Tchýně - co s ní?

Anonymní
15.9.26 10:23

Tchýně - co s ní?

Jdu si tak trochu postěžovat.

S mojí tchýni nejsme extra kamarádky, ale do narození prvního dítěte to bylo víceméně v pořádku. Od té doby si kolikrát říkám, zda je to doopravdy ta chytrá ženská, za kterou jsem jí měla.

Podnět k napsání příspěvků (delší dobu jsem tu nebyla) jsou čtvrté narozeniny naší starší dcery. Poprvé je ve věku, kdy jsme spolu už hezky probírali dárky. To stejné proběhlo i s babičkou. Pár týdnů před narozeninami si spolu volali a řešili, co by chtěla k narozeninám. Dcera poprosila o nějaké pěkné šaty (jako princezna). Má teď hodně takové paráděcí období. Říkala že by chtěla duhové nebo růžové, fialové s jednorožcem a tak. I po tomto telefonátu na to babička několikrát přivedla řeč a řešili věci kolem (zda chce korunku a lodičky, zda raději nařasení nebo širokou sukeň). Co dcera včera dostala? Skate džíny a dlouhé batikované tričko. K tomu černé široké tenisky. Dcera samozřejmě smutná a babička na mě zmateně kouká, že jako co se dceři nelíbí a že je nevděčná:zed:

Je to poprvé, co na to reaguje i dcera. Doteď jsem to celé vnímala vlastně jen já a muž. Ale bylo to vždy v podobném principu. Tchýně nekouká na velikosti či roční období, koupí, co se líbí jí (většinou to jsou ještě k tomu dražší kousky). Pak je naštvaná, že nepošleme fotku s daným oblečením. Několikrát jsem jí na to upozorňovala, prosila o účtenku. Muž také. Ale ten mi od začátku tvrdí, že je to k ničemu. Že s ní ohledem darů nikdy nebyla řeč.
Když se starší narodila (konec léta), dostali jsme lehké letní šaty velikost 4-5 let. Teď je dcera snad unosí příští léto. :lol: protožei tu budou pět let ležet ve skříni.
Nebo ve třech létech dostanetriko 2-3 roky, šortky 6-9měsíců. Prostě se jí líbí kombinace, tak čapne to první, co najde. Nebo jsem na jaře dostala zimní péřovou bundu pro mladší. Teď je konečně trochu chladněji a už jí je samozřejmě krátká. Ale ona se tváří, že je to naše vina.

Doteď jsem nad tím jen kroutila hlavou, a většina z prodala přes vinted. Ale slíbit šatičky a koupit víceméně punk outfit mi přijde teda trochu síla. Začínám si myslet, že je v tom nějaký záměr. Protože starší jako malá nesnášela šaty a sukně a to je tchýně kupovala neustále, přestože jsme jí říkali, že je nosit nechce, a když si dcera poprvé o šaty poprosí tak dostane toto? :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25363
15.9.26 10:28

Po tom, co by divně koukala, že dcera nemá radost, bych se hodně nahlas zeptala: „A Vy jste babičko zapomněla, o čem jste si před pár dny tak dlouho telefonovaly?“ (nebo tak nějak)
Jestli jízlivě, rázně nebo překvapeně, je na každém.

Pokud ji netrkne ani toto, tak je buď hloupá nebo to dělá naschvál. Kupuje to? Nedostává to oblečení od někoho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
15.9.26 10:35

Naše tchyně dělala to samý, koupila věc, která se líbila jí a ještě byla dotčená, že se to dětem nelíbí. U nás hrají ještě roli finance - u nás to bylo to nejlevnější. Hadry třeba od Vietnamců - kousavé umělé čepice a divila se, že jsme je hodili do kontejneru na oblečení.

Později se domlouvala s dětma - že je vezme do OC a budou si moc vybrat - tak to jí pak děti úspěšně bojkotovaly, protože na jejich vybrané věci mela litánii, jak je to drahé a vmanipulovala je do levné varianty, kterou stejně nenosily. Teď už to naštěstí řeší penezma a je svatý klid.

