Těhotná v 18 a bez přítele

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5
13.10.13 09:58

těhotná v 18 a bez přítele

Zdravím všechny,
jak už z názvu vyplývá tak je mi 18 a minulý týden jsem zjístila že jsem těhotná. Trvalého přítele bohužel nemám. Byl to jen kamarád a praskl nám kondom hned jak jsme to zjístili tak jsme přestali. Věřila jsem že těhotná určitě nebudu když jsme hned přestali ale jak se říká „stačí kapka..“ a 2 těhotenské testy z minulého týdne mě vyvedli z omylu.

Vždycky jsem říkala že na potrat bych nikdy nešla, že je to moje dítě a můžu si za to sama. Ale v téhle situaci vůbec nevím co mám dělat. Zatím to nikdo neví. Kdyby byla volba jen na mě a měla bych svuj byt a vydělávala bych tak bych si mimi určitě nechala i kdybych ho měla vychovávat sama.

Ale bohužel žiju s rodiči, nevydělávám, mám jen brigádu a ta mimi určitě neuživí a k tomu všemu letos naneštěstí maturuju.

Hledám proto slečny/ženy které si prošly/procházejí podobnou situací a které by mi poradili jak s toho ven.

Taky jsem se chtěla zeptat jestli někdo teď někdy byl na miniinterupci ve FN v Ostravě, jak je to s cenou.

Díky moc, za jakékoli vaše názory
Noemi V

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11565
13.10.13 10:04

Hele Noemi, já to mám cekem stejně, potrat nikdy. Možná by to bylo v pohodě, možná by sis to do smrti vyčítala - lidi to prožívají různě. Být Tebou, proberu to s rodiči, jestli Tě nepodpoří, případně s kamarádem: jedna věc je, že s Tebou nechodí, druhá věc je, jestli by se nechtěl postarat. Dneska se dá fakt hodně věcí pořídit v bazaru nebo dostaneš, čili pokud zvládneš kojení, tak mimi není tak drahé, navíc pokud budete moct být u rodičů, s rodičákem se dá vyjít - a je tu spousta příběhů o tom, jak si maminky našly někoho, kdo je měl rád :)

A samozřejmě je tu i možnost adopce, pokud by sis mimi fakt nechtěla nechat. Hodně lidí by bylo vděčných, kdyby mohli dostat miminko.

Být Tebou, nedělám ukvapené závěry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
13.10.13 10:04

Cenu si budeš muset najít, většinou jsou na stránkách příslušných nemocnic.
Nebudu ti tu psát, že to zvládneš, miminko si nech, rodiče ti pomohou apod, protože asi sama víš, že je to vcelku hloupost a do budoucna i dost komplikací. Miminko nežije ze vzduchu, stojí dost velké peníze a nejlepší je, když jsou na něj dva a se zázemím.
Jak z toho ven - sama jsi naznačila interupci, z toho největšího zla to nejmenší v tuto chvíli pro tebe.
Budeš muset na gynekoligii, nechat si těhotenství potvrdit, nechad si vypsat doporučení na zákrok a potom se dostavit na zákrok.
Přeji, at´už se ti to nestane a další mimi at´už přijde do pevného vztahu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2947
13.10.13 10:28

V takovem pripade bych taky uvazovala na interupci. Miminko muzes mit za dva, tri roky, az s tim, kdo se o tebe postara. ;-) hlavu vzhuru a drzim pesti!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4933
13.10.13 10:43

Byla jsem ve stejné situaci, přítel mimi moc nechtěl a já už byla zamilovaná do někoho jinýho..hmmmm. šla jsem na interupci. nelituju toho ale i tak si vzpomenu a vždy si spočítám kolik by dítěti bylo…
měla bys to hodně těžký. být tebou tak si promluvím s rodiči, pokud máte dobrý vztah tak ti určitě poradí nejlíp. my tě neznáme tak jako oni :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
13.10.13 10:46

@NoemiiV A ještě jedna věc. Mít dítě zamlada má výhody. Švagrová porodila obě děti při studiích, a po čtyřicítce už měla kluky dospělý, čili když jí nabídli práci se stěhováním apod., mohla dělat kariéru a řešit to tak, jak chtěla, a ne uvažovat, co to udělá s dětma. Až mně bude 40, malý bude osm, takže s kariérou to tak žhavě nevidím ;) Každopádně doufám, že se rozhodneš dobře - tedy tak, aby ses cítila dobře :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
398
13.10.13 10:48

Ahoj, tak určitě to je hodně těžké rozhodnutí.. jako dá se to zvládnout - opravdu. Ale nebude to nic jednoduchého. Otázka je, jestli jsi na to připravená. Každý v tomhle věku není tak vyspělý aby dokázal něco obětovat, a starost o miminko bude dost obětí. Na druhou stranu, jestli půjdeš na potrat, můžeš si to časem i vyčítat. Já jsem si miminko nechala (bylo mi 21). Říkala jsem si že bych si to vyčítala kdybych pak ve 30 nemohla otěhotnět atd. Sice mám chlapa, ale je to všelijaké a dneska vím že bychom to zvládli i sami. Mám spolužačky co otěhotněly v 17 na gymplu atd. a taky to zvládly. Záleží dost na tvé situaci. A toho chlapa bys určitě měla kontaktovat. Uvidíš co se dá dělat. Ve FNO jsem rodila a byli tam v pohodě, ale na interrupcích nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
13.10.13 10:49

