Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám ale trošku problém s tím, že jsem zaměstnaná na dohodu, takže myslím, že ani tady nemám nárok na mateřskou, nemýlím- li se…
Byla jsem na tom podobne, druhy tehotenstvi jsem zjistila, kdyz byl manzel uz tyden mimo CR a my se meli stehovat za nim. Takze zmena: ja tam za nim se synem parkrat byla, tehotenstvi jsem mela rizikovy, takze jsem ho odkroutila v CR, manzel prijel za mnou mesic pred porodem a v 5ti tydnech dcery jsme se stehovali vsichni ![]()
Zalezi kolik vydela manzel, kolik toho sam utahne.
Právě že ten odchod je hlavně kvůli financím, práce tam je téměř zajištěná, ale ani jeden jsme tam nikdy nebyli, tudíž nemáme tušení, jak to tam vlastně bude a nebude probíhat.. ![]()
@Grainee píše:
Právě že ten odchod je hlavně kvůli financím, práce tam je téměř zajištěná, ale ani jeden jsme tam nikdy nebyli, tudíž nemáme tušení, jak to tam vlastně bude a nebude probíhat..
Tak pracovat snad budes moct i jako tehotna (a vratit se nakonec muzete vzdycky, ne?)…porodit bych teda jela do CR a pak by se videlo. Ale ja nejsem moc planovac, u mne nikdy plany nevyjdou ![]()
Ano, péče v těhotenství je tu volnější, ale na porody si tu stěžovat fakt nemohu. rodila jsem jak zdravého syna, tak neživou holčičku. V obou případech péče během porodu i po něm úžasná. Má přání plně respektována. Když čtu některé zkušenosti z čech a slyším vyprávění kamarádky, tak v čR tomu tak často není.
My to meli skoro podobne, ja otehotnela v zahranici, bez prace a pojisteni. Coz je tu trosku problem, ne kvuli peci v tehotenstvi, ale skoro zadna pojistka nekryje porod. Jako tehotna si platim soukrome pojisteni, tedy soukromeho gynekologa, cestovni ani ceske hradi jen nutnou peci.
Takze se vzit, pres manzelovo pojisteni si vyridit S1, prihlssit se k pobytu, k socialce, k pojisteni, reknu vam, ze to stihame jen tak tak..
Neco jako materskou mam leda pres manzela, musi mit odpracovany rok a i tak je to jen na par tydnu, kdy nam daji neco malo.
Pokud by te pritel neuzivil jen ze sveho platu, dost bych si to rozmyslela. I kdyz nemam primou zkusenost s uk, ale s jeji jednou provincii.
Druha moznost je poslat chlapa a porodit v cr, nevim jak to mate s praci a bydlenim tam, ale pokud jedete na blind a ty neumis trosku slusne aj, tak to nebude zadny med.
Nejela bych za zadnou cenu.Neni to tu zase takovy raj, jak si obcas cesky clovek mysli. Myslim, ze ted ty benefity taky zkrouhly a snad uz je dostanes az tu budes rok pracovat. Zadny rodicak neexistuje, jenom materska 9 mesicu a pak vetsina maminek jde do prace.
Ja jsem kvuli spatne zkusenosti z prvniho nevydareneho tehu odjela pri druhem tehu do CR a porodila v Cr, Uz kvuli vyrizovani pasu a rodneho listu pro malou. Z UK to trva pres pul roku.
Nektere veci nevidela tak cerne, ale na druhou stranu opravdu neplati tak uplne plne, ze pro cecha je v cizine snadnejsi zivot jak doma.
prace je jedna vec, je dobre se tak ale nejak orientovat v nakladech - bydleni, pojisteni a tak. to je casto dost rozdilne.
@Lenka76 me treba prijde slozitejsi jet rodit do cr, nez tam kde bydlis…ja taky vyrizovala rodny list a pas dlouho, ale muzes jednorazove vycestovat.