To samý dělala o Vánocích, řekla jsem který dárek chtějí - u batolat to byla hračka FisherPrice a remcala, ze stojí moc Jednou už mi ruply nervy sa řekla jsem ji ať si nedělá starosti, ze hračky dostanou u nás, ze ani není schopna je pod stromek zabalit tak, aby děti měly překvapení a strčí to do dárkové tašky, takže to viděly hned jak vlezly do obýváku - tak to potom manželovi pomalu plakala, ze to tak není…

Je to stará komedie a ja už jí ty její manipulativní hry nehraju, už ji prokoukly i děti…jednomu dítěti slíbila k 16tinám řidičák na skútra, když za ní dítě přišlo, ze se jde zapsat do autoškoly, tak najednou zapomněla, ze to vůbec někdy řekla.
Penize jsme mu samozřejmě dali my a jí jsem rekla, ze je ubohá. Tak se urazila, ale jí to nikdy moc dlouho bohužel nevydrží :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.26 10:42

@Aries6 ono něco podobného proběhlo. Nejdříve dcera nadšeně skákala, když babička podávala tašku, že „šatičky, moje šatičky“ a tchýně se usmívala. Pak na nás zmateně koukala a já se jí zeptala, kde jsou ty šaty, které dceři slíbila po telefonu. Na to ona odfrkla, že tohle je přece super, že v tom bude vypadat skvěle. Že je to půjde k očím a šla odtrhávat cedulky (což jsem pak taktně zamluvila ať to můžu prodat i s cedulkou :lol: ) a šla to dceři cpát přes hlavu. Ta nechtěla a odběhla za námi, celá smutná. Vysvětlovala jsi jí, jako už asi po desáté, že dcera má ráda duhové barvy, dívčí střihy. Tchýně odešla kouřit ven, muž šel za ní, pohádali se. Zbytek oslavy byl divný, tchýně odcházela s tím, že dcera je nevděčná. Dnes ráno poslala zprávu, že doufá, že dcera půjde do školky v novém a že jí pošleme fotku. Já si fakt přijdu jak u deb*lů :zed:

Kupuje to určitě ona. Kolikrát mi posílá i fotky z obchodů.

• Citovat
  • Upravit
80095
15.9.26 10:47
@Anonymní píše: Více

prodej to, vyhoď to, a dceři kup šatičky sama, nejlépe s ní, aby dcera viděla, že to kupuješ opravdu ty,
přijde mi, že se ke tchýni chováš moc poddajně, nenech sebou orat a vláčit, potřebujete tchýni k hlídání nebo dává vám peníze? pokud ne, tak se striktně vymez, navíc tchýně si buduje převahu nad tebou přes nevinné dítě - to je hnus, nejlépe by bylo odstřihnout se od ní nebo výrazně snížit styky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
15.9.26 10:49

Já bych ji odpověděla ať nedoufá, že se to dceři nelíbí a nosit to nebude - vděčnost nevděčnost :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.26 10:58

@stinga občas hlídá, ale jsou z daleka, takže je to vždy spíše kvůli, protože chce být s dcerou sama. Nijak jí nepotřebujeme.

Právě teď řešíme s mužem, jak se k tomu postavit. On je za to, nechat ať si dcera vytvoří vlastní názor. Já už bych to chtěla s dcerou na rovinu probrat a neomlouvat ji.
Jinak je na obě děti hodná, ale podobný princip chování uplatňuje všude. Chce si „hrát“ tak jak chce ona (většinou jen vykládáním pohádek na klíně) a ne třeba jít na hřiště nebo spolu něco dělat.

Ta moje reakce možná působí mírně, většinou jsem přísnější. Teď jsem se držela zpátky a poslala muže. Měla jsem pocit, že dceři bych zkazila oslavu, kdybych na ní naběhla. Zpětně si říkám, že jsem asi měla. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
683
15.9.26 11:11

No tak na hrubý pytel… dát tchyni k narozeninám lego nebo barbínu. A klidně před holčičkou bych nahlas pronesla, ať se na babičku nezlobí, že babička už je hodně stará, zapomíná a plete se jí to. Nezměníš to, tak se tím aspoň zkuste bavit… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12855
15.9.26 11:17

