Víte o někom, kdo zažil něco podobného? Jak se třeba řešilo očkování? Jak probíhal vývoj děťátka (např. při nástupu do školy)? Dost mě to vyděsilo, jsme už z toho všeho s manželem vynervovaní a možná vidíme i to, co není (teď se třeba trochu zhoršila při pasení koníků - minulý týden pásla ukázkově, v pozici vydržela i půl hodiny s hračkou před sebou, teď vydrží sotva deset minut, ručičky se jí rozletí, dělá „letadlo“).

Díky za komentáře a postřehy, budu ráda, když se ozvete…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20557
25.6.13 10:43

@cepcolatko
já bych sama za sebe radila,,nepozorovat,, a užívat si mimča..já vím, že se to lehce řekne a hůř dělá, ale malování čertů na zeď ničemu nepomůže..
S očkováním bych byla velice opatrná to je nápor i pro zdravé dítě s normálním startem do života..
Přeji vám jen to dobré.. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8276
25.6.13 10:55

Já zkušenost nemám, ale moc tě chápu, že tě to trápí a vidíš katastrofický scénáře. Já jsem taky taková blbá povaha…vždycky z jakéhokoli drobného problému u syna vysleduju obr problém a vidím šílený diagnózy
takže to dělám tak, že když se mi něco u syna nezdá, tak se neobracím na naši dětskou dr. ale přímo na odborníka… když se mi zdálo, že v 6 měsících pohybově nedělá to, co by měl, tak jsem si u dr. jen vyžádala žádanku na rhb a zašla si tam sama, cvičili jsme vojtovku 1 cvik a v 9 měsících jsme přestali, protože se všechno upravilo.
Jestli se ti něco nezdá na vývoji, tak klidně hned zavolej na tu rhb kam chodíte, pro tvůj klid bych nečekala. Nebo jestli nechodíte na neurologii, tak bych si vyžádala o dětské žádanku, že bys ráda vzhledem k její anamnéze ji nechala vyšetřit neurologem.

To ti pomůže asi nejvíc, když navštívíš odborníky a oni ti řeknou, uvidíš, že tě to uklidní.

Samozřejmě nejlepší by bylo to nechat plynout a nehrotit, ale chápu, že ne každému to jde - třeba já tohle nezvládnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
25.6.13 10:59

Vyvoj je normalni, vsechny moje deti pasly, pak letadlo…
Vojtu bych jen tak preventivne necvicila, kdyz to neni treba :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2206
25.6.13 11:00

@cepcolatko Ahoj, držím vám i malé palce. Pokud je sledovaná neurologem a pokud Vojtíte a fyzioterapeut malou kontroluje, tak si nedělej obavy. Je fajn, že je dle vyšetření všechno OK. Ano, DMO se většinou diagnostikuje až po prvním roce věku, do té doby se mluví o centrální koordinační poruše - CKP a centrální tonusové poruše - CTP. Není to z důvodu, že dříve by se „nic nevidělo“, ale dětský mozeček je tak plastický, že si spoustu „hluchých míst“ dokáže obejít a prostě cílenou rehabilitací tenhle hendikep odstranit. Takže ve výsledku ani těžká CKP se nemusí automaticky rovnat rozvoji DMO. Dobrý RHB lékař či neurolog, zvláště ti, co znají Vojtovskou diagnostiku dokáže určit, že existuje riziko rozvoje DMO, ale to, zda k němu dojde či ne a hlavně v jaké míře (jen pro srovnání - třeba diparéza může mít podobu dítěte upoutaného na vozík a stejně tak podobu dítěte které trochu chodí po špičkách), záleží na stupni poškození mozku a na včasné rehabilitaci.
Ano, znám chlapečka, který si prošel tím samým, asi s ještě horším průběhem (převoz z okresní nemocnice do pericentra, 20% šance na přežití, 14 dní plná ventilace, 2m kyslíková podpora…) Je mu šest let, cvičil tedy intenzivně asi do 18m. Je to normální kluk jen s trochu horším držením těla (kolínka do X, vyvalené bříško, prohnutá zádíčka). V září nastupuje do školy ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2206
25.6.13 11:02

@cepcolatko ještě k vývoji - to co začala dělat je normální. A za mě, já bych ve Vojtovce pokračovala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2206
25.6.13 11:06
@peggy.sl píše:
@cepcolatko
já bych sama za sebe radila,,nepozorovat,, a užívat si mimča..já vím, že se to lehce řekne a hůř dělá, ale malování čertů na zeď ničemu nepomůže..

Peggy, já s tebou víceméně souhlasím, ale pouze pokud se jedná o mimčo se standardním vstupem na svět. U miminek, kde ten začátek byl „horší“ je naopak třeba pozorovat (neříkám srovnávat s ostatními) a případné pochyby řešit. Matka je s dítkem většinu času a odchylky si může všimnou daleko dříve, než lékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
25.6.13 11:06

Očkování právě řešíme, sestudovali jsme, co se dalo, máme zatím odklad a rozhodně půjdeme do něčeho šetrnějšího, bohužel jsme na to sami, naší dětské už v tomto nevěřím…dali jsme najevo, že to chceme jinak a jsme teď za potížisty 8o… Ale já už bohužel moc doktorům nevěřím, ono i tomu šílenému startu se dalo předejít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
25.6.13 11:14

@Bertolina11 moc díky za konkrétní informace. U nás ten převoz zřejmě proběhl rychle a včas, ale podrobnosti moc nevíme. Je pravda, že asi zbytečně plaším, paní doktorce v rizikové poradně se naše malá líbí, rehábka je s ní taky spokojená…pravda je, že jsme naposledy na rehabilitaci byli asi před třemi týdny…člověk už z toho blbe…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8276
25.6.13 11:42

No vidíš, když fyzioterapeut je spokojený, tak bych se ničeho nebála 8) já teda dr. taky moc nevěřím, ale třeba když jsme byli na cvičení u fyzioterapeutku, tak jsem jí naprosto věřila ve všem, prostě podle toho, jak mluvila a jak se k dítěti chovala jsem poznala, že tomu rozumí. Určitě máš takový pocit taky ne, že jí věříš?
A jestli máš teď pochyby, tak bych zvedla telefon a zavolala fyzioterapeutce, že se ti teďka něco na malé nelíbí, zda bys nemohla se s ní k ní přijít ukázat 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
25.6.13 11:48

@Aaalenkaaa to jo, já na fyzioterapii hodně dám, vždyť i malou máme jen díky každodennímu cvičení (Mojžíška). Jenže já jsem rehabilitaci minulý týden musela zrušit a teď pro změnu má naše rehábka dovolenou, tak jsem začala trochu plašit, no…ale díky za povzbuzení ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8276
25.6.13 12:22

Tak neboj, zavoláš jí po dovolené, ten týden nic neznamená. Je dobře, že máš někoho, komu důvěřuješ, ať ti řekneˇ„verdikt“ jakýkoli. Když by náhodou nějaký problémek byl, tak dá fyzioterapeutka na to vhodný cvik a spraví se to 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí