Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
otec je happy, protože on se starat nemusí. Zůstane to případně na matce.
Jak dlouho jsi těhotná? Na praxi já vás víc? Osobně bych dodělala ročník, určitě se můžeš domluvit abys nemusela vyloženě tahat nějaké extrémy. Pak si dáš rok odklad a až bude mimčo malinko větší doděláš si školu. Přítel pracuje? Uživí vás? Máte kde bydlet? Mamka se srovná jestli je trochu rozumná, moje vyváděla když jsem otěhotněla ve 20, za pár měsíců obrátila a začla se na vnouče těšit ![]()
Jsem v 8 týdnů
Je nás tam cca 3
Přítel pracuje
Ano máme rekonstrujeme si vrch do 3 měsíců by to už mělo být
@Anonymní píše:
Jsem v 8 týdnů
Je nás tam cca 3
Přítel pracuje
Tak to stihneš dodělat ročník, když to řekneš ve škole a na praxích určitě ti nějak vyjdou vstříc, kdyby ne tak můžeš přerušit v pololetí. Hele hlavní je aby ste to s přítelem zvládli finančně a nezůstala si pak viset s dítětem na krku rodičům…
praxe je řešena formou nějakého pracovního úvazku, ne? Jako těhotná bys měla mít nějakou ochranu i tam - nevykonávat práce nevhodné pro těhotné apod.
jinak s matkou nevím jak poradit. Je to tvůj život. Kolik roků ti bude, až budeš rodit?
A přítel vás uživí? Pracuje už? Máte kde bydlet? Nebylo by vhodné obtěžovat rodiče…S hlídáním, penězi. Chodí do práce, pokud máš mladší sourozence …musí se starat ještě i o ně.
Osobne pokud by v dobe porodu ti jeste nebylo 18 tak mazej na urady a nech se zplnoletit…
nastuduj si jak je to ted s materskou / rodicovskou…
ve skole to rekni co nejdriv a imho jak tu padlo praxe = klasicka prace = zakonik prace …
co pritelovi rodice? abys mela treba aspon jednu funkcni abicky kdyby nahodou …
a jestli se tvuj tatka uz tesi tak too zkus trosku vyuzit aby vam pomohl dodelat tu rekonstrukci co nejdriv at si to tam aspon trosku zabydlite nez budes v pokrocilym tehotenstvi.
@Anonymní píše:
Ahoj jsem tu nová omlouvám se jestli je to nevhodné… Ale prostě s přítelem se nám stalo otěhotněla jsem v 17 letech Mimi jsme si rozhodli nechat na potrat jsem ani nepomyslela teď jde o jiné problémy jde o to zda se nechát zplnoletnit nebo ne… Vůči mojí mamky jak my bylo 15 řekla že by my kdyby se tohle stalo se vším pomohla teď jsem jj to řekla vyčítá mi všechno nespí říká že kvůli nám chodí k psychiatrovi že jsme ji zklamali ano chápu to ale že se semnou nebaví je na každého protivná když se snažím s ní bavit hezký s jakým odporem mi odpoví… Teď taky s mojí ségrou vyhrožuje že nás měla být… Ano chápu ji ale to chce takhle furt?
Teď co se školou.. jsem v 2 ročníku kuchař číšník a na praxi tahákeme těžké věci hrnce s jídlem můžou mít tak 40 kg úplně v pohodě mám to přerušit nebo to můžu?
Můj otec je strašné happy a ještě matka do nás furt jede protivná každý to tu odnese já ji chápu ale tohle už přehání
Co myslíte
Ahoj,
já jsem dcera 17lete a mužu ti dát tedy jeden z mnoha uhlu pohledu a jak to tehdy řešili moji rodiče:
Mamka tehdy studovala zdravku, byla ve 3 ročníku. Přerušila skolu, vzali se, přestěhovali se do RD ke tchýni, porodila, do půl roku se stěhovali do vlastního bytu a za dva roky záměrně otěhotněla znovu, dodělala si maturitu, pak druhou a nastoupila do zaměstnání. Coby dítě tak mladé maminky jsem z toho docela hodně těžila - mamka byla stále veselá, plná energie, hodně chápavá. Spolužáci mi ji záviděli a nevěřili, že to je máma a ne sestra ![]()
Moje mamka se svatbou nechala zplnoletnit. Určitě bch se nechala také zplnoletnit. Jednak dostaneš rodičovskou, jednak budeš zákonným zástupcem svého dítěte.
Ted jsem mamce moc vděčná, že si mě tehdy nechala, že se nenechala přemluvit svoji mamkou k potratu (přeci jen s mým tatkou randili chvilku, tatka byl starší, docela rád si užíval života a toho, že na něj letěly ženský - moje mamka naopak premiantka, vedoucí mažoretek, babička si k ní přála doktora
) …
Tvoje maminka to vydýchá. Jistě, že pro tebe chtěla určitě jinou budoucnost a ne v 17/18ti řešit plínky a po večerech studovat a dodělávat si školu. Promluvi si s ní, proberte otázku bydlení, financí - co budeš zvládat ty a otec dítěte, kde budete bydlet a také jak si pak doděláš školu = zajít na vedení školy a tam se s nimi pobavit. Bude pololetí, tak tě třeba nechají školu dodělat a na praxi se nebudeš tahat. Já těhotná studovala VS, kde byla i sebeobrana a třeba mě nenechali studovat, takže jsem odložila o rok, pak dodělala ročník a znovu otěhotněla a v tom mě už nechali normálně i s břichem a TP v unoru dostudovat.
A bud na mámu hodná, budeš její pomoc potřebovat
![]()
@Anonymní píše:
Jsem v 8 týdnů
Je nás tam cca 3
Přítel pracuje
Pokud máte zajištěné bydlení bez nájmu, tak skvělé. Dvougenerační bydlení je hodně náročné a je nutné spolu dobře vycházet
furt je to dum rodičů i když si opravíte patro. Ale takto to zní velice dobře. Hlavní je mít kde bydlet a co jíst. Mít dítě v 17/18ti není žádná pohroma. Sice to není nic, co bych pro své dvě dcery chtěla …
![]()
A to je divný že máma neskáče radostí do stropu viď
když seš tak strašně zodpovědná tak to vezmi do svých rukou.
@Anonymní píše:
Jsem v 8 týdnů
Je nás tam cca 3
Přítel pracuje
na praxi jim těhotenství oznam hned jak tam půjdeš. Já třeba na praxi hrnce netahala. Záleží kde praxi máš ale řekni že jsi těhotná a oni Tě dají na lehčí práci nebo budeš tam kde jsi ale tahat hrnce nebudeš. Já měla praxi v restauraci a těžký hrnce tahali kuchaři ![]()
Chudak mama. koukej si hlavne dodelat aspon ten ucnak ! Ten vrsek si dodelavate u tvych rodicu a za sve penize nebo za ci ?
1. zklidnit se, vse probrat a hledat reseni
2. domluvit indiv.plan ve skole a skolu dodelat, protoze budes mit dite, budes mit i rodicak, kdyz si prikoupis roky, ale bez skoly bude tezsi zivot.
Pro rodice to je napor na nervy, starosti. Je to zbytecna komplikace. Prvni si mela dodelat skolu, najit si praci, naucit se nest zodpovednost za vlastni zivot. Uz se stalo, tak musite bojovat. Jen se modli, aby ten budouci otec byl dostatecne vyzraly. At to neni dalsi chcipacek dnesni doby, ktery se zalekne povinnosti a utece.
Ahoj jsem tu nová omlouvám se jestli je to nevhodné… Ale prostě s přítelem se nám stalo otěhotněla jsem v 17 letech Mimi jsme si rozhodli nechat na potrat jsem ani nepomyslela teď jde o jiné problémy jde o to zda se nechát zplnoletnit nebo ne… Vůči mojí mamky jak my bylo 15 řekla že by my kdyby se tohle stalo se vším pomohla teď jsem jj to řekla vyčítá mi všechno nespí říká že kvůli nám chodí k psychiatrovi že jsme ji zklamali ano chápu to ale že se semnou nebaví je na každého protivná když se snažím s ní bavit hezký s jakým odporem mi odpoví… Teď taky s mojí ségrou vyhrožuje že nás měla být… Ano chápu ji ale to chce takhle furt?
Teď co se školou.. jsem v 2 ročníku kuchař číšník a na praxi tahákeme těžké věci hrnce s jídlem můžou mít tak 40 kg úplně v pohodě mám to přerušit nebo to můžu?
Můj otec je strašné happy a ještě matka do nás furt jede protivná každý to tu odnese já ji chápu ale tohle už přehání
Co myslíte