Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zeptám se jinak - máte jistotu, že na ni dosáhnete? Pokud ano, budete zvládat poplatit všechny další životní výdaje? Budete mít finanční polštář pro nenadálé výdaje, výpadky příjmu?
Neodkládala bych. Ale položila bych si otázku, zda to zvládnete finančně. Máme malou, do toho opravujeme chalupu.
Jako ze bys materstvi odlozila na 65 let, az bude doplaceno? ![]()
Postavte 1+1 (kolik metru mate ted…?) a bude to unosne
No to si musíš umět spočítat ty, jak zvladnete stavět/financovat rodinu při jednom příjmu a sociální dávce v podobě rodičovského příspěvku.
Nebo budeš muset vymyslet jiné řešení typu dítě v půl roce k babičce/do jeslí a ty vydělávat.
Ten dráhy podnájem z jednoho platu a rodičáku utáhnete?
Jednalo by se o pristavbu patra na rodinný dům, takže nemáme na výběr zda menší či větší.. 😊
Máme našetřeno dost. A mam práci, ve které bych chtěla pokračovat i s prckem, když mi to situace dovolí. Ale na to se raději nespoleham.
Spíš mi jde o to, jak to funguje. Když bych měla od státu poutě těch 300 000,– rozdělených např. do 3let.. banka to zohlední, to jsem si našla. Ale znamená to, že to budeme mít třeba dražší/nevýhodnější?
Samozřejmě bude nejlepší se ještě poradit s nějakým fin. poradcem.. jen mi to nyní vrtá hlavou a tak jsem se chtěla poptat na zkušenosti 😊
A s bankou to bylo v pohodě? Umožnili vám normálně hypotéku bez komplikací? ![]()
@nevim12345 píše:
Jednalo by se o pristavbu patra na rodinný dům, takže nemáme na výběr zda menší či větší.. 😊Máme našetřeno dost. A mam práci, ve které bych chtěla pokračovat i s prckem, když mi to situace dovolí. Ale na to se raději nespoleham.
Spíš mi jde o to, jak to funguje. Když bych měla od státu poutě těch 300 000,– rozdělených např. do 3let.. banka to zohlední, to jsem si našla. Ale znamená to, že to budeme mít třeba dražší/nevýhodnější?
Samozřejmě bude nejlepší se ještě poradit s nějakým fin. poradcem.. jen mi to nyní vrtá hlavou a tak jsem se chtěla poptat na zkušenosti 😊
No tak zadat o hypotéku se vyplatí v době, když máš příjem. Pokud budete žádat až v době rodičáku, půjčí vám výrazně min (pokud nebudeš mít spolurucitele).
Problém to určitě není
První hypotéku jsme si brali, když jsem já byla na rodičovské. Vrátila jsem se do práce, otěhotněla, porodila. Dítě má pár měsíců a my se rozhodli byt prodat a stavět.
Pokud máte dostatečný příjem a máte čím ručit, případně finanční obnos, tak je vůbec nezajímá, jestli si těhotná pracující, na mateřské nebo na rodičovské. ![]()
@nevim12345 píše:
Jednalo by se o pristavbu patra na rodinný dům, takže nemáme na výběr zda menší či větší.. 😊
Jestli v tom rodinnem dome (na ktery se chystate pristavovat) nekdo bydli, treba rodice partnera/manzela, tak doporucuju v ramci pruzkumu procist mistni diskuse.
Mnoho lidi takove rozhodnuti povazuji jako nejhorsi v zivote, kde investovali usporene penize, zatizili se hypotekou a jsou v pasti. Chteli by jit do najmu, mit soukromi, ale financne si to uz nemohou dovolit.
Měli jsme to podobně. Drahý podnájem, já tou dobou na rodičovské a začali jsme stavět dům. Nebylo to tedy vůbec jednoduché, banka mi uznala pouze část rodičovského příspěvku, takže i když jsem měla čerpání ve výši 10 tis měsíčně, uznali mi jako příjem myslím jen 5 tisíc, že výši čerpání lze volně měnit a nemůžou brát těch 10 závazně
. Stavěli jsme dva roky a občas to bylo teda krušné. A to manžel jako IT měl nadstandardní plat. Platit podnájem a do toho část rozestavěné hypotéky, nám to dávalo skoro 50 litrů měsíčně.
Takže si to musíš hlavně předem propocitat nejlépe s finančním poradcem.
@Anonymní píše:
Zdravím,letos máme svatbu a chtěli bychom plánovat i rodinu.
Situace je taková, že se nám naskytla i možnost stavět bydlení. Nyní bydlíme v poměrně drahém pronájmu. Nicméně než by se začalo reálně stavět, je to minimálně další 1,5 roku (papírování, převody majetku apod.)
Moje otázka zní, zda odkládat rodinu kvůli hypotéce a nebo to není nutné. Člověk si něco takového nemůže úplně plánovat, toho jsem si vědoma.. třeba se budeme snažit nakonec dlouho a nebo to může být hned.
Řeší někdo z vás aktuálně stejný „problém“? Prosím o jakékoliv rady, sdílení zkušeností a názory..
My jsme žádali, chvíli než jsem rodila, ani jeden jsme neměli nějaký extra vysoký příjem. Normálně jsem dokládala že jsem na mateřske, před mateřskou na nemocneske skrz tehotenstvi, a že pak budu brát jen rodicak. A měli jsme úrok v tom období úplně normální. A banka úplně v pohodě
si to spočítej at se vejdete do těch podmínek co teď jsou ![]()
Jestli chcete přistavovat u rodičů jednoho z vás, tak vám radim velmi dobře NEDĚLEJTE TO i kdyby byli vztahy sebevíc dobrý.
A jinak hypotéku jsme dostali i když jsem byla na rodicaku, stačil jen příjem manžela. Záleží jak jste bonitni.
Zdravím,
letos máme svatbu a chtěli bychom plánovat i rodinu.
Situace je taková, že se nám naskytla i možnost stavět bydlení. Nyní bydlíme v poměrně drahém pronájmu. Nicméně než by se začalo reálně stavět, je to minimálně další 1,5 roku (papírování, převody majetku apod.)
Moje otázka zní, zda odkládat rodinu kvůli hypotéce a nebo to není nutné. Člověk si něco takového nemůže úplně plánovat, toho jsem si vědoma.. třeba se budeme snažit nakonec dlouho a nebo to může být hned.
Řeší někdo z vás aktuálně stejný „problém“? Prosím o jakékoliv rady, sdílení zkušeností a názory..