Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Teniska7 píše:
Tatry! Byla jsem tam v detsvi mnohokrat a mam na to ty nejlepsi vzpominkyByli jsme tam i s manzelem na svatebni ceste
Pohodová turistika se tam da delat ale jsou to hory, tak clovek proste musi pocitat s tim, ze pujde do kopce
no to jo, to já počítám i s kopci.my vlastně jezdíme pořád do Chorvatska a mě už nějak to válení nebaví. a hlavně mi přijde, že Chorvatsko je čím dál dražší.
a opravdu se tam to počasí mění x za den?
@večernice40
Samozřejmě se dá najít i využití na „odpočinkové“ dny. Například v Popradu je fajn termální aquapark, lanovky atd. Výlety taky jdou naplánovat i tak, že nemusíte lézt po vrcholech, ale samozřejmě to nikdy nebude procházka jako po pláži. Zvážila bych jestli máte vhodné vybavení (minimálně opravdu pořádnou obuv, nepromokavé vrstvy…), počasí si opravdu může dělat co chce, občas je to slejvák z nuly na 100. Co se týče financí, je to opravdu náročnější, ale celkem se dá ušetřit pokud si člověk zjistí dostatek informací mají například týdenní neomezené jízdenky za výhodnou cenu atd. Ale vážně doporučuji, pro mě to byly ty nejlepší prázdniny, na nějaké moře si ani nevzpomenu.
@večernice40 Nas valeni taky nebavi. Jezdim na letni dovolenou do Vysokych tater uz 30 let temer kazdy rok.Ted i s detmi a vyziti tam je. Ty zmeny pocasi nemusi byt, ale muzou, jsou to holt hory. Staci se na to pripravit. Do batuzku plastenky, teplejsi obleceni, poradne boty, piti, svacu a hlavne neprecenovat sily. Za me Tatry jsou top. ![]()
@Mišutinka píše:
@večernice40 Nas valeni taky nebavi. Jezdim na letni dovolenou do Vysokych tater uz 30 let temer kazdy rok.Ted i s detmi a vyziti tam je. Ty zmeny pocasi nemusi byt, ale muzou, jsou to holt hory. Staci se na to pripravit. Do batuzku plastenky, teplejsi obleceni, poradne boty, piti, svacu a hlavne neprecenovat sily. Za me Tatry jsou top.
no já našla Hotel Hutnik 2 km od Tatranské Lomnice. nebyli jste tam? nebo můžete mi doporučit nějaké ubytování pro děti, nejsme nároční stačí nám polopenze, balkon a pokud možno blízko vlaku, protože pojedeme vlakem
a pláštěnka stačí nějaká obyč? boty mám adidasky takové tenisky, to stačí?
@večernice40 Bohuzel s ubytovanim neporadim. Byli jsme vzdy ubytovani v soukromi bez stravy. Nechteli jsme se casove vazat na navrat k veceri. Plastenky mame klasicke pro deti a pro nas take ty pevnejsi. Lze koupit i na miste, treba na Strbskem plese. Ty boty, zalezi jake tury planujete. My mame boty do hor kotnikove s poradnou podrazkou, nepromokave. Ale chodime vysokohorskou turistiku. Tam musi byt ten kotnik zpevneny a neklouzat po kamenech. Mivala jsem drive i botasky, ale opravdu s dobrou podrazkou, pak to take stacilo. Ale vzdy jsme brali i nahradni, kdyby byly mokre.
Nemůžete jet na oboje? My byli loni s dětmi v Bešeňové a super, spousta vyžití pro děti, procházky, dětské atrakce atd. Ale počasí trochu vrtkavé. Byli jsme v srpnu a ráno bylo jen pět stupňů.
A v červenci jsme byli u moře. To je klasika, počasí stále a dceři to pomáhá na eksem.
@večernice40 píše:
no já našla Hotel Hutnik 2 km od Tatranské Lomnice. nebyli jste tam? nebo můžete mi doporučit nějaké ubytování pro děti, nejsme nároční stačí nám polopenze, balkon a pokud možno blízko vlaku, protože pojedeme vlakem
a pláštěnka stačí nějaká obyč? boty mám adidasky takové tenisky, to stačí?
Adidasky - tenisky… za mě tedy nestačí. Max. chození po asfaltu, ale to je v Tatrách hřích. Vysoké Tatry jsou nádherné hory a jde tam dělat mnoho treků různé náročnosti. Ale potřebuješ aspoň základní výbavu. Sebou na trek i teplejší oblečení, pláštěnku, pevné boty nepromokavé. Ráno svítí slunce, ale v poledne tě může zastihnout liják. Loni jsme tam strávili skvělou dovolenou, užili si ji děti - každý den trek (ale jo, hodně do kopce), aquaparky jim nechyběly. Ale my na hory jezdíme a my i děti jsme vybavení a s manželem jsme i zkušení.
