Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, ráda bych se zeptala, jak je to v těhotenství s vitamíny. Jsem nyní v 5tt, dle UZ šel vidět gestacni a žloutkový vacek. Lékař se me ptal na užívání vitamínů - beru kys. listovou, vitamin C, D, omega-3 mastne kyseliny, hořčík. Lékař na mě vyhrknul, že si tímto zabijim dítě a způsobím mu vrozené vývojové vady. Hodně mě to vylekalo a místo uklidnění jsem jak na trní. Chci se zeptat, jestli jsem opravdu mohla způsobit takovýto problemy, nevíte? Budu vdecna za každou zkušenost, děkuji!!
Ano, předávkování je problém. Proč ses nezeptala lékaře na jeho názor? Zde to nebude ideální…
@vcelicka93 píše:
Ahoj holky, ráda bych se zeptala, jak je to v těhotenství s vitamíny. Jsem nyní v 5tt, dle UZ šel vidět gestacni a žloutkový vacek. Lékař se me ptal na užívání vitamínů - beru kys. listovou, vitamin C, D, omega-3 mastne kyseliny, hořčík. Lékař na mě vyhrknul, že si tímto zabijim dítě a způsobím mu vrozené vývojové vady. Hodně mě to vylekalo a místo uklidnění jsem jak na trní. Chci se zeptat, jestli jsem opravdu mohla způsobit takovýto problemy, nevíte? Budu vdecna za každou zkušenost, děkuji!!
Tak tam už bych víckrát nešla. Brala sem podobný vitamíny, hořčík teda ať později kdy mě chytaly křeče do noh. A mám normální zdravy děti. Ale nejlepší je samozřejmě pestrá strava a vitamíny nejsou až tak potřeba.
Divny doktor
listovka je v pohodě, já asi nic jiného ani nebrala v tom začátku, pak od druhé půlky mi Dr predepisovala hořčík na tvrdnuti a zelezo. Záleží na množství no, aby ses nepredavkovala a jestli je to nějaký mix, tak ne vše je v těhotenství vhodné ![]()
Ale prosimte! Hořčík jsem brala celé těhu v koňských dávkách kvůli tvrdnutí břicha, k tomu kys. listovou první 3 měsíce a celé těhu GS mamavit a céčko taky na imunitu
A to nemáš přímo vitamíny pro těhotné? Dělají přímo pro první trimestr a člověk nemusí nic řešit kolik čeho. Ačkoliv v prvním těhotenství jsem brala víceméně jen kyselinu listovou a pak časem magnosolv na tvrdnuti břicha a nevypadaly mi zuby a dcera je taky zdravá. Asi záleží spíš na tom co jíš a dítě si z tebe vezme co potřebuje.
@vcelicka93 píše:
Kys. Listová je ok, ten zbytek svým způsobem také, ALE záleží na tom, kolik toho bereš. Proto je v tehotenstvi ideální brát Prima třeba Femibion, Mamavit atd. Nějaký komplex, kde je toho prostě akorát. ![]()
To je dobrej doktor, vyděsí tě, ale důvod a doporučení už nedá? ![]()
Můj známý je porodnik a radil mi, ať beru jen kyselinu listovou, že po těch komplexech a dalších vitaminech pro těhotné se pak akorát rodí strašně velké děti a že listovka pro miminko bohatě stačí, pokud ma zena vyvazenou stravu. Samozřejmě pokud ti gyn nepredepise něco dalšího (hořčík, apod…)