@Slečna Ferka proboha - je jí 18! Ne 40 :roll: Dnes je to jiné, než před 20 ti lety. Dnes je důležité si vytvořit spíš praxi, trochu jistoty v uplatnění na prac. trhu, taky se nějak dopředu alespoň trochu existenčně zabezpečit. Děti vznikají velice lehce, ale živit je a všechno kolem, to už je vcelku mazec. Obvzlášt´,když je na to mamina sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.13 10:50

Ahoj:)
záleží na tobě, hlavně si to pořádně promysli, ale já mám kamarádku, co má teď půlročního chlapečka a s přítelem se rozešli těsně po jeho narození. No a nikdy neřekla že ji to mrzí, protože malého miluje, ale protože se rozešli, tak bydlí u rodičů, rodiče se starají, ale občas až moc, ale zase na druhou stranu ona nemá skoro vůbec peníze, teď teda dostává teda 7000, ale začne dostávat 3800 a to je teda šílený uživit za to dítě. Jako jde to, ale má to štěstí že má kde bydlet, jako kdyby si měla za to platit byt a tak, tak to jí nestačí ani na nic.
Miminko je nádherné, ale musíš si to pořádně rozmyslet. Není nad to, když má dítě vlastní domov s mámou a tátou a babičku jako babičku a né druhou mámu :kytka: (vidím to u sebe a to máme jen dům s tchýní a máme jen společný vchod :roll: )

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.10.13 10:52

A taky mi bylo 18 když jsem o těhotněla, myslím že to bys určitě zvládla, prostě musela bys a určitě bys i chtěla. Jen myslím že jde hlavně o to zázemí a o to mít tátu :kytka:

• Citovat
  • Upravit
3126
13.10.13 10:59

Jde to zvládnout, neudělej rozhodnutí, kterého bys mohla celý život litovat, a to potrat je.
Jsou organizace, které těhotným bez zázemí a všeho pomáhají.
Upřímně ti přeji hodně sil :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30913
13.10.13 11:06

Res to sama, res to s rodici. Protoze pouze vy se budete o to dite starat. Zalozila jsi diskuzi, kde zazni spoustu nazoru, jak dite mnho nestoji, bude lip apod. Ale zadna prispevatelka zde nebude tve dite zivit, to si musite vyjasnit doma. Pokud vasi reknou, ze pomuzou a daji radu at si dite nechas, ze to nejak udelate, tak to ber jako radu k rozhodovani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1007
13.10.13 11:13

Todle si musís v sobě probrat sama(popřípadě s rodiči). Ty sama musíš vědět jestli dítě chceš nebo nechceš. Pokud chceš, tak to nejříve řekni rodičum, uvidíš jak budou reagovat. Když negativně a ty i přes to budeš mimčo chtít, tak je nekolik dalších řešení co se na netu mužeš dočíst. Ale pokud se ráda bavís a o miminku si nikdy nepřemyšlela, tak jdi radsi na potrat. Byla by pak škoda, když by se ti mimčo narodilo a ty by jsi se o něj pak nestarala a chodila se pořád nekam jen bavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2604
13.10.13 11:18

@NoemiiV být tebou bych si o tom prvně promluvila s rodiči, sama musíš aspoň tušit, jestli tě podpoří nebo ne. Já osobně bych na potrat nešla, nedokázala bych to, ale já nejsem ty. Když bych věděla, že se o dítě nedokážu postarat, dala bych ho k adopci, je plno párů, které děti mít nemohou a dítě by se u nich mělo krásně, potrat mi prostě přijde jako sobeckej krok. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
13.10.13 11:19

Nechápu, proč když vám praskl kondom, jste si nedošli do pro postinor. Bylo by to jednodušší. No, co chceš slyšel. Je spousta lidí, co mimino zvládli sami, ale taky spousta, co jich lituje, že ho mají, i když by to nikdy nepřiznali. Tady uslyšíš spíše rady typu, nech si ho, to zvládneš… ale…Protože nemáš kde bydlet, tak se budou muset uskrovnit tvoji rodiče a příp. sourozenci. Peníze nemáš, tudíž těžko budeš schopna uživit sebe a dítě z 3800, co začneš dostávat po 9ti měsících. Teď jsi zjistila, že jsi těhotná, tudíž porod vychází na dobu maturit - je možné, že neodmaturuješ a půjdeš až v září, ale zase budeš mít doma malé mimino, se kterým to bude mnohem těžší. A co dál? BUdeš 3 roky doma - bez praxe, bez brigád… seženeš pak práci? Ano, spoustu věcí můžeš sehnat po bazarech, ale… co když nebudeš kojit. 1 pixla UM stojí cca 300,–Kč. Být tebou, promyslím si to a zajdu za rodiči s tím, že rozhodnout se musíte hlavně vy! Můžeš si pustit třeba pořad 3 v tom (nebo 4 v tom? teď nevím). Mít dítě není žádná sranda a jít na potrat taky ne - musíš to mít v hlavě srovnané, aby sis to nevyčítala celý život. Držím palce, ať se brzo rozhodneš, protože pokud bys šla na miniinterupci, je to menší zásah do těla, než interupce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová