Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já teda nevím jistě, ale myslím že když půjdeš na neschopenku tak by tě neměl vyhodit. Jinak je tam pak ochraná lhůta tuším že 180dní když skončí v práci což by ses teda asi nevešla. Snad někdo bude vědět líp ![]()
No a před tím jsi pracovala? musíš být pojištěna 270 dní v uplynulých 2 letech…to bys splňovala ne? a být zaměstnána nebo v ochranné lhůtě - což nebudeš pokud skončíš hned, ale když to „vydržíš“ nebo půjdeš na neschopenku tak ano?
Nikde skončit nemusíš, zaměstnavatel ti musí dát takovou práci, která je pro tebe vhodná nebo tě nechat za plný plat doma. Ale řeklneš-li to ve zkušebce, tak asi skončí, vyhodit tě totiž může.
A neschopenka je ze zdravotních důvodů a posílá tě tam lékař, ne zaměstnavatel (ale pro něj je to výhodnější než ti hledat jinou práci nebo tě dokonce nechat doma).
@Alyss1 ano před tím jsem pracovala, dva roky. V této práci ale pracovat nemůžu musela bych okamžitě na neschopenku, protože zvedám až 20 kg pytle.To je těžká práce, co dělám. Jenže právě nevím, jestli mě zaměstnavatel nevyhodí.
No tak co jsem googlila tak tě vyhodit může. nehledě na pracovní neschopnost a těhotenství. od toho je to zkušební doba:( tak jedině najít jinou práci, kteerou můžeš dělat déle.
@zvidavajanca tak bud to neřeknu a ještě dva měsíce budu zvedat 20 kg pytle nebo nevím. Jiná práce tam není, co bych mohla dělat.
Ve zkušební lhůtě ti může ukončit pracovní poměr při těhotenství i při neschopence. Na ní ale můžeš zůstat, což ale při dvou dětech tohoto věku znamená, že budeš celé těhotenství limitovaná 6 hodinami vycházek. Holky většinou píší, že 3 hodiny ráno a 3 odpoledne. Zároveň na mateřskou nárok mít (asi) nebudeš. Spočítej si to - musíš mít za poslední 2 roky odpracováno 270 hodin a zároveň být k datu porodu zaměstnaná, nebo ukončit prac. poměr tak, abys byla v ochranné lhůtě při nástupu na MD, která je tuším 180 dní. Jinak máš nárok jen na rodičák v té výši, cos psala - tedy 4 letý. Ale chlap pracuje, ne? Takže pokud on splní požadavky, můžeš volit 3 letý přes něj
Pokud jsi ve zkusebni dobe, tak te vyhodit muze, chranena jsi pouze pokud mas na dobu neurcitou, kdyz mas na dobu urcitou, tak v momente kdy ti konci doba urcita, tak to stebou muzou ukoncit taky
@ynax on je hlavní živitel rodiny je na OSVČ. Takže on aby šel jako na mateřskou jo?
Ahoj,
na potrat nemysli, za to ta práce nestojí
I když vím, že peníze jsou prostě třeba. Zaměstnavatel tě bohužel vyhodit může - nesmí to být z důvodu tvého těhotenství, ale v tomto případě si může vymyslet něco jiného. Myslíš, že by se ti nepodařilo najít ještě jinou jednodušší práci, kam bys nastoupila a těhotenství mohla během zkušebky tajit? Nebo tady není možnost přeřazení na jinou pozici, že bys tam pracovala aspoň do porodu a dali by ti rovnou smlouvu na dobu určitou? Vím, že to není správné, ale přijde mi smutné jít na potrat kvůli tomu, že můžeš přijít o práci. Samozřejmě nevím, jaké máte závazky nebo životní náklady. Taková hypotéka, co spolyká většinu manželova příjmu, to už není sranda… Víc ti bohužel neporadím. Pokud nebudeš do porodu pracovat a platit si nemocenské pojištění, tak mateřskou pravděpodobně nedostaneš
Ráda bych ti víc poradila nebo pomohla, ale bohužel nemám jak ![]()
Bohužel takové možnosti tady nejsou a já vím, že bych šla na neschopenku ihned, protože to bude zase rizikové jako další dvě moje těhotenství. A dost mě bolí i břicho. Nevíte někdo kolik stojí potrat? dočetla jsem se, že až 6000 Kč což je šílené.
Zaměstnavatel ve zkušební době může bez udání důvodu zrušit pracovní poměr, a pravděpodobně to udělá (ať už přiznáš barvu s těhotenstvím, nebo jen doneseš neschopenku). Ochranná lhůta na získání PPM je max. 180 dnů, ale zároveň jen tolik, kolik trvalo poslední zaměstnání, takže jakmile skončíš ve zkušebce, nestihneš to (pokud tedy nejsi v pokročilém stádiu těhotenství, což nepředpokládám). Rodičovský příspěvek nemusíš mít jen 3800, pokud tvůj manžel splňuje podmínky, můžete volit přes něj až do výše 11 500. Jestli manžel pracuje na smlouvu, daňová sleva na třetí dítě taky bude výrazná, navíc si bude moct odečíst Tebe z daní (pokud jste manželé a on nevydělává minimální mzdu), takže nějaké peníze takto získat můžete.
@Anonymní píše:
Bohužel takové možnosti tady nejsou a já vím, že bych šla na neschopenku ihned, protože to bude zase rizikové jako další dvě moje těhotenství. A dost mě bolí i břicho. Nevíte někdo kolik stojí potrat? dočetla jsem se, že až 6000 Kč což je šílené.
Proc neberes antikoncepci?
Já moc nechápu to minimum. On tvůj manžel nepracuje? Protože pokud se ukáže, že nárok na mateřskou nesplňuješ ty, tak holt nastoupíš hned na rodičák a papír o příjmech může dát na mzdovku manžel, pokud pracuje. Díky tomu si zvolíš délku a výši rodičáku. Já šla taky rovnou na rodičák a normálně jsem si to rozpočítala tak, abych měla rodičák až do doby, než nastoupí dítko do školky (takže tři roky plus pár měsíců) a měsíčně mi to vychází na necelých šest tisíc. Kdybychom měli možnost nějakého hlídání, tak od dvou let věku se dá neomezeně při rodičáku pracovat, takže bych to v tvém případě asi vedla tímto směrem. Samozřejmě ideální bude, když budeš mít nárok na mateřskou, protože tím se ti množství peněz zvýší (mateřská se do balíku peněz určených na rodičák nepočítá).
Ahoj maminky, chtěla bych se S vámi podělit o problém, který nastal a zároven Vás tím žádám o pomoc. V květnu 2015 jsem skončila v práci. Od června 2015 jsem byla vedena na úřadu práce až do 1.ledna 2016,kdy jsem si našla novou práci. To znamená že jsem ve 3 měsíční zkušební době a co se nestane, dnes jsem zjistila, že jsem těhotná, což mě dost zaskočilo, protože je to opravdu neplánované. Mám už dvě děti ( 5 a 7 let ).Tak se Vás ptám-mám vůbec nárok na mateřskou? já si myslím, že jenom na rodičovský příspěvek a to dost malý. Myslím nějaký 3800 Kč. V práci bych musela okamžitě skončit, protože je to práce hodně těžká, kterou bych v těhotenství mohla těžko dělat. Může mě zaměstnavatel vyhodit ve zkušební době? nebo na neschopenku? myslím, že může. Musela bych nejspíš skončit ihned nadobro.
.Přemýšlím nad tím, že půjdu na potrat, pokud by byla výše mateřské nebo rodičáku jen minimum, těžko by jsme to asi jinak zvládli finančně. Moc děkuji. Nevím, co dělat.