@bartsch píše:
Adidasky - tenisky… za mě tedy nestačí. Max. chození po asfaltu, ale to je v Tatrách hřích. Vysoké Tatry jsou nádherné hory a jde tam dělat mnoho treků různé náročnosti. Ale potřebuješ aspoň základní výbavu. Sebou na trek i teplejší oblečení, pláštěnku, pevné boty nepromokavé. Ráno svítí slunce, ale v poledne tě může zastihnout liják. Loni jsme tam strávili skvělou dovolenou, užili si ji děti - každý den trek (ale jo, hodně do kopce), aquaparky jim nechyběly. Ale my na hory jezdíme a my i děti jsme vybavení a s manželem jsme i zkušení.
a stačí softvelové bundy? pak mámě nějaké větrovky. manžel tedy má celoroční boty na hory, klukovi zakoupím trekové boty a sobě tedy taky. takže máme počítat ze sluníčka může být liják, takže nečekaně. a ty hole chodící také máte? to máš pravdu, že je to škoda chodit po asfaltu
@večernice40 píše:
a stačí softvelové bundy? pak mámě nějaké větrovky. manžel tedy má celoroční boty na hory, klukovi zakoupím trekové boty a sobě tedy taky. takže máme počítat ze sluníčka může být liják, takže nečekaně. a ty hole chodící také máte? to máš pravdu, že je to škoda chodit po asfaltu
Když pojedeš v létě, tak stačí
Sebou pod bundu mikinu a doporučuji i funkční kalhoty a trička (dlouhý a krátký rukáv) - nejlepší je mít více vrstev a podle potřeby ubírat nebo přidávat. Funkční oblečení ti zajistí, že při spocení nebudeš v mokrém. Cestou nahoru se potíš, nahoře je pak o dost nižší teplota než v místě, odkud jsi vyrazila. Hůlky máme a používáme, takže doporučuji
Počasí na horách může být zrádné, ale když se v horách umíš pohybovat a jsi připravená, nevadí to
Ty krásy hor, ten svěží vzduch, výhledy atd. za to stojí ![]()
@večernice40 Všechno už si nepamatuji, ale třeba lanovka na Hrebienok zpáteční - dospělí 9 eur, děti myslím 6, lanovka na Lomničák dospělí necelých 30 eur a děcka kolem 20. Aquapark v Popradě nějaké rodinné vstupné kolem 50 eur. Docela se to prodraží. Když jsme jezdili jen s manželem za bezdětna, tak nám „stačilo“ chodit. Člověk toho ujde o hodně víc, než s dítětem, tudíž nemusí platit lanovky, vláčky a jiné atrakce.
Ubytování bych já osobně hledala v soukromí, vyjde nejlevněji.
@cverunka píše:
@večernice40 Všechno už si nepamatuji, ale třeba lanovka na Hrebienok zpáteční - dospělí 9 eur, děti myslím 6, lanovka na Lomničák dospělí necelých 30 eur a děcka kolem 20. Aquapark v Popradě nějaké rodinné vstupné kolem 50 eur. Docela se to prodraží. Když jsme jezdili jen s manželem za bezdětna, tak nám „stačilo“ chodit. Člověk toho ujde o hodně víc, než s dítětem, tudíž nemusí platit lanovky, vláčky a jiné atrakce.
Ubytování bych já osobně hledala v soukromí, vyjde nejlevněji.
S dětmi jezdíme od mala a nikdy nebylo potřeba platit za atrakce. Ony děti toho ujdou poměrně hodně. Lanovky se hodí, za ty člověk může zaplatit, ale jaké jiné atrakce dítě potřebuje? Spíš jsme treky a jejich náročnost uzpůsobili věku dětí. Ale děti mají neuvěřitelnou výdrž a sílu. Ale pokud už samotní rodiče berou, že jim na horách „stačí“ chodit a dětem ne, treky na horách pro ně nejsou. Ale musím říct, že na horách (Tatrách, Alpách, „Julkách“…) potkáváme těch dětí hodně. Nás to naopak po dvou dnech na pláži v záplavě turistů ubíjí. Potřebujeme akci.
@bartsch Jo, naše dítě je taky zvyklé chodit, ale ruku na srdce, se 4 letých děckem nebudeš 2 týdny v kuse každý den štrádovat po túrách. Opravdu to neberu tak, že dítě jde do Tater za atrakcemi, my jsme zrovna docela nekonzumní rodina, ale už jen ty lanovky jsou docela palba. Pak jsme zkusili bobovou dráhu, nějaké koupání v létě mi přijde normální a peníze se sypou. ![]()
Ja bych spíše doporucovala Nízké Tatry jsou hezci (vysoke jsou po kalamitě strašně smutne, bez stromu) odtud dělat třeba vylety…akvaparky, bobova draha, lanovka na Chopok, prochazka kolem Vrbickeho plesa, vylet vlackem do Tatranske Lomnice, koupaliste Liptovsky Jan. Ubytko jsme meli toto http://www.apartmany-studia.sk v Jasne Demanovska dolina.
Co takhle Alpy po cestě do Chorvatska? Cena stejná, sluzby o dva levely jinde ![]()
@pavld píše:
Co takhle Alpy po cestě do Chorvatska? Cena stejná, sluzby o dva levely jinde
na to nejsou peníze, my bychom i jeli vlakem do Tater.ono když zaplatíš dovču v Chorvatsku a ještě ubytko v Alpách, tak to vyjde pěkně draho.