Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já myslím, že ne, ale rozhodně by se to mělo dát do pořádku do porodu. Pásový opar je vlastně znova aktivovaný virus planých neštovic, který se v těle „probudí“ při nějakém oslabení. A pokud jsem četla, tak pro mimino je hodně nebezpečné, když má mamina v době porodu plané neštovice. Ale ještě máš šest týdnů, poraď se s lékařem. Aktuálně si myslím, že nebezpečí pro dítě nehrozí.
Tady jsem něco našla:
http://www.tehotenstviaz.cz/index.php?…
Myslím, že buď v klidu, protože jsi po 30. týdnu a zároveň je do porodu daleko. Přeju brzké uzdravení.
![]()
@Cuarentena Jsi moc hodná, že mě takhle povzbuzuješ, vážím si toho a taky doufám, že to bude v pořádku. Víš mám o to větší strach, protože už jsem jednou o mimi přišla, bylo to sice ze začátku těhu, ale tohle si s sebou neseš už napořád ![]()
@Anonymní píše:
@Cuarentena Jsi moc hodná, že mě takhle povzbuzuješ, vážím si toho a taky doufám, že to bude v pořádku. Víš mám o to větší strach, protože už jsem jednou o mimi přišla, bylo to sice ze začátku těhu, ale tohle si s sebou neseš už napořád
Jo, to znám. Ale bude to dobré, už jsi před cílem. Úplně chápu tvoje nervy, taky bych z toho byla špatná. Ale trefila ses s tou smůlou do relativně bezpečného období, poškození miminka už nehrozí, porod snad ještě ne, kdyby se náhodou stalo, píchnou miminku nějaké protilátky a izolují ho od maminy, než se ta uzdraví.
Pokud mas podezření, jela bych do nemocnice nebo na pohotovost. Tam o tom ví určitě víc než my tady. Nemyslím, ze to budou brát jako zbytečnou paniku.
@Cuarentena No,budu doufat, že to dopadne dobře a že se mě ten hnus v podobě oparu brzo pustí. Nevím co bych dělala, kdyby se mělo malýmu něco stát…
Já nechápu, že nejedeš nebo aspoň nevoláš do nemocnice a ptáš se tady. My opravdu nevíme, jestli ten opar máš nebo ne. Takže doporučuji jet na kontrolu a zkonzultovat
@lokynka Děkuju za radu, ale ta nemocnice mě už taky napadla a taky jsem tam volala, mám počkat do pondělí a pak k praktické doktorce. Prý kdybych jela na pohotovost, tak mi tam na to teď stejnak nemužou nic dát, vzhledem k těhotenství. Takže musím vydržet a doufat, že to bude ok…
@Anonymní píše:
@lokynka Děkuju za radu, ale ta nemocnice mě už taky napadla a taky jsem tam volala, mám počkat do pondělí a pak k praktické doktorce. Prý kdybych jela na pohotovost, tak mi tam na to teď stejnak nemužou nic dát, vzhledem k těhotenství. Takže musím vydržet a doufat, že to bude ok…
to mi přijde opravdu zvláštní, že by na to nemohli na pohotovosti nic dát. A myslela jsem spíš gynekologickou pohotovost, prostě v nemocnici oddělení, kde pořád někdo je, tam by měli být kompetentní vědět, co se smí v těhotenství dát za lék (mast nebo tak něco). Držím pěsti, ať je to ok
@lokynka Tam jsem volala taky a řekly mi, že si mám zavolat na pohotovost a tam, že mi doktorka řekne co s tím. Na pásový opar se dávají léky, ale vzhledem k tomu, že jsem těhotná, tak mi je dát nemuže, doporučila mi jen B-komplex a tekutý pudr, což jsem věděla taky a už jsem to v sobě měla, takže uvidíme, co na to řekne moje doktorka…
Budte uplne v klidu. Ja ho mela asi v 8. tt, byla jsem vyplasena, ale doktorka na gynde i geneticka me uklidnily, ze je to druhotna infekce (z planych nestovic), ze primarni by byla spatna. Jediny blby je, ze na to opravdu nemohou nic dat krome tekuteho pudru.
@Meed Jéé,tak to mě teď dost uklidnilo, když mi píše někdo, kdo to měl a prošel si tím taky ![]()
Takže vám na to doktorka nic nedala? A jak dlouho jste se s tím léčila?
Doktorka napsala jen tekuty pudr, antivirotika by pry uskodila vice nez samotny opar. Trvalo to asi 10 dni, ale prvnich cca 5 bylo nejhorsich, strasne to svedilo. Pak to pomalu bledlo, ale uz jsem o tom vubec nevedela. Drzim palce, at je to brzo pryc!
Ahoj, měla jsem pásový opar v 11TT. Viděla mě hromada doktorů a result - nebyl zaznamenaný případ, že by pásový opar v těhotenství způsobil poškození plodu. U primoinfekce neštovicema je riziko cca. 1%. Nejrizikovější je klasicky první trimestr (ale i přesto nebyla zaznamenaná souvislost mezi pásovým oparem a poškozením plodu) a pak pásový opar v blízkostí pordovních cest v době porodu - hrozí, že by se mimčo mohlo nakazit neštovicema. Co může být rizikové jsou horečky, které můžou pásový opar provázet.
Léčba spočívá jen v mírnění symptomů - mazat třeba fenistilem, nebo něčím aby to nesvědilo. A být v klidu. Od prvního pupínku do vyloupání to trvalo max. 10 dní a byl klid.
Bude to dobré, uvidíš. ![]()
Ahoj holky, jsem 34tt a nejspíš mám pásový opar. Včera se mi udělal malej pupínek, takže jsem tomu nevěnovala pozornost, ale dnes už jich tam mám víc

Pásový opar už jsem několikrát měla ještě před těhu a pak mi to dalo rok pokoj, nechápu proč se mi to objevilo teď
Hlavní na co se chci zeptat je, zda to nijak neublíží miminku, strašně se bojím