Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Honzík Simča píše:
Zdravím.Tak před zhruba hodinou jsem se dozvěděl, že jsme s přítelkyní v období čekání. Je mi 19 a Simuli 18. Máme strach ohledně rodičů. :/ Musíme říct, že to bylo ale plánované.
Jen vás prosíme o radu, řemu se vyhnout a jak se začátkama.
S pozdravem Simi A Honza.
když je to plánované, tak jste snad i promysleli, co a jak dál, ne? jak se uživíte atd..
@martina.se a já si myslela ze jsem na dítě hodně mlada
mne je 23 a pritelovi 30.no zřejmě se toho nebojej
ale držím palce
@Bellinečka píše:
@martina.se a já si myslela ze jsem na dítě hodně mladamne je 23 a pritelovi 30.no zřejmě se toho nebojej
ale držím palce
ať se nebojej, já měla prvního taky ve 23. Ale nebála jsem se to říct rodičům, měla jsem práci, prachy, bydlení atd..
@Honzík Simča
Simčo a Honzo, podle mě jste si totálně zabili dospívání, ale to je Vaše věc.
Takže jenom zdraví, pevné nervy a nekončící kasičku s penízky, ono to holt dost i stojí.
![]()
@martina.se já se také nebojím jim to říct, naší budou řadí. akoead ted čekáme jak dopadnou výsledky a když bude vše dobrý tak jim to oznamime
omlouvam se za chyby píšu z mobilu. a jinak zázemí také máme
@Bellinečka však právě.. ale jako plánovat dítko v 18 a bát se to říct rodičům? Asi jim zůstanou na krku či tak něco, jinak by strach neměli..
@Honzík Simča Ahoj, prvně Vám musím říct, že jste si absolutně zničili mládí, nebo spíš pořád ještě dětství…Já jsem otěhotněla v 17 ti neplánovaně a rozhodně si neumím představit, že bych to jen o rok později plánovala, to fakt ne. Nemá smysl o tom teď plkat, protože už se Vám stalo, ale vzhledem k tomu, že jsi psal, že je dítko plánované, tak máš asi vymyšleno, jak se o dítě postarat. Za 1)těhotenství a porod není žádná sranda, 2)nakoupit výbavičku je sakra páka, i kdyby maminka kojila a používala látkové pleny, tak ti pořád zbývá oblečení, postýlka, kočár, atd…3)rodičák máš sice prvních 9 měsíců 7600+eventuálně přídavky, ale pak jen 3800+těch 500 a to už není pro 3 vůbec nic. 4)máte kde bydlet, nebo oba bydlíte u rodičů? Samozřejmě, že si nemyslím, že by vás rodiče vyhodili, ale když bylo plánované, tak to asi vymyšlené máte. 5)Chodíš do práce? Co dělá tvoje? Budete mít hlídání? Já to můžu říct, že 1.bod jsem měla šílený, pořád jsem ležela v nemocnici a porod byl vyvolávaný a šíleně bolestivý, 2.s výbavičkou nám ještě pomáhali mamka a tchánovci, 3)rodičák nám stačil, protože přítel se během narození dcery stačil vyučit a šel pracovat, 4)bydleli jsme zprvu s mamkou a po roce už bydlíme ve vlastním (ale všechno jsme si museli vlastnoručně udělat a zařídit!), 5)můj chodí do práce, já jsem doma a studuji dálkově SŠ-hlídání máme teď cca 1× do týdne, abych se mohla naučit, nebo si něco, co jsem s malou nezvládla, udělala doma
Nechci vás strašit, ale je to makačka fyzicky, psychicky, finančně, časově…Jo a netajte---my se tak báli říct něco rodičům, že jsem čekala do 7.měsíce (nebylo na mně nic vidět) a byla to největší chyba (neustálé stresy, aby to nezjistili…). Teď bych si za to nafackovala.
Promyslete to…Hlavně běžte na gyndu (pokud jste tak ještě neučinili), protože test se mohl „mýlit“ a třeba plašíte, i když je to silně nepravděpodobné. Nevím, v jakém tt je, ale pravděpodobně máte pořád čas se rozmyslet, co chcete…(nikoho nenavádím, ale měli by se zamyslet)
@klarushka píše:
A máte práci? Máte kde bydlet? Budete mít z čeho dítko uživit? Máte oba dodělané školy? Pokuď si na vše odpovíš ano tak nechápu proč strach z rodičů? Pokuď z toho nic nemáte a čekáte že děcko aj sebe uživíte z jedný mateřský tak byla chyba plánovat dítě…
Presne tak…
Když to bylo plánované, tak nechápu o co jako jde?
Jde vidět, že jste ještě děti.
@Eny.x píše:
Myslíš, že nemusí? Já si tím nejsem tak jistá, pokud každý bydlí s rodiči a rodiče je alespoň z části živí, nabízí jim bydlení a šatí je, myslím, že strach je docela oprávněný. Z toho co tu dotyčný napsal, to na mě působí tak, že si dvojice rekla, ze by proste rada mimino, že se,,strašně milují" a že ho chtějí.a nic jiného už neřešili. Treba a snad pro to dite, se pletu.
Tak jestli dítě plánovali, museli počítat s tím, že to řeknou rodičům a s dalšími věcmi co rodičovství obnáší. Jelikož jsou plnoletí, tak i kdyby rodiče skákaly hrůzou do stropu, tak jim dvěma nemůžou nic nakazovat
Problém je ten, že jsou hodně mladí a podle textu usuzuji, že to nijak extra nezvážili, když mají strach to říct ![]()
@natyber píše:
Tak jestli dítě plánovali, museli počítat s tím, že to řeknou rodičům a s dalšími věcmi co rodičovství obnáší. Jelikož jsou plnoletí, tak i kdyby rodiče skákaly hrůzou do stropu, tak jim dvěma nemůžou nic nakazovatProblém je ten, že jsou hodně mladí a podle textu usuzuji, že to nijak extra nezvážili, když mají strach to říct
Rodice sice nemuzou nic nakazovat, ale je potreba si uvedomit, ze postarat se o planovane dite musi oba nastavajici rodice. Takze neni treba se rodicu bat, protoze od ted se musi starat o bydleni, finance atd. Jen mladi.
Já jsem napřed pochopila, že to plánované nebylo ALE musí říct rodičům, že bylo. Nemyslel to takhle? ![]()
@ivulunka píše:
Já jsem napřed pochopila, že to plánované nebylo ALE musí říct rodičům, že bylo. Nemyslel to takhle?
A to by mělo jaký smysl?
No to jsem taky nepochopila
Asi si myslí, že to pak rodiče snáz přijmou. Což je blbost, ale kdo ví co si myslí oni dva. Ale třeba jsem to jen blbě pochopila.