Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu být těhotná, když beru hormonální antikoncepci pravidelně, ale jednou jsem zapoměla vzít prášek a ten den jsem s přítelem spala. Prášek jsem si vzala až další den večer zároveň s druhým. Děkuji za odpověd.
Pravděpodobnost je myslím hodně malá, taky záleží,který den cyklu to bylo,vadí to spíš zezačátku,pak už tak ne,mě se to stalo několikrát,i víc prášků,a nikdy jsem těhotná nebyla,ten antikoncepční účinek v těle přetrvává,jako antibiotika.Ale nějaký to procento tady asi je,stejně jako když se antikoncepce bere a stejně se někdy stane,že žena otěhotní i přes ni,píšou 1%,tak nevím,jestli jsem Tě uklidnila,příroda je mrška nevyzpytatelná… ![]()
Ahoj, přečti si příbalový leták, každá HA je jiná. Těhotná být můžeš a také nemusíš. Pak taky záleží jestli sis prášek zapomněla vzít na začátku balení, uprostřed, nebo na konci, ale myslím si, že z letáku nebo internetu se dozvíš víc. Popř. si zkus udělat test.
V pondělí jsem začala brát nové plato a v úterý jsem zapoměla. Brala jsem si ho až ve středu večer.
stoprocentně ti to nikdo nepoví, ale ta pravděpodobnost je malá… případně si zkus cca za dva týdny udělat test, ať máš klid
Na test je brzy,myslím,že Ti nezbývá nic jiného,než počkat,teď fakt nemůžeš dělat vůbec nic,jestli jsi těhotná nezjistíš,až tak těsně před očekávanou ms,ale myslím,že těhu nebudeš,přečti si leták,antikoncepční účinek 1 tablety přetrvává několik hodin.
Havraní píše:
Na test je brzy,myslím,že Ti nezbývá nic jiného,než počkat,teď fakt nemůžeš dělat vůbec nic,jestli jsi těhotná nezjistíš,až tak těsně před očekávanou ms,ale myslím,že těhu nebudeš,přečti si leták,antikoncepční účinek 1 tablety přetrvává několik hodin.
U mojí bývalé HA byl účinek 12 hodin, potom se účinnost snižuje.
A ten test by mohl případně něco ukázat nejdříve 10 den - podle citlivosti testu. Ono to časové udání v den vynechání (několik dní před vynecháním) ms uvedeném na testu podle mě vychází z ukázkového cyklu +/- 28 dní. Už jsem nad tímhle hodněkrát koumala, jelikož znát den vynechání ms je u mě nemožné ![]()
Já beru cilest a v letáku je účinnost 12 hodin pak se doporučuje používat i jiná metoda antikoncepce po dobu 7 dnů, ale s přítelem nic jiného nepoužíváme.
No když si na zapomenutí HA vzpomeneš po více jak těch 12 hodinách, je lepší se ten týden chránit ještě i jinak - holt jistota je jistota i když ta pravděpodobnost je malá.
Moje mamca (je jeste mlada
) bere cilest, a uz kolikrat rikala, ze zapomnela a nic .. tak snad to nebude tak hrozny, samo zalezi na tvem tele.. tohle ti proste nikdo nepovi..
tak ja za me muzu rict ze jsem brala antikoncepci pravidelne uz 7 let a ted jsem na konci 8 mesice
sice jsme to neplanovali a taky jsem cumela kdyz jsem na testu objevila // carky ale ted se tesime
nekdy se to hold podari ikdyz by nemelo a to jsem si davala opravdu pozor na to abych to brala jak jsem mela, protoze na mimco jsem si prisla jeste mlada, mame asi naky agresivni spermie ![]()
Dámy, ženy, holky. Tak jsem z toho jelen
Už asi přes rok beru Mistru tabletky. Stalo se mi to teď poprvé a vůbec nevím co si o tom mám myslet.
Beru prášky pravidelně, ale trápí mě asi bulimie, hodně toho vyzvracím. Snažím se brát prášky až před spaním kdy vím, že zvracet nebudu…Ale je mi jasné, že funkčnost prášků se u mě opravdu zaručit asi nedá.
No, prostě. Minulý pátek jsem skončila s platíčkem. V neděli jsem to měla dostat. Dostala jsem to až v úterý a to jen půl dne a pak už jen špinění. Pak středa lehké špinění, ale zvládla jsem to i bez vložky. A další dny už nic. Zítra si mám vzít další prášek z dalšího platíčka, ale co když jsem těhu??? Neublíží to mimizárodku nějak? Další várka prášků?? Test jsem si dělala dnes. Je tam miniminimini dušík, ani nevím jestli nefantazíruju
Zkusím ještě zítra…Ale co pak, když bude zas jen dušík??? Brát ty prášky???
Poraďte prosím. Co myslíte???
@Anonymní píše:
Dámy, ženy, holky. Tak jsem z toho jelenUž asi přes rok beru Mistru tabletky. Stalo se mi to teď poprvé a vůbec nevím co si o tom mám myslet.
Beru prášky pravidelně, ale trápí mě asi bulimie, hodně toho vyzvracím. Snažím se brát prášky až před spaním kdy vím, že zvracet nebudu…Ale je mi jasné, že funkčnost prášků se u mě opravdu zaručit asi nedá.
No, prostě. Minulý pátek jsem skončila s platíčkem. V neděli jsem to měla dostat. Dostala jsem to až v úterý a to jen půl dne a pak už jen špinění. Pak středa lehké špinění, ale zvládla jsem to i bez vložky. A další dny už nic. Zítra si mám vzít další prášek z dalšího platíčka, ale co když jsem těhu??? Neublíží to mimizárodku nějak? Další várka prášků?? Test jsem si dělala dnes. Je tam miniminimini dušík, ani nevím jestli nefantazíruju
Zkusím ještě zítra…Ale co pak, když bude zas jen dušík??? Brát ty prášky???
Poraďte prosím. Co myslíte???
Teda já se moc v práškách nevyznám, ale ve tvém případě bych je rozhodně nebrala a počkala bych, abys měla jistotu, že nejsi těhotná. Protože když zvracíš a přitom jsi chráněná jen práškama, otěhotnět můžeš.
Jinak je zvláštní napsat „trápí mě asi bulimie“, o bulimii většinou člověk ví
Doporučuju ti zajít za psychiatrem, ať už jsi těhotná nebo ne ![]()
@majki.r Když já nevím jestli mám tu nemoc takto rovnou ozanačit.
Už to mám sedm let, člověk se s tím naučí žít. Rozhodně psychiatra nezvažuji. Ale chápul, že to zní hrozně
. Když si to po sobě čtu, taky mi z to je všelijak
…Ale když tedy nezačnu brát další platíčko. Vynechám tedy měsíc. Průběžně budu testovat těhu. Pak třeba zjistím, že těhotná nejsem a další měsíc zas prášky nasadím??? To právě nevím, jestli se jen tak může měsíc vynechat a pak třeba začít brát prášky znovu.
Můžu po roce na měsíc vysadit a pak zas nasadit HA?
Buď jsi skutečně těhotná, nebo Ti prostě zvolení HA přestala sedět.
Nicméně oba své problémy, zvláštní menstruaci i to zvracení, by jsi měla předně řešit s lékařem. Psychiatra není potřeba se bát - ten Ti pomůže. Dlouhodobé zvracení není dobré ani po fyzické stránce (žaludeční šťávy poškozují jícen, ničí se zbní skloviny, organismu se nabourává metabolismus atd.). ![]()