Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Nám se děťátko pořád za ty roky nedaří, ale máme s manželem často na hlídání jeho 10tiletou sestřičku a minulý měsíc poprvé dostala menstruaci. Všechno jsme to dobře zvládli a vysvětlila jsem jí snad všechno. Jenže za 2 týdny s náma jede k moři a bojím se, že to zrovna dostane, což by zvlášť pro ní bylo fakt hrozný - nemoct do vody… může dítě v 10 letech už používat tampóny (samozřejmě ty nejmenší a nejlépe s aplikátorem)?
Ahoj, já také dostala první menses v deseti letech a tampony jsem používala, i když mi to máma zakazovala, vložky jsem vždy nesnášela a používala jsem je jen po porodu. Nikdy se mi nic nestalo a na první gyn. prohlídce v 15 letech to bylo v pořádku.
Muze ale myslim ze ji to nepujde aplikovat…me to boleelo, dokud jsem byla panna, tak nevim ![]()
Já jsem používala od 12 let. Závodně jsem plavala tak to ani jinak nešlo.
Myslím si, že používání tamponu není věkově omezeno.
No ty mini by asi sly…
Ja jsem dostala menses nekdy v 6 tříde, tak to je tech 11- 12 let tampony jsem nosila, musi byt opatrna, nespechat, hlavne casto menit. Mozna bych volila ty bez aplikátoru, prece jen prstem to je „lepsi“ jako prirozenejsi, aby si tam neco neudelala…
Defacto může, ale spíš pochybuju, že jí nebude vadit. Chudák má menzes dost brzo, spíš bych předpokládala, že parvidelnost u menzes mít ještě nebude, dcera ve 13 letech taky neměla pravidelně, až ted se jí to po roce upravuje, a tampony teda nesnese, bolí jí to.
MS jsem dostala ve 12ti letech, tampony jsem měla poprvé asi také už v těch 12ti letech - OB mini. Nikdy mi nedělaly žádné problémy, jediný, komu je dělaly, byla moje konzervativní máti.
Neteř řeší to samé, má 11 a má menzes, musela s tím na tábor ale tam samo že se styděla říct že má menzes protože kolem holky to ještě nemají a tak to dělala jak se dalo, s vložkou do vody apod. to si myslím je lepší když zkusí tampon. u mojí neteře je problém že se bojí si ho tam dát. já sama jsem zkusila tampony s aplikátorem kolem 13 let, od patnácti jedu jen s nima a to jsem ještě byla tehdy panna/tou jsem byla do 17 let/ a nebyl problém.
Souhlasím s holkama já začínala na těch s aplikátorem protože jsem se bála že si to tam nedám ale pak jsem zkusila ty normální a přijde mi že ten normální tampon mini(na tom jsem dodnes i po porodu, větší není šance si tam dát aby mě to nevadilo) je menší a poddajnější že by jí ten normální tampon nemusel dělat problém si ho zavést
Ahoj, právě to řeším s dcerou, bude jí teda 14 let, ale byla u moře s dědou a samozřejmě to dostala…Takže poprvé tampon, zvládla to sama, nejlíp ji vyhovuje tampax mini, to jsou právě ty s aplikátorem, protože sama si obyč tampon bojí strčit hluboko a s tímhle to jde krásně a navíc nasáknutý se vytahuje do délky a ne do šířky jako obyč tampony, tak se pak netrápí při vytahování. Ale at si to nejdřív doma v klidu vyzkouší s mamkou…Tak já bych se toho nebála, záleží, jak se na to bude tvářit holčičky maminka ![]()
Příspěvek upraven 22.08.12 v 14:07
A jinak přesnost být může neteř má 11 a pár měsíců a už to pár měsíců má a má to přesné jak hodinky i já zamlada jsem neměla problém s přesností menzes, naopak jak hodinky líp jak teď:-)
Ahoj, já myslím, že to půjde, zkuste OB mini, myslím, že ty OB jsou lepší, maj takovej ten „potah“ a líp kloužou… Já teda dostalka MS „až“ ve 14ti a vložky jsem měla snad jen první 3MS, pak jen tampony a nebolelo mě to
Ségra má MS od 11ti a jede jen v tamponech ![]()
Myslím, že to není nijak škodlivý, spíš jestli jí to nebude bolet no ![]()
Taky jsem to dostala až ve 14 letech, takže už to měla z holek půlka třídy a měla jsem se s kým poradit.. ona se stydí, protože to nemají ani její 12leté kamarádky a to je taková hubeňoučká holka. No asi ty tampony zkusím koupit a uvidím, jak to bude zvládat a budu doufat, že teď bude mít delší mezeru mezi menstruacemi nebo dost nepravidelné a že to dobře dopadne. Ptala se mě totiž na tampony a ještě nechápe ani kam se strkají.. ptala se jestli do „dupy“ a já že né, že máme těch dírek víc, tak na mě koukala chudák úplně nechápavě…takže ještě budu muset s knížkou v ruce udělat hodinu biologie.. no to se mám na co těšit ![]()
Ja vim, ze me tu vsichni ukamenujou, ale stalo se mi presne totez ve 12ti, a jeli jsme k mori na moooc drahou dovolenou, na kterou jsme moooc dlouho stradali a tesili se… Mama se mnou zasla na gyndu a dali mi prasky na posunuti (vlastne normalni HA, zacala se brat tyden pred terminem a vysadila po prijezdu). Nic mi to nerozhodilo, dozivotni nasledky nemam
Dite mam na prvni pokus po vysazeni HA apod. Samozrejme jsou to hormony, ale ja byla tenkrat za ne stastna a jsem i ted.