Tohle tchýně dělávala taky. Kupovala zásadně pouze to, co se líbilo jí ve velikosti, kterou určila ona (protože to bylo napsaný na štítku). Ale tam šlo cíleně o to si prosadit svou hlavně aby se mnou nekonzultovala dárek od ní. Takže jsem ji normálně poslala vyměnit bundy, protože byly malý. Mnohokrát jsem jí říkala, že dceři je potřeba koupit větší než se píše na štítku, protože je na svůj věk větší. Taky tehdá frcelo Frozen, holky to milovaly tak to se tehdá tchyně nechala slyšet, že v žádném případě nikdy nebude kupovat nic,,s těmahle americkýma obrázkama", protože to nesnáší. Vždycky koupila nějakou nádheru nejlépe v tmavých a černých barvách. :D :D :D
Jestli se u vás babička vysloveně domlouvala s dcerou a zkazila dceři dárek, tak to už je potřeba zasáhnout.

Bohužel osobní zkušenost je taková, že s lidma, co praktikují tyhle manipulativní hry, je těžké pořízení. Dceři bych koupila šaty a vysvětlila, že nemá smysl se s babičkou na ničem domlouvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15846
15.9.26 11:20

Dceri bych rekla at neni smutna, ze šatičky půjdete koupit spolu a vybere si podle představ. Oblečení které dostala od babičky, pokud se jí ani trochu nelíbí, můžete někomu dát. Tchyně ať si trhne nohou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
15.9.26 11:48
@bjetuschka píše: Více

Ježíš to tchyně dělala taky - koupila zimní bundy a velikost brala dle cedulky, kluci byly o hlavu větší než vrstevníci a děsně se divila, že mají rukávy nad zápěstím, ale na cedulce je to na jejich vek - takže jsem ji taky posílala měnit.
Ještě nevím proč, ale taky hned z toho rvala cedulky dolů, jednou jí to nechtěli s urvanýma cedulkami vyměnit zase malou bundu v H&M, tak se tam s nimi hádala, nakonec ji to vyměnili, aby hned při dalším zkoušení ty cedulky zas trhala dolům, proste nepoučitelná :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9338
15.9.26 11:49
@Alušáček píše: Více

Souhlasím :palec: kdyz je tchyně nechápavá, zařiďte se podle sebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25363
15.9.26 12:05

Je to hnusný a krutý, ale od teď bych dceři nedala jedinou věc od ní. Teda pokud ji ona sama nebude vyloženě chtít. A když se zeptá, kde je fotka, tak bych pořád dokola mlela, že toto přece nechtěla. A že když chce kupovat sama podle sebe, co chce, tak ať se ale malé neptá. Tohle je totiž solidní teror. Zpracovat si malou holčičku, naslibovat a pak to totálně porušit.

Možná bych i já udělala jí to samé. Až s na něčem domluvíte, udělala bych jí pravý opak.

Ale to je na tobě/vás, jestli se vám do toho chce.

Já měla skvělého tchána, ale v něčem byla domluva fakt těžká a musela jsem být občas opravdu hodně důrazná a nepříjemná. Šlo např. o hromadu sladkostí pro dítě, které to neumí odhadnout a sežere všechno, co si koupí. Navíc děda kupovat fakt chemické driáky. Tak jsem mu dítě přestala na čas dávat na hlídání. Nepotřebovala jsem to, ale on svoje vnoučata miloval. Pomohlo až důrazné varování, že jedna sladkost stačí a k tomu třeba ovoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6600
15.9.26 12:17

Au.. je mi tvé holčičky líto, muselo to být velké zklamání.
Kdyby se tohle stalo u nás (mám také malé holčičky), tak dceru čapnu za ruku a řeknu ji, že jedeme spolu do obchodu, aby si vybrala své šatičky.

V tu chvíli by mi snad puklo srdce za dceru.
Tohle by snad štíplo i babču.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19170
15.9.26 12:34

Mam ctyrletou a uplne me to boli za tebe :srdce: Taky ma ted mala obdobi saticek, ale ja tyhle veci uz radsi kupuju a nechavam jen proplatit. Pak me kolikrat stve, ze pustim krasny darek, ze ktereho bude mit velkou radost a samo pak resime co dat za nas at to nejsou nejake doplnkove blbiny (to se bavime celkove i o narozeninach atp). Takze uz jsme se zarekli, ze nejdriv vybereme darek za sebe a pak teprve za ostatni. Ano, jsem jesitna, ale chci aby mela radost i z darku od rodicu a ne aby smetanu slizli jen prarodice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová