Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@LuSof74 Dobry den, moc me mrzi zazitky Vase i Vasi holcicky a bohuzel se tez pridavam “do klubu” nekonecneho rozrusovani synechie u nejstarsi dcerky. V prvni rade tady ale uvedu jeden fakt, a to je ten, ze srusty nejsou nutne znamkou spatne hygieny, ale je to hormonalni zalezitost. Prave pro to, ze si tim dcerka neskutecne vytrpela (a jeste bohuzel synechie neda pokoj), zacala jsem tohle studovat, protoze nazory lekaru jsou dost rozporuplne a proste jsem se fakt neztotoznovala s nejakym skatulkovanim spatne hygieny, kdyz jsem videla, jak ja i dcerka kazdodenne rostahuje a pekne si intimni partie umyva. Jedna se o nedostatek estrogenu, ktereho maji proste nekdete holcicky v zacatku mene, nektere vice. Mam 3 dcerky a na srust trpi pouze 1.
Bohuzel reseni pro Vas nemam
a popravde sama mam ted dilema, zda to s dcerkou zase nrjak resit nebo to nechat byt a doufat, ze se to brzy srovna, kdyz ji to nastesti neboli nebo nejak neomezuje (bude ji 7 let). Zkousela jsem snad vse, co se da (mimo hormonalni masti, to fakt ne), a jak tady jedna maminka psala, nekdy stacilo par dni na prazdninach u babicky, a do pulky zas slepene.. promazavaly jsme kaazdy den a vecer vsim moznym (slezova mast, pinďa mast atd atd), dcerka cvicila, fakt poradne roztahovala a stejne to proste srustalo.. takze jen sdilim, ze nejste sama a verim, ze se to nasim devcatkum srovna. Drzim palce.
@Annabu píše: Více
Moje dcera na ně trpěla. Pak se najednou i do půlky srostlá sama rozpustila a od té doby je klid. Začínám si myslet, že to je stejné jako s fimózou u chlapců. Tam už se od přetahování taky ustupuje.
@Janli fakt? To je pro me hodne nadejna zprava! Muzu se zeptat, v kolika letech se dcerce rozpustila, prosim? Jinak s tou fimozou to hodne i lekari prirovnavaji a tez si myslim, ze je to vlastne podobny “princip”.
@Annabu píše: Více
Někdy v šesti letech. Nedávám to jako univerzální radu, ale jako možnost. Prostě se stalo.
@Janli jasne, kazdy to ma urcite jinak. Ale zni to nadejne. Ja jsem po tech traumatech u dcerky uz fakt rekla, ze proste budeme zkouset nejak hlidat, at to nedela problemy, ale uz bych ji nechtela s tim tahat po doktorech a trapit ji.. nesmim na to ani vzpominat nebo se mi chce brecet.
Tak moc dekuju za nadejne vyhlidky ![]()
Ahoj, je mi 31 a ze zákroku bez umrtvení mám trauma které bych nepřála žádné ženě. Do dnes si pamatuji tu bolest, jak mě drželi, mámu která mě z toho utrpení nevysvobodila, držela mě a přihlížela tomu. Vyústilo to ve strach, nedůvěru z gynekologů a následovaly další bolestivé zákroky, protože naše tělo má větší paměť než mysl. Bohužel to ovlivnilo i moji plodnost, protože jsem nevěřila lékařům když mi doporučovali zákrok a snažila se mu vyhnout. Všechno ze strachu. Udělejte všechno pro to aby vaše dcera tohle nemusela zažít a aby k ostatním ženám, lékařům i vlastní mámě neztratila důvěru. Hlavně s ní mluvte a nic jí nenamlouvejte, připravte jí na to. Přeju všem holčičkám aby jejich mámy byly informované a zvolily raději anestezii nebo alespoň lokální umrtvení dříve nežli později. Žijeme ve 21. století.
Ahoj holky, jako dítě jsem, myslím, měla tohle místo tady asi slepené. Nikdo se o mě tam dole nijak výrazně nestaral..Měla jsem to zavřené. Ani jsem nevěděla, jak to vůbec vypadá. Bylo to pro mě překvapení, když se mi v pubertě začaly tyhle orgány měnit. Občas tam byl mázek a nějaké slepení jsem si rukama oddalovala, čistila se tam, ale o tomto problému čtu až teď a tady.