Kdybych driv vedela to, co vim ted, tak bych nejela. Je fajn jet nekam za svobodna na zkusenou, ale neco jineho je prestehovat se na trvalo i s rodinou. Ja jsem drive casto jezdila do ciziny na brigady, nebo jako au pair a vzdy se mi tam libilo.
Zivot v cizine ma taky spoustu negativ. Pro mne je dulezite zazemi, to tu chybi. V pripade nemoci deti neexistuje zavolat babicce. (teda existuje, ale musi priletet 800 km ). Tchyne moc nepozaduje za nutne sem jezdit, kdyz jsou deti nemocne, pokud si ji vylozene nerekneme.
Osetrovani nemocneho clena rodiny tady temer neexistuje. Je tady asi tyden na cely rok, zbytek se bere z dovolene. Materska je tady 4 mesice. Zdravotni pece teda neni uplne perfektni, prevence moc neexistuje. Ted jsem se hrozila toho, ze syn nebude mit 5 let zadnou preventivni kontrolu. Kontroluje se v 5 letech a potom az v 10
Co se tyka tehotenstvi a porodu, tak si nemuzu stezovat, i kdyz jsem rodila nechtene doma. Jsou tady na to ale pripraveni. Nejvetsi problem vidim v tom, ze jazyk se nikdy nenaucim tak dokonale, jako rodily mluvci a vzdelani mam podhodnocene. Samozrejme ma zivot v cizine i spoustu pozitivnich veci, ale v soucasne dobe, kdy i rodili holandani jsou propousteni, mne jich teda moc nenapada..Na druhou stranu mi lidi zde prijdou mili, nejsou neprijemni, je tady spousta organizaci na vsechny mozne problemy, krasne se tu jezdi na kole, celkove asi vetsi klid, nez v CR. To ovsem vsechno nenahradi. Nechci odrazovat, jen je dobre vse zvazit.
@Lenka76 tak zrovna s těmi doklady se to dá vyřídit rychleji, problém je spíš finanční stránka. Apostyla a překlady něco stojí. Jinak lze v anglii udělat jednorázový pas s platnosti na jednu cestu do české republiky do jednoho týdne od vydání pasu a pak si v klidu v čechách vyridit v Brně rodný list a následně pas.
Tak co se péče o dítě týče, já nemám problém. Health visitor mě na mou žádost odkazala na physio kvůli vývoji páteře (máme vrozenou vadu) kvůli mým obávám mi dala reference k pediatrovi kvůli něčemu jinému a sama mi nabídla dětského zubaře. Pojištění si tu můžeš platit sama, stejně jako v čR, kdyby Tě živil manžel a pak nepotřebuješ soukromé lékaře a máš přístup k normální péči. Jo a kdybys tu měla nějakou dobu odpracováno a zůstala doma z dítětem, tak si ani to pojištění nemusíš platit, jsi pojistenec do tě doby, dokud pibiras child benefit. Já to tak mam, ale já tedy pracovala 6 let a ne 6 měsíců. já bych něj největší problém viděla v kvalitě bydlení. Sama jsem tu nešťastná jen s kvalitou bydlení. Kvůli osobním problémům nemůžeme zadat o benefity, takze krom child benefit neberem box jineho a ja jsemm se synem doma
Ono jde totž hlavně o to, že jsme s přítelem měli naplánovaný odlet a najednou přišlo tohle. Přítel mi samozřejmě řekl, že se mám rozhodnout jak chci já, ale v podstatě mimčo nechce. Já taky ještě nechtěla, chtěla jsem si něco zažít a trošku užít, něco vydělat a aspoň trochu se zajistit a na jednou tohle. Někdo na hoře pěkně tahá za nitky a myslím, že se baví. Chci se rozhodnout správně. Příteli jsem dala popud odletět (jinak nikdy nechtěl, má tu už holčičku) a na jednou mu to mám zase vzít? Bojím, se že by mi to jednou hrozně zazlíval. Jenže stalo se a ve mě se všechno otočilo
Na jednu stranu jsem naštvaná, že se to stalo teď, na duhou šťastná. Nic těžšího jsem v životě ještě opravdu nezažila.