Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
chtěla bych se vás zeptat zda máte zkušenosti s tea tree olejem u zvířat? Naše kočičky chytly blechy a někde jsem si přečetla, že to funguje i na zvířata. Nevíte o tom něco? Hledala jsem na netu, ale nikde nic..
Děkuju
Spíše to působí jako prevence ne na vyhubení. Máme štěně jorkšíra a přesto, že aplikujeme ampuli za krk, tak po koupání ji protřu tea tree olejíkem.
@Sluchátko píše:
Ahoj holky,chtěla bych se vás zeptat zda máte zkušenosti s tea tree olejem u zvířat? Naše kočičky chytly blechy a někde jsem si přečetla, že to funguje i na zvířata. Nevíte o tom něco? Hledala jsem na netu, ale nikde nic..
Děkuju
V žádném případě nepoužívat u koček, je pro ně jedovatej…mám bohužel smutnou zkušenost. Teď jedu na cvičák, ale pak Ti sem hodím články." .{color:fuchsia}"
Tea tree oil (čajovníkový olej):
K tea tree oil se z hlediska toxikologie ví, že je nezbezpečný a toxický pro kočky a také bylo popsáno několik otrav u malých dětí. Často se na přípravky objevují alergické kožní i celkové reakce.
Obecně u zvířat i lidí je nutno dbát na to, aby látka nebyla požita vnitřně (aplikace na sliznice dutiny ústní u člověka by měla být v nejmenším možném množství a používání krátkodobé). Při vnitřním užití je nástup rychlejší a otrava může mít špatný průběh. Objevují se (popsáno z různých zdrojů, nemusí se objevit všechny příznaky) – porucha koordinace, svalová slabost, deprese, pokles teploty, poškození jater a eventuálně kolaps se smrtí. Smrt byla zatím ale v odborné literatuře popsána jen u koček.
U zevního podání dochází díky dobré rozpustnosti účinných látek v tucích k přestupu přes kůži i do hlubších tkání, a někdy to při vyšších dávkách nebo potírání velké plochy kůže může vést k celkovým příznakům otravy.
Ještě další nebezpečí u čajovníkového oleje tkví v tom, že na slunci (UV záření), dochází k rozkladu účinných látek na různé metabolity, které mohou být také škodlivé a ví se o nich, že alergizují kůži. Takže je nutno přípravky skladovat správně, a to v temnu.
Čajovníkový olej se nedoporučuje aplikovat na kočky, březím zvířatům, mláďatům, či oslabeným jedincům. Také nikdy ne na velké otevřené rány – zde by mohlo dojít k vstřebání do oběhu přes ránu a k otravě. Pokud byste zaznamenali jakékoliv netypické projevy při aplikaci, ihned látku z kůže omyjte mýdlovou vodou, obraťte se okamžitě na svého veterinárního lékaře a přípravky na bázi tea tree oil už nepoužívejte.
Jo, dá se to použít - tea tree má i repelentní účinky. Můžete ho zkusit přimýchat do šamponu, případně je občas přestříkat sprejem (voda + TTO)
@frisbee no tak náš pudl a naše jorkšírka by už byli několikrát po smrti. Já běžně na afty, na kloktání tea tree olej používám.
@Anulka píše:Řekla jsem u kočky, na psy jej používám.
@frisbee no tak náš pudl a naše jorkšírka by už byli několikrát po smrti. Já běžně na afty, na kloktání tea tree olej používám.
Tak já používala u psů i koček…Pokud to je úměrné množství a nakapete to pouze za krk, nic se nestanu…Používám už roky a kocour se pyšní pevnému zdraví…A klíšťata ani blechy ho neobtěžují