Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nevím přímo o takovém táboře, takže konkrétně neporadím, ale dělávala jsem roky klasické stanové dětské tábory a hned několikrát jsme tam nějaké bezlepkáře měli a vždycky jsme jim vyšli vstříc - domluvili si s kuchařem, co a jak, měli nakoupené vlastní pečivo (platili o něco víc za stravu, protože to prostě vyšlo dráž než jídlo pro ostatní děti), omáčky a polévky se zahušťovaly bezlepkovou moukou nebo se jim odebralo před zahuštěním, místo těstovin/knedlíků dostali rýži nebo brambory… A teď dělám tábory pro mládež a když je někdo bezlepkář/vegetarián/má nějakou jinou dietu, tak se mu taky vyjde vstříc.
Jasně, je to práce navíc, ale zas mi přijde dost smutné kvůli tomu děti vyčleňovat z kolektivu. To je škoda, jestli nejsou dnes na klasických táborech toto ochotní. ![]()
(Vím, že neodpovídám na otázku, ale to spíš tak jako námět k diskusi.)
@klamonožka Taky poradame tabory a jsme schopni se trochu přizpůsobit, ale a to je podstatné - trochu. Takze v popsanem pripade, alergie na lepek jo, tezkeho celiaka ne, neb to riziko kontaminace je pri vareni v polnich podminkach velke.
LDT Zubří, 2. běh, je to u Nového Města na Moravě, jezdí tam Klub celiakie Brno
Sportpropag dělá dia a celia tábory. Jinak koukni na diabetické tábory. Dia a čelí jdou ruku v ruce. Tím nechci strašit. Jen mají cukrovkáři víc zkušeností
Neporadím s konkrétním táborem, jen chci povzbudit, že se najít určitě dá. Dlouhá léta jsem jezdila na tábory, napřed jako účastník, pak jako vedoucí, a zažila jsem dvě děti s bezlepkovou dietou (z důvodu celiakie, takže se to muselo poctivě hlídat) a nebyl s tím problém. Respektive samozřejmě to bylo komplikované, jak při plánování nákupů, tak hlavně při vaření (a to jsme vařili v hooodně polních podmínkách), všechno ohlídat a tak, ale nikdy nás nenapadlo ty děti na tábor nevzít. (Možná taky z toho důvodu, že to byly tábory oddílu, co se scházel pravidelně i přes rok, takže nevyhodíš z tábora dítě, které je celý rok členem oddílu.)
4. běh letního tábora Velké Skaliny v jižních Čechách je určen pro děti s bezlepkovou dietou.