Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminky,
Potřebuji poradit, Mám čtyřměsíčního chlapečka, který strašně kašle. Kašle tak, že z toho zvrací. Má i zvýšené teploty, 37,7 už dva dny. Byla jsem s ním v úterý u doktorky a ta říkala, že je to tím, že má rýmu. Řekla mi, že mám zvlhčovat vzduch, větrat, topit málo, ale miminko obléknout, aby mu bylo teplo, nenechávat ho ve vodorovné poloze, prostě takový rady, na který bych asi přišla sama, pak že mám zvlhčovat nosík mořskou vodou a potom odsát…Jenomže nic nepomáhá, už je to druhá noc, kdy naspal dohromady max 40 minut… Jo, ještě jsem zapomněla, doktorka mi pro něj také napsala dithiaden, co jsem si přečetla, je to pěkně silné na tak malé miminko, ale prý mám dávat jen půlku, že bude spát…nepomohlo to vůbec, usne na minutu a následuje strašný záchvat kašle…takhle to je celou noc…Proto se ptám, takhle vypadá rýma? Nevíte, jak dlouho to může trvat…případně mi prosím poraďte, co by mu mohlo pomoct, je mi ho fakt líto… ![]()
Určitě pokud kašle bych šla znovu na poslech, zda to nemám nesedlo. U takto malých děti je to nejhorší, že nevíš jak reagují na nemoci a hlavně nevíš co je bolí. Chce to pevné nervy a dát na tvé vnitřní pocity.
U mýho staršího prcka je tohle i teď průběh rýmy a to jsou mu tři… Má ucpanej nos, pořádně se nevysmrká, steče mu to do krku, kašle… Tím jak hodně kašle a má z toho jak ty hleny i polkne podrážděnej žaludek, zvrací… Takže mě takovej průběh rýmy moc nepřekvapuje… Mladší to má zas malinko jinak.. ![]()
Ahoj, no rýma je fakt nanic, léčí se dlouho počítej tak týden. Můj syn jí ted měl, ale je teda větší. Ona jak mu ta rýma teče do krku tak kašle a zvrací. Dva dny je ještě málo na to aby to zabralo, ale neboj zítra nebo pozítří už to bude trošku lepší. Podlož mu hlavičku a dávej ty mokré ručníky na topení, bude se mu lépe dýchat, hlavně odsávat a stříkat tu mořskou vodu. No vlastně rady, které už dávno víš. Chce to jen vyčkat, neboj brzy se z toho dostane.
Nám taky ještě pomohlo namočit plínku, lehce vyždímat a pokapat eukalyptovým aromatickým olejem a dát přes postýlku. Hodně to protahuje nos a lépe se pak dýchá. Držím palce, my se rýmy nedávno nemohli zbavit dobře 2 týdny ![]()
Moc díky za rady ![]()
A mám dávat paralen na tu teplotu? A myslíte, že stačí ta obyč. odsávačka (ne na vysavač), přijde mi, že to nic nevytáhne, ty hleny má až někde úplně dole…:/
Paralen se dává až při horečce, protože ta už tělu škodí. Zvýšenou teplotou tělo bojuje proti nákaze a neni teda dobrý ji snižovat
@kaci008 píše:
Moc díky za rady
A mám dávat paralen na tu teplotu? A myslíte, že stačí ta obyč. odsávačka (ne na vysavač), přijde mi, že to nic nevytáhne, ty hleny má až někde úplně dole…:/
Hleny má až úplně dole, proto kašle. Kup vysavačovou a minimálně se mu bude lépe dýchat. Na kašel mým dětem nejvíc pomáhá tymiánka a eucasol od Justu, ale u takhle malýho miminka nevím, zda je to vhodný.
Teplota se snižuje až od 38,5 st. Kup si odsavačku na vysavač, hlavně tu vyvýšenou polohu měj a skoč s ním ještě jedneou k drce. Jakou tu rýmu má, vodovou nebo zelenou?
Asi to bude ryma, kdyby se to do tydne aspon trosku nezlepsilo, nebo se pridaly komplikace, sla bych na detske nechat mimco poslechnout. Jinak pod postylku dej kapesnicek s par kapkama teatree, zvlhcuj vzduch jen trosku, na spani netop a oblikni ho. Casto nosik odsaj, prostrikni morskou vodou a pred spanim dej kapicku Nasivinu pro miminka a zas odsaj. Teplotu do 38 bych nesrazela, pomaha telu bojovat s infekci.
15 m syn měl ted podobně blbou rýmu, a kašel tak že neustále zvracel, no ani si to nedokážu představit u 4m miminka, akorát mě zaráží ten Dithiaden že máš dávat půlku, my jsme prckovi měli dávat třetinu večer, a to je o dost starší než ten tvůj..
@berry4 zelenou určitě nemá a vodovou? No nejspíš tu, ale neteče mu to samo z nosu.
@marmelada78 no, ono mu to stejně moc nepomáhá, možná na dvě hodiny se uklidní, ale stejně nespí…už mu to nebudu dávat, a když tak jen čtvrtku, nemám z toho moc dobrý pocit…Mimochodem, četla jsem, že do roku 1910 byl dětem jako tlumivý lék proti kašli podáván heroin
Ja bych jeste zkusila homeopatika. ale to by ti mel poradit nekdo, kdo tomu rozumi, je potreba znat vic aspektu, aby se dala ta spravna. takze zadna ti takhle z fleku neporadim. ja je detem i sobe davam a lvicemene pomahaji.
Dithiaden není nic, co by malé dítě nemohlo, ovšem na rýmu mi přijde zbytečný. Hlavně ho ted přes den co nejvíc polohuj nahoru, atˇmu rýma teče z nosu a ne dovnitř a odsávat.
Občas dokáže pomoct i Nasivin.
Ahojky, teď momentálně řeším to co ty u 28m dcery a 15m syny-taky mají rýmu, jsou zahleněný, kašlou až tak, že zvrací.
U tvého miminka bych doporučila stále mít ve vyvýšené poloze, pokud máš navařeno tak mít mímo u sebe, zvlhčovat vzduch a hlavně koupit tu vysavačovou odsávačku. To je super vynález, pomocník k nezaplacení.
Přeji brzké zotavení a pevné nervy.(A horečku do 39 bych nesrážela, dej tělíčku šanci zabojovat samo
).