Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím vás lidi,
mám dotaz ohledně uzkeho pozemku, rádi bysme si pořídili svoje bydlení a vlastníme pozemek o výměře asi 900m2, ale široký je maximálně 9m, pri koupi dalšího pozemku bysme si museli připlatit asi 2,5milionu což by nám dost zkomplikovalo situaci. V územním plánů je jasně daný, ze bychom museli mít 14m šířku na RD. Není možnost jak toto obejít, třeba pomocí nějakého šikovného mobilheimu nebo to by nám taky nepovolili. O 3,5 od hranice samozřejmě víme, ale soused nám to nepovolí, protože bysme znehodnotili zase jeho nudli.
Předem děkuji za rady.
Zajdi na stavební úřad a prober to tam. Tady to těžko vyřešíme.
Přikoupit pozemek
Vyhláška č. 501/2006 Sb. §24
4. Je-li mezi rodinnými domy volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 7 m a jejich vzdálenost od společných hranic pozemků nesmí být menší než 2 m. Ve zvlášť stísněných územních podmínkách může být vzdálenost mezi rodinnými domy snížena až na 4 m, pokud v žádné z protilehlých stěn nejsou okna obytných místností; v takovém případě se odstavec 4 nepoužije.
Asi by to možná i šlo, ale konzultujte se stavebním úřadem.
V nastouchane zastavbe se bezne stavi tesne u sebe nebo rovnou radovky.
Pujdou na to nejake vyjimky, ale nejsi developer, tak ti nejspis na ruku nepujdou.
Nebo nestavet RD, ale treba „atelier“
.
@Marcobite neobejdes, pokud nemáš souhlas souseda
9m nudle je fakt masakr.. buď přikoupit, nebo jinam
@Marcobite píše:
Zdravím vás lidi,
mám dotaz ohledně uzkeho pozemku, rádi bysme si pořídili svoje bydlení a vlastníme pozemek o výměře asi 900m2, ale široký je maximálně 9m, pri koupi dalšího pozemku bysme si museli připlatit asi 2,5milionu což by nám dost zkomplikovalo situaci. V územním plánů je jasně daný, ze bychom museli mít 14m šířku na RD. Není možnost jak toto obejít, třeba pomocí nějakého šikovného mobilheimu nebo to by nám taky nepovolili. O 3,5 od hranice samozřejmě víme, ale soused nám to nepovolí, protože bysme znehodnotili zase jeho nudli.
Předem děkuji za rady.
V uzemnim planu je to evidovano jako stavebni parcela?.
Tak u nás jsou běžné takové šířky pozemku mezi radovkama a holt domky jsou protáhlé dozadu do zahrad a do patra.
@Marcobite a nemohli byste si se sousedem ty nudle nějak vzájemnou směnou odnudlovat?
@Elishka1 píše:
@Marcobite a nemohli byste si se sousedem ty nudle nějak vzájemnou směnou odnudlovat?
Přesně to mě taky napadlo, jestli by nešlo ze dvou nudlí udělat dva širší a kratší pozemky. Myslím, že by s tím mohl soused ještě velmi rád souhlasit, pokud tedy nemá na jedné straně domek a na druhé třeba garáž nebo zahloubený bazén..
Manžel teď má dozorovat podobnou stavbu RD a nakonec budou muset majitelé přikoupit. Nenašel řešení ani na úřadě. Soused nechce povolit. Je to fakt úzké, když si vezmu, že můj barák má 11m jen obývák a to je celá jedna strana domu, jenže my máme dvě patra nad suterén, takže mi to nevadí. Neumím si představit jak by musel barák vypadat i při snížení vzdálenosti od ostatních pozemků. Když dáš dva metry na každou stranu, kdyby ti to povolili.
My máme nudli s již koupeným domem. Má nějakých 13m, takže 4m průjezd, 5m dům, 4m zahrada vedle, vzadu jen zahrada. I barák je nudle. Mě to nevadí, manžel nadává na nesmyslné rozvržení. Celkem máme taky kolem 1000m2. Musí být někde nějaká výjimka, běžně se staví řadovky, ale bez souhlasu souseda to asi nepůjde. Švagr pár let zpět stavěl dům nalepený na sousedům a musel mít souhlas (mají mezi sebou asi jen 1,5m na opravy). Jinak by se taky nevešel, zabírá celou šířku pozemku.