Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak na tuhle veti zacinam byt alergicka. Co by se na ni dalo asi tak odpovedet ze. Vzdy reknu „jo dobre“ a ostatni na me koukaji. Dobre? Tak to je dobre. at se ptaji znami, neznamy, doktori. Co bych jim tak mela rikat. Stoji to za prd. Mam se uzasne, a hned si asi predstavuji, ze zacnu vypravet proc se mam tak a tak. Asi na te materske zacinam kulturne uoadat ![]()
Já též vždy odpovídám dobře a tím je to pro mě uzavřené
Taky nevím jestli čekají, že se jim zhroutim do náruče a začnu si stěžovat a nebo začnu vyprávět jak skvěle a proč se tak skvěle mám
. A jelikož začínám devátý měsíc těhotenství, tak mě tahle otázka přivádí k šílenství a ještě když mi u té otázky začnou osahávat břicho
![]()
Já tuhle větu beru tak, jak je ve společenským konvencích zamýšleno, tedy jako začátek rozhovoru. Takže když se mě někdo zeptá, jak se mám, tak odpovídám konkrétně. Takže třeba kdyby ses mě zeptala teď, řeknu - zrovna teď perfektně, byla jsem na ultrazvuku a viděla miminko, jak se má taky dobře
Kdyby ses zeptala včera, tak řeknu, je to na pytel, protože se celá rodina hádá kvůli Vánocům
A rozhovor se hned rozběhne
Když odpovídám „dobře“ tak to většinou zní, jakože „teď nemám náladu na rozhovor, takže se ani neptej“, proto většinou lidi blbě čumí ![]()
Já poslední rok odpovídám - Parádně, jsem spokojená. Občas mě někdo nazlobí, ale celkově mám klidný život
Hromada lidí chytne příležitost a začne si stěžovat, jak tam a tam to a to, jak je to strašné,… Pokud se ale cítím dobře, proč si pořád jen stěžovat
K lékaři jdu jen na preventivky nebo když mi něco je, tak to řeknu konkrétní problém. Ale je pravda, že pořád dokolečka říkat, jak jsem spokojená, i když nemám zrovna náladu, je trochu ubíjející ![]()
Na otázce mi nic nevadí, taková klasická řečnická na uvedení rozhovoru. Odpovídám super a co zrovna dělám… a hovor se tak nějak zahájí
@KarlaNim píše:
Tak na tuhle veti zacinam byt alergicka. Co by se na ni dalo asi tak odpovedet ze. Vzdy reknu „jo dobre“ a ostatni na me koukaji. Dobre? Tak to je dobre. at se ptaji znami, neznamy, doktori. Co bych jim tak mela rikat. Stoji to za prd. Mam se uzasne, a hned si asi predstavuji, ze zacnu vypravet proc se mam tak a tak. Asi na te materske zacinam kulturne uoadat
já říkám - ále pořád stejně znáte to..a připojím úsměv a oni většinou odkývají že jo jo známe a já dovrším, no hlavně že není hůř a oni zase jojo svatá pravda a mám klid..
mluvím tedy o známých nebo lidech které zběžně potkávám - ne o přátelích kamarádech, tam se samozřejmě bavíme jinak ![]()
@KarlaNim Můj muž říká: „Máme se dobře, a dobře nám tak.“Všichni se zasmějí a je to fajn začátek rozhovoru. Lepší než si začít stěžovat…
Nebuď alergická, ber to jako společenskou frázi - jak by se tak asi měl začít rozhovor, když to není s kamarádkou, která může navázat na to, co jste si říkaly včera nebo před týdnem.
Ja odpovidam po pravde, jelikoz me odpovedi : dobre zacli stvat jak u sebe tak u ostatnich… Tak odpovim: no ted mam problemy v praci, vcera jsme byli na vylete mrknout na zamek, koupali se na slapech atd… To samy me ale vytaci taky, kdyz se zeptam kamosky- jak bylo na dovoleny?-dobre!.. Bych ji zabila je tam tyden a dobre! - z toho mam zjistit jaky bylo more a pamatky nebo co?:D
Já odpovídám známým „Čím dál tím stejně“, neznámým „Dobře“, protože je to stejně nezajímá a je to jen společenské plkání ![]()
Zpravidla odpovídám: Skvěle, jen kdyby bylo všeho jako